A globális élelmezésbiztonságra és a környezeti fenntarthatóságra való törekvésben a mezőgazdasági termelékenység fokozásának igénye továbbra is fennáll. A jelentős történelmi eredmények ellenére továbbra is szükség van a hektáronkénti hozam növelésére. Max Roser kutatása szerint a föld mezőgazdasági hasznosítása történelmileg a biológiai sokféleség csökkenésének fő hajtóereje világszerte. 

Az elmúlt 10 000 év során a mezőgazdasági terjeszkedés a vadonok hatalmas területeit termőföldekké és legelővé változtatta. Ma a világ lakható földterületének csaknem felét mezőgazdasági célokra használják, összesen körülbelül 48 millió négyzetkilométernyi területet, ami nagyjából ötször akkora, mint az Egyesült Államok.

Egy norvég gazda learatja a gabonáját. Még mindig bőven van lehetőség a hozam növelésére ahhoz képest, amit a gyakorlatban jelenleg elérnek és ami lehetséges. (Forrás: futurefarming.com)

Hektáronként egyről három és fél tonnára nőtt a búza

Annak ellenére, hogy az elmúlt hat évtizedben figyelemre méltó előrelépés történt a termőföld termelékenységének növelésében, a búzahozam például hektáronként egyről három és fél tonnára emelkedett, továbbra is jelentős kihívások állnak fenn. A mezőgazdasági földhasználat egyes régiókban tovább bővül, és ez veszélyt jelent a vadon élő állatok élőhelyére és a biológiai sokféleségre.

A „hozamrések” kutatása azt mutatja, hogy többet lehet tenni a növénytermesztés hatékonyságának maximalizálása érdekében. A hozamkülönbségek a jelenlegi hozamok és a meglévő növényekkel, technológiákkal és (precíziós) gazdálkodási gyakorlatokkal elérhető potenciális hozamok közötti különbséget jelentik. 

E hiányosságok megszüntetése összehangolt erőfeszítéseket tesz szükségessé az olyan technológiák elfogadására, mint az öntözés, a műtrágyák és a javított vetőmagok, valamint politikai és pénzügyi reformok a gazdálkodók támogatására és a piacra jutás megkönnyítésére.

Átállás a növényi alapú étrend felé

Ezenkívül a fogyasztási minták kezelése kiemelten fontos. A mezőgazdasági területek túlnyomó többségét hús- és tejtermékek termelik, annak ellenére, hogy ezek a termékek a világ fehérje- és kalóriaellátásának csak töredékét teszik ki. 

A növényi alapú étrendre való átállás akár 75%-kal is csökkentheti a globális mezőgazdasági földhasználatot, felszabadítva a földterületet a vadon élő állatok megőrzésére és az ökoszisztéma helyreállítására.

Akár 56%-os növekedés is lehet a globális élelmiszer-keresletben

A globális élelmiszer-kereslet 35-56%-os növekedését tükröző előrejelzések fényében a század közepére a mezőgazdasági termelékenység jelentőségét nem lehet túlbecsülni. Az emberiség a történelem sarkalatos pillanatában áll, ahol a hektáronkénti termelés növelésére való törekvés nemcsak a növekvő népesség táplálásához elengedhetetlen, hanem a bolygó biológiai sokféleségének és ökoszisztémáinak megőrzéséhez is.

A technológiai fejlesztések kiaknázásával, a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok elfogadásával és az étrendben a növényi alapú élelmiszerek felé történő átállás előmozdításával a gazdálkodók kulcsszerepet játszhatnak egy olyan jövő megvalósításában, ahol biztosított az élelmezésbiztonság, és újra virágzik a természet.

Összefoglalva, a nagyobb mezőgazdasági termelékenység felé vezető út még korántsem ért véget. Ez egy kihívásokkal teli utazás, de tele van lehetőségekkel egy ellenállóbb és fenntarthatóbb élelmiszerrendszer létrehozására a következő generációk számára.

(Forrás: futurefarming.com)

Megosztás

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás