A repcéhez hasonlóan szeszélyes kultúrákban mára a költségek akár 700 ezer forint körül alakulnak hektáronként. Az olyan mezőgazdasági nagyüzemek szerint, mint a Pécs vonzáskörzetében dolgozó Pécsváradi AGROVER Kft. és Pécs-Reménypusztai Kft., két alapelvvel a szép termés még itt sem válik szerencsejátékká. A 2800 hektárt művelő agrárvállalatok ügyvezető igazgatója, Fábián András szerint a titok, hogy részt vállalnak az innovatív technológiák kísérletében, és minden kultúrában 8 kockázatot lefedő A-típusú mezőgazdasági biztosítást kötnek. A termény-biztosítás ugyanis a mai klimatikus viszonyok között az agrárszakember szerint olyan, mint a biztonsági öv az autókban: kötelezővé kell tenni a túléléshez!

Az ország mely részén, milyen növények termesztésével foglalkoznak?

A Pécsváradi AGROVER Kft. és a Pécs-Reménypusztai Kft. az IKR Agrár Kft. leányvállalataiként összesen mintegy 2800 hektáron végez termelőmunkát, a tevékenységükbe hozzávetőlegesen 500 hektáron végzett integráció is beletartozik, amelyekkel a környező agrárvállalkozásokat szolgálják ki. A fő termelt kultúrákat a búza és az árpa mellett a repce, napraforgó és a kukorica teszi ki, míg az összterület 2-3%-án, 50 hektáron napraforgó, hibrid napraforgó- és búzavetőmag-előállítással is foglalkozunk. A nyereséges munkához több problémát kell elhárítanunk. Legalább háromféle barna erdőtalaj található meg a térségünkben, amelyeknek eltérő a tápanyagszolgáltató és vízmegtartó képessége.

A mostani gazdasági és klimatikus környezetben a nyereséges munkához minden folyamatnak tudatosan, forintra kiszámítva kell haladnia a szaktanácsadástól a tápanyag-visszapótlásig, de a sorból a mezőgazdasági biztosítást se lehet ma már kihagyni. Ezt nem azért mondom, mert minden szentnek maga felé hajlik a keze, de mindegyik tekintetben előny ma egy gazdaságnak kapcsolatot ápolni az IKR Agrár Kft.-vel. A cégnek komoly talajmintavételi és elemzési kapacitásai vannak, minden makro- és mikroelemről, talajadatról folyamatos tájékoztatást kapunk az egyedi online Zónainfó rendszerében például, amire a GPS-koordináták alapján differenciált dózisú vetés, tápanyag-visszapótlást építünk. Hasonlóan fontos, hogy részt vehetünk az innovatív tápanyagok kísérleteiben, de a cég méretéből fakadóan az elérhető növénybiztosítások feltételei is mindig versenyképesek.

Érdekes, hogy a fentiek kapcsán kizárólag az előnyökre koncentrál, pedig lehetne úgyis nézni a dolgokat, hogy a tápanyag-visszapótláshoz beállított kísérletek munkaórában követelnek többet, a növény-biztosításoknál a díj mellett ott van még az extra papírmunka, ügyintézés is a gazdáknak. Miért látja ezt a szemléletet elengedhetetlennek a növénytermesztésben?

Óriási jelentősége van, hogy az IKR Agrár leányvállalataiként nemcsak alkalmazzuk a komplett technológiai ajánlásait a cégnek, de részt veszünk a fejlesztésekben, kísérletsorozatokban is. Azelőtt ismerhetjük a jövő megoldásait, amikor azok még piacra sem kerültek, illetve az fontos, hogy a saját és az IKR Agrár Kft. szakértőinek közös munkája a magyar mezőgazdaság versenyképességét szolgálja a későbbiekben. Ez különösen a tápanyagok, tápanyag-visszapótlási technológiák terén látványos.

Erre kiváló példa a szabályozott tápanyagleadású kénes nitrogénműtrágya, az Ensin bevezetése volt, aminek a kísérleteiben szintén részt vállaltunk.

Ma, amikor a növénytermesztési technológia költségeinek akár 30-40%-a tápanyag-visszapótlás költsége, akkor nem lehet túlbecsülni az inhibitoros, újgenerációs termékek jelentőségét, amelyek azonos dózisban jobb hatásfokkal dolgoznak, vagy az emelt dózisú kijuttatást magasabb hozammal hálálják meg. A többismétléses kísérletekben jól láttuk, hogy a jobb tápanyag megtérül. Például a kukoricanövények számára célzottan kifejlesztett Corn Starter Plusszal volt olyan tapasztalat, hogy vetéssel egy menetben kiszórva még azt is képes egy speciális termék ellensúlyozni, ha valamiért elmarad egy területen az őszi mélyszántás idején az alaptrágyázás. Az IKR Agrárnál zajló fajtakísérletek eredményeit is követjük és az utóbbi években mindez nagyon jól bevált. A pluszmunka itt nemcsak a költségeket vágja le, de mérhetően emeli a hozamokat is. Jó időben, jó műtrágyát a megfelelő helyre kell kijuttatni, és gabonáknál, repcében és kukoricában egyértelműen jobbak lesznek az eredmények.

A tavalyi évben rendkívül szép eredményt értek el a repcével, 5 tonna/hektár felett zárt a betakarítás. Azonban az ide vezető út itt is buktatókkal és viharkárokkal van kikövezve. Miért tartja elengedhetetlennek ma a gazdálkodáshoz a mezőgazdasági biztosítást?

A repce az egyik legdrágább növényünk, hiszen az utóbbi időben közel 700 ezer forintos költség áll egy-egy hektárban a betakarításig. Ekkora kitettség mellett az év végén minden szemtermést haza kell vinni a folytatásához, amihez minden eszközt meg kell ragadni, amivel a termésbiztonság növelhető vagy a kiesés jelentette mínusz csökkenthető. Hazánkban egyre extrémebb az időjárás, így nálunk nem kérdés, hogy kizárólag komplex, 8 káreseményre védő mezőgazdasági biztosítást kötünk. 2020-ban volt utoljára például, hogy nem így tettünk repcében, a viharkárok kijózanítóak voltak. Tudatosult bennünk, hogy ez nem játék, azóta minden táblánkat, minden kultúránkat A-típusú biztosítással védjük.

A repcénél ez különösen fontos, hiszen a kezdeti időszakban ott a fagykockázat, ha kikelt és nem fagyott ki, akkor előfordulhatnak katasztrofális viharok, szinte már menetrendszerű a jégkár kockázat nem beszélve a nyári aszályról. Sajnos, mára szinte minden növénynél megtapasztalhattuk, milyen könnyebbség, ha szakszerű gyors kárfelmérést tisztességes biztosításiösszeg-meghatározás és gyors kifizetés követ. 2018-2019-ben egy szélcsatornában fekvő napraforgótáblán megéltünk már 100%-os viharkárt is, ekkor is gond nélkül megállapodtunk a Groupama Biztosítóval, akik az IKR Agrár Kft. partnereivel dolgoznak. Egy nagygazdaság esetében egy ilyen kárnál 7-10 millió forintot is menthet a biztosítás, amire ilyenkor szükség van.

Hosszú évek gyakorlatával a növénytermesztésben mit lát, megéri a kisebb gazdaságoknak is a drágább, A-típusú növénybiztosítást kötni?

Mindenki a maga pénztárcájával gazdálkodik, de több évtizedes rálátással a mezőgazdasági munkákra úgy vélem, hogy nincs olyan gazdasági méret, ahol jó üzlet spórolni a növénybiztosításon. Tegyük fel, hogy egy májusi viharban 20 perc alatt leesik 30-40 milliméter csapadék – ha a sár maga alá temette a gabonát, akkor azt nem heveri ki az állomány, semmivé válik a termés. Legtöbbször a kisgazdaságok gondolkoznak azon, hogy megéri-e vagy sem a biztosítás, de díjtámogatott formában milyen összegekről is beszélünk? Repcében, kukoricában vagy napraforgóban 5000-6000 Ft-ra rúg ma a díjösszeg.

Tegyük az egyik serpenyőbe az inputanyagainkat, a másikba ezt a 6000 Ft-ot, igazából nincs mit mérlegelni. Mi már hosszú évek óta kötjük a biztosítást az IKR Agrár Kft.-n keresztül, de nem érdekeltségből mondom, hogy az áraik versenyképesek. A cég nagy partnerként kedvező díjazásban részesül, ráadásul a Groupama Biztosító gyorsan is dolgozik. 5 napjuk volna a kárbejelentés után szemlét tartani, de a tapasztalatunk az, hogy legtöbbször már másnap ott vannak, majd elektronikusan, gyorsan kényelmesen intézik a papírokat. 20-30 évvel ezelőtt a növénybiztosítások világában ez teljesen másként ment. A kárszakértők hozzáértése problémás volt, a biztosítók szerettek a biztosítási összegekből visszavenni. Itt minden rendben van, mióta csak ügyfelek vagyunk.

Miért éri meg pont az IKR Agrár Kft.-nél megkötni a mezőgazdasági biztosítást?

Az IKR Agrár partnereként a Groupama Biztosítónál kötött mezőgazdasági biztosítások számos előnyt egyesítenek a termelőknek. A szerződés ügyintézésének terheit 100%-ban leveszik a gazdák válláról, a papírok aláírása után 24 órával már él a biztosítás, 5 nappal az életbe lépése után pedig akár káresemény is bejelenthető. Az IKR Agrár Kft.-vel nem csak az állami díjtámogatás könnyebbség a biztosításoknál – ennek értelmében a biztosítási díj akár 70%-a visszajár, de az is, hogy a biztosítások a termeltetési keretszerződéssel rendelkező partnerek esetében akár utólag, terményben is kifizethetőek. 2023-ban több mint 900 gazdálkodó élt ezzel a biztonsággal, akiknél közel 100 esetben jelentett segítséget a gyorsan kifizetett biztosítási díj.

Minimalizálná gazdasága kitettségét az extrém időjárással szemben? Bízza terménye védelmét az IKR Agrár kedvező növénybiztosításaira! Bővebb információért látogasson erre az oldalra: www.ikragrar.hu/novenybiztositas

(x)

Megosztás

További híreink

Kiemelt ellenőrzést tart a távoli kontinensekről érkező konténereknél a Nébih

2024.06.25.

A távoli kontinensekről és országokból érkező tengeri szállítmányok fa csomagolóanyagai komoly, főként növényegészségügyi kockázatot jelenthetnek a környezetünk egészségére.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Még könnyebb lesz használni az elektronikus Gazdálkodási Naplót (eGN) - nézze meg, hogyan

2024.06.25.

Június 12-én élesedett az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) legújabb fejlesztési csomagja. Ennek révén többek között lehetővé vált a termőhely helyazonosítójának szabad szerkesztése, a hozamadatok immár tonna/hektár formában adhatóak meg, valamint a talajvizsgálatok nem KET azonosítóval rendelkező termőhelyhez is hozzákapcsolhatóak.

Július 21-ig levegőből is kiszórható a gombaölő szer napraforgóban és szójában

2024.06.25.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének kezdeményezésére az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott boszkalid és piraklostrobin hatóanyag-tartalmú gombaölő szer légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Díjat kaptak a GOSZ-VSZT-NAK fajtakísérletek legjobbjai

2024.06.25.

A fajtakísérletekben vizsgált kukorica, őszi búza és őszi káposztarepce meghatározó szántóföldi kultúrák a magyar agráriumban, ezért nagyon fontos, hogy a gazdák minél szélesebb körű ismeretekkel rendelkezzenek a különböző fajták képességeiről.

Folytatódik: keddre, szerdára és csütörtökre is időjárási veszélyjelzés van érvényben az országban

2024.06.25.

Kedden általában sok napsütésre van kilátás, a felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, a csapadékgócok száma átmenetileg csökken. Főleg késő délutántól törhetnek egyre magasabbra a képződő gomolyfelhők, és előbb a déli országrészben valószínű zápor, zivatar, miközben nő a számosságuk. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33, a késő esti hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Az északi megyék kivételével elsőfokú riasztás van érvényben az országban.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

A Creatiger újszerű megoldásai gyorsabb kivitelezést tesznek lehetővé alacsonyabb költségekkel

2024.06.24.

A Creatiger Kft. mesterséges tavak, csatornák építésével és geoműanyag kereskedelemmel foglalkozik. Szolgáltatásaik közé tartozik a víztározók és tavak kivitelezése, valamint kazaltakarók készítése. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a magas minőségű, könnyű és hajlékony HDPE vízszigetelő fóliák alkalmazására. Projektmenedzsment szolgáltatásaik és viszonteladói kapcsolataik révén széleskörű megoldásokat kínálnak ügyfeleik számára. Törő Gergely, a cég egyik ügyvezetője, három terméküket mutatja most be a Magro.hu olvasóinak.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás