Jól indul ez az év is… mondhatják a babonás emberek, ugyanis február 13. után március 13-a is pénteki napra esik. De miért is félünk ettől a naptól annyira? Honnan is ered ez a babonás nap? És hogyan érinti ez a gazdákat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat! 

A világ egyik, ha nem a legismertebb babonás napja péntek 13-a. A babonások ezen a napon még a házból is félve mennek ki, ugyanis - véleményük szerint - csupa balszerencsés dolog érheti őket.

Azért is tekintik a péntek 13-át kiemelkedően babonás napnak, mert a péntek is és a 13-as szám is babonásnak számít.

Kezdjük a 13-as számot körülvevő misztikummal. Vannak olyan országok, főként a tengerentúlon, ahol:

  • a felhőkarcolókban nincsen 13. emelet,
  • a kórházakban nincsen 13-as kórterem,
  • az emberek 13-an nem ülnek le étkezéshez,
  • a sportolók nem választják a 13-as rajtszámot,
  • a szállodákban sincsen 13-as szoba.

A 13-as számot körülvevő félelem a keresztény egyházhoz köthető, ugyanis az utolsó vacsora alkalmával Jézus a 12 apostol társaságában ült le az asztalhoz. Utolsóként Júdás ült le az asztalhoz, később Ő árulta el Jézust.

Ezek után az sem meglepő, hogy Jézust pénteken feszítették keresztre és szintén péntekre tehető a bűnbeesés napja a paradicsomban.

IV. Fülöp francia király is jócskán hozzájárult a babona erősödéséhez, ugyanis 1307. október 13-án (bármilyen meglepő, pénteken) végeztette ki a Templomos Lovagokat!

Nagy emberek, akik babonásak voltak

Napóleon és Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök is híresek voltak babonásságukról. Mindketten rettegtek a 13-as számtól, nem is voltak hajlandóak olyan asztaltársasággal leülni, akik 13-an voltak. Amennyiben mégis ilyen társaság jött össze, odarendeltek még egy embert, így már 14-en tudtak leülni az asztalhoz.

Hogyan védekezhetünk a szerencsétlenségek ellen?

Sok babonás embernek már kialakult technikája van a szerencsétlenségek elkerülésére, amelyet péntek 13 alkalmával hatványozottan hasznosnak találnak. Ilyen például, hogy ha átmegy előttük egy fekete macska az úton, sót dobnak maguk mögé a bal válluk felett (ki tart magánál sót készenlétben? J ), vagy ha valamit úgy éreznek, hogy elkiabálhatnak, gyorsan lekopogják valamilyen fából készült eszközön.

A gazdák sem ússzák meg a babonákat:

  • ha az első, télen született borjú fehér színű, hosszú, kemény télre kell számítani,
  • vigyázni kell a gazdáknak, ha létra közelében tevékenykednek, ugyanis balszerencsét jelez a létra alatt történő átsétálás. Péntek 13-án sokan még felmászni sem mernek a létrára, mert attól is balszerencsére számítanak.
  • a szekérrel közlekedő babonás gazdaemberek rémálma volt, hogy péntek reggel pappal találkoznak, ez ugyanis egyenlő volt a biztos felborulással,
  • péntek 13-án (sőt, voltak/vannak, akik egy egyszerű pénteki napon) sok gazdasszony nem kezdett kenyérsütésbe, mert az ekkor készült kenyér keletlennek ígérkezik!

A fent említett balszerencsét könnyen kivédhetik, ha van kéznél egy lópatkójuk. Az a ház falára akasztva szerencsét hoz, de vigyázat! Véletlenül se tegyük fejjel lefelé a patkót a falra, ezzel ugyanis pont az ellenkező hatást érjük el!

Van, akinek pokol, van, akinek maga a mennyország!

Mint mindennek, a péntek 13-nak is két véglete van. Vannak azok a babonás emberek, akik félnek ettől a naptól, ahogyan azt az előzőekben leírtuk, de léteznek olyanok is, akik kifejezetten várják ezt a napot. Ők nem szerencsétlenségeket, hanem pont hogy a szerencsét kötik hozzá.

Sokan (főleg azok, akik a szerencsejátékok világában mozognak) az életük javításához fűznek reményeket ezen a napon. Megfigyelések bizonyítják, hogy péntek 13-án jelentősen megnövekszik a lottózók forgalma, ugyanis sok ember ettől a naptól várja a szerencsét. Szintén tényként kezelhető, hogy a kaszinók forgalma is megugrik ekkor. Akik ezen a napon látogatnak kaszinóba, valószínűsíthetően a 13-as szám mágikus erejében bíznak és szerencséjüket is erre a számra bízzák.

Megosztás

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás