Rossz hírünk van annak, aki egy minden kukorica hibridre és minden körülmények között érvényes számot vár, amit Magyarországon alkalmazni lehet. Az optimális tőszám ugyanis a termesztett hibrid mellett függ az évjárattól, a tenyészidő hosszától, a talaj tápanyagtartalmától és a termőterület csapadékviszonyaitól is. A tőszám meghatározásához van azonban néhány támpont, amit érdemes figyelembe venni.

Általánosságban elmondható, hogy a tőszám növelése – különösen a modern hibrideknél – terméstöbbletet eredményez, de a sűrítés mértékét alaposan át kell gondolni, mert negatív következménye is lehet. A szükségesnél sűrűbb növényállomány esetén számolhatunk a vízigény és az aszályérzékenység növekedésével, valamint a magasabb szemnedvesség-tartalommal a betakarításkor. De ugyanígy, a túl ritka növényállomány esetében sem érjük el az optimálisan elvárható termésmennyiséget. A túlzottan alacsony növényszám ugyanis jelentős terméscsökkenéshez és minőségromláshoz is vezethet.

Hogy mi a szükséges sűrűség az minden hibrid esetében más és más, így a nemesítő, forgalmazó ajánlása az irányadó, de van néhány további szempont is, ami az alkalmazott technológiától is függ.

[csali-szalag]

Gondoljon már most a gyomirtásra! Kattintson a képre és kérje az ingyenes listát a gyomirtó szerekről.

Hüvelykujjszabályként elmondhatjuk, hogy a korábban vetett kukorica vetése eredményez inkább terméstöbbletet a növényszám növekedése mellett, mert több nedvességet tud felvenni a talajból.

A növényszám növelésnek azonban mindig együtt kell járnia a megfelelő tápanyag-utánpótlással is, mert csak nitrogéntöbblet kijuttatása mellett érhetjük el a kívánt hatást. Egy debreceni kísérlet például a hektáronként 120 kilogrammos nitrogéndózis mellett 70-80 ezres tőszámot hozott ki optimálisként. A nitrogén további emelése viszont a tőszám növelésével már nem kívánt eredményezhet, így nem javasolt.

Pozitív összefüggés figyelhető meg a vízellátottság és a tőszám növelhetősége között is. A jó vízellátottságú vagy öntözött területeken ugyanis az átlagosnál akár további 5-10 ezerrel növelhető a hektáronkénti növényszám. Ha az öntözés feltételei nem adottak, a korábban említett 70-80 ezres helyett csak 50-60 ezres növényszám javasolt.

Az öntözött területeken akár további 5-10 ezerrel növelhető a hektáronkénti növényszám
 

Ezzel összefügg, és így itt térünk ki az évjárat hatására is. Az utóbbi éveken többször tapasztalt aszály túl magas növényszám esetén csökkenti a termésbiztonságot, így ilyen években az 50-60 ezres tőszám javasolható.

De ez még nem minden, az optimális növényszám az alkalmazott talajműveléstől is függ. A kísérletek azt mutatják, hogy őszi szántásban 60-80 ezer, tavaszi szántás elvégzése esetén viszont 70 ezer az ideális – megfelelő időjárás esetén.

És hogy mi következik a fenti okfejtésből? Nos, aki tőszámnöveléssel kíván terméstöbbletet elérni, az inkább korábban vessen, juttasson ki a szokásosnál több nitrogént és ügyeljen a kukorica vízellátottságára és ha kell, pótolja azt. Ha ez mind megvalósítható, hektáronként 70 ezer lehet az optimális tőszám, egyéb esetben kevesebb.

Ha szeretné tőlünk megkapni a gyomirtó szereket tartalmazó listát, kattintson:

[csali-oldal url='http://www.magro.hu/o/' height='50' btncolor='orange' center='yes']Kérem a listát![/csali-oldal]

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás