Az Európai Bizottság hivatalosan elfogadott egy rendeletet, amely részleges mentességet biztosít az európai mezőgazdasági termelőknek a parlagon hagyott földterületekre vonatkozó feltételességi szabály alól. Ez a január 31-én előterjesztett bizottsági javaslatot és a bizottsági üléseken a tagállamokkal folytatott megbeszéléseket követi. A rendelet február 14-én lépett hatályba, és visszamenőleges hatállyal, egy évig lesz alkalmazandó.

Nagyobb rugalmasság

A részleges mentesség több, nagyobb rugalmasság iránti kérelemnek is eleget tesz. Amint azt a tagállamok kérték az uniós mezőgazdasági termelők előtt álló kihívásokra való jobb reagálás érdekében.

Azok a mezőgazdasági termelők, akik úgy döntenek, továbbra is teljesíthetik a követelményt parlagon hagyott vagy nem termelési célú tájképi elemekkel. (Fotó: Pixabay)

Ahelyett, hogy a szántóterületük 4%-át parlagon tartanák, vagy nem termő jellegzetességeket tartanának, azok az uniós mezőgazdasági termelők, akik a szántóterületük 4%-án nitrogénmegkötő növényeket (pl. lencse, borsó vagy fava) és/vagy növényvédő szer nélküli köztes kultúrákat termesztenek, úgy tekintendők, hogy teljesítik az úgynevezett 8. sz. GAEC-előírás követelményeit.

Azok a mezőgazdasági termelők azonban, akik úgy döntenek, továbbra is teljesíthetik a követelményt parlagon hagyott vagy nem termelési célú tájképi elemekkel.

Módosítható ökorendszerek

Az elfogadott végleges jogi aktus azt is lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a 8. sz. GAEC-előírás szerinti alternatív alapkövetelmények figyelembevétele érdekében módosítsák a nem termelő területeket támogató ökorendszereiket. Az Európai Bizottság egyszerű értesítése elegendő lesz az érintett ökorendszerek azonnali frissítéséhez. 

Azoknak a tagállamoknak, amelyek nemzeti szinten kívánják alkalmazni az eltérést, a rendelet hatályba lépésétől számított 15 napon belül értesíteniük kell a Bizottságot annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelők a lehető leghamarabb tájékoztatást kapjanak.

A Bizottság javaslatát gondosan kalibrálták annak érdekében, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsen egyrészt a számos kihívással szembesülő mezőgazdasági termelőknek nyújtott megfelelő segítség és rugalmasság, másrészt a biológiai sokféleség és a talajminőség védelme között.

Az Európai Bizottság elnöke szerint

Ahogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogalmazott: „Csak akkor fektetnek be a jövőbe, ha mezőgazdasági termelőink meg tudnak élni földjükből. A mezőgazdasági termelők csak akkor élhetnek tovább, ha éghajlat-politikai és környezetvédelmi céljainkat együttesen érjük el. Mezőgazdasági termelőink tisztában vannak ezzel. Ez az intézkedés rugalmasságot biztosít a mezőgazdasági termelők számára, miközben továbbra is jutalmazza őket az EU élelmezésbiztonságának és fenntarthatóságának előmozdítására irányuló kulcsfontosságú munkájukért. Hamarosan több javaslatot terjesztünk elő annak érdekében, hogy enyhítsük a mezőgazdasági termelőkre nehezedő nyomást.”

Háttér

A KAP-támogatásban való részesüléshez a mezőgazdasági termelőknek a környezet és az éghajlat szempontjából előnyös, megerősített kilenc előírást kell betartaniuk. Ez a feltételességi elv az EU mezőgazdasági hasznosítású területének közel 90%-ára vonatkozik, és fontos szerepet játszik a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok általános érvényesítésében. Ezt az alapvető előírást a jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírásnak, azaz „jó mezőgazdasági és környezeti állapotnak” nevezik.

A 8. sz. GAEC-előírás többek között előírja, hogy a szántóterületek minimális arányát nem termelési célú területekre vagy tájképi elemekre kell fordítani. Ez utóbbi jellemzően parlagon hagyott földterületekre vonatkozik, de olyan nem termelési célú tájképi elemekre is, mint a sövények vagy a fák.

A tíz hektárnál kevesebb szántóterülettel rendelkező gazdaságok mentesülnek e kötelezettség alól. Január 31-én a Bizottság azt javasolta, hogy biztosítsanak nagyobb rugalmasságot az e követelmény alapján KAP-támogatásban részesülő uniós mezőgazdasági termelők számára.

A köztes kultúrák esetében: ezek olyan növények, amelyek két fő növénykultúra között növekednek. Ezek a növények állati takarmányként vagy zöldtrágyaként is szolgálhatnak. A nitrogénmegkötő növények és a köztes kultúrák használata számos környezeti előnnyel jár a talaj egészsége, többek között a talaj biológiai sokfélesége és a tápanyagkimosódás korlátozása szempontjából.

A KAP környezetvédelmi törekvéseinek fenntartása érdekében a növényeket növényvédő szerek nélkül kell termeszteni.

(Forrás: ec.europa.eu/commission/

Megosztás

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás