Moszkva minden lengyel zöldség- és gyümölcsimportot megtiltott, csakhogy a lengyel gyümölcs jelentős része tőlünk származik. A magyar kereskedőknek ezért Varsó helyett új utakat kellene találniuk, különben rájuk aszalódik a szilva - olvasható az uzletresz.hu oldalán.

Látott már nagy szemű lengyel cseresznyét? – kérdez vissza egy magyar gyümölcskereskedő, amikor arról faggatjuk, milyen hatással lehet az üzletére, hogy Oroszország szerdán betiltott minden, Lengyelországból származó zöldség- és gyümölcsexportot. Arra céloz, hogy a lengyelek valójában jelentős részben a Magyarországról és néhány balkáni országból származó importgyümölcsöt exportálják, amire például az a bizonyíték, hogy a kivitt nagy szemű meggy és cseresznye náluk meg sem terem. különösen nem azokban a korai hónapokban, amikor már szállítanak.

Átpapírozzák a magyar árut

Magyarország meggynagyhatalomnak számít a régióban, de a piacot jól ismerő egyik termelő-kereskedő szerint ma már legfeljebb csak 50 olyan cég lehet, amely közvetlenül viszi ki a gyümölcsöt Oroszországba. A többség Lengyelországba, vagy kisebb részben Moldáviába exportál, ottani partnerei pedig fel sem bontják a kamionokat, csak átpapírozzák az árut, és indítják Moszkva felé. A magyar kereskedők többsége ugyanis nem boldogul az orosz piaccal, nem beszéli a nyelvet, és nem igazodik el az ottani üzleti kultúrában, azaz nem tud partnert találni. „Ez a világ legigényesebb piaca, az én orosz üzletfelem egy hónapig ideköltözött, és csak akkor szerződött velem, amikor a saját szemével végignézte a betakarítást, a feldolgozást és a csomagolást” – mondja a kereskedő.

Ki jár rosszul valójában?

Moldáv közvetítők

A lengyel bojkott a gyümölcs esetében tehát a magyar kivitelt is átrendezheti. A hazai kereskedőknek nagyon gyorsan át kell állniuk a moldáviai közvetítőkre, ha továbbra sem boldogulnak az orosz partnerekkel. A piacot ismerő termelő szerint ez nem lesz nehéz, mert a moldávok állandóan keresik az itteni lehetőségeket. A sietségre azonban alapos okot ad, hogy a kieső lengyel export Moszkvából nézve nem jelentős tétel, és a török szállítók szinte azonnal le tudják kötni a megnyíló keresletet. Aki nem tud gyorsan Varsót kikerülő utakat találni, arra könnyen rászáradhat az idei szilva.

Baráti ország lehetünk

Szerintem összességében még jól is kijöhetünk a lengyel bojkottból” – mondja Fehér Attila, a Doma-fruct Bt. tulajdonosa, aki éppen most indítja Oroszországba az idei hatodik kamionját. Ő arra számít, hogy az oroszok Lengyelországgal példát statuálnak, de – szokásukhoz híven – kiválasztanak egy-két „baráti” beszállítót is, és erre a pozícióra jó esélyünk van. Tudják, hogy a lengyel gyümölcs jelentős része végső soron magyar, és pillanatnyilag egyébként is egész jó az ázsiónk náluk. Ha pedig központilag kiadják, hogy a gyümölcsöt az orosz importőrök hozzák Magyarországról, akkor megnyílik a lehetőség az eddigi lengyel tranzit leépítésére. Ha viszont teljes uniós bojkott lesz, akkor csak a moldáv közvetítők maradnak megoldásként.

Létkérdés az orosz piac

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az MTI-nek azt mondta, létkérdés, hogy az orosz piac nyitott maradjon a magyar zöldség és gyümölcs előtt. Mártonffy Béla szerint a mostani uniós költségvetési időszak végéig az ágazat tervei között szerepel, hogy egymillió tonna többletterméket állítson elő, és ennek nagy részét frissen és feldolgozva az orosz, a kínai és az arab piacon lehet értékesíteni. Csak így teremthető 100 ezer új munkahely az ágazatban. Jelenleg az Oroszországba irányuló kivitel mintegy 8 százalék, és ezt az arányt szeretnék a FruitVeB-nél 20-25 százalékra emelni.

Első válaszcsapás

Bár Oroszország egészségügyi okokkal indokolja, a lengyel termékek bojkottja minden bizonnyal a vele szemben alkalmazott uniós szankciókra adott egyik első válasz. A lengyel termesztők egyértelműen politikai indíttatásúnak tartják a lépést. Moszkva évente 2 milliárd euró értékben vásárol zöldséget és gyümölcsöt az unióból, és ezzel messze az EU legnagyobb felvevőpiaca. Az Európai Bizottság adatai szerint az unió gyümölcsexportjának 28, zöldségexportjának pedig 21,5 százaléka irányul Oroszországba.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Tejárak emelkedőben csökkenő termelés mellett - minden, amit tudnia kell

2024.07.24.

2024 májusában a nyerstej termelői ára az USA-ban 15 százalékkal, az Európai Unióban 1 százalékkal nőtt, míg Új-Zélandon 5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A világpiacon az ömlesztett vaj ára 2024 29. hetében 53 százalékkal, a cheddar sajté 5 százalékkal emelkedett, miközben a teljes tejpor ára stagnált, a sovány tejporé pedig 1 százalékkal csökkent 2023 azonos hetéhez viszonyítva.

Rejtélyes jelenségek: miért nem terjednek most a károsítók a kertekben?

2024.07.24.

A hőség folyamatosan új rekordokat dönt. Sok megyénkben a forróság aszállyal és erős UV-sugárzással párosul, és úgy tűnik, még a károsítóknak sem kedvez ez az időjárás.

A cukorpiac meglepetései: látványos árcsökkenés és váratlan trendek

2024.07.24.

A fehércukor világpiaci átlagára 2024 májusában 512 euró/tonna volt, ami közel 9 százalékkal alacsonyabb az áprilisi árnál. A londoni árutőzsdén (LIFFE) a fehércukor fronthavi jegyzése július 8-án 560 dollár/tonnáról ingadozások mellett július 19-re 541 dollár/tonnára esett. A nyerscukor fronthavi jegyzése is hasonló trendet követett, július 19-én 411 dollár/tonnán zárva.

Váratlan fordulat: jelentős változások a szójabab, a repcemag és a napraforgómag árában

2024.07.24.

Érdemi változások csokkentek az olajos magvak világpiacán az elmúlt hetekben. Íme a részletek.

Zuhanó kukoricaárak: itt vannak a legfrissebb számok

2024.07.24.

Az USA-ban termelt kukorica azonnali exportára 13 dollárral 183 dollár/tonnára esett vissza június 7. és július 5. között. A szeptemberi ár 15 dollárral 185 dollár/tonnára, a decemberi pedig 14 dollárral 210 dollár/tonnára csökkent (FOB Gulf). Argentínában a kukoricával továbbra is 185 dollár/tonnáért (–10 dollár) kereskedtek.

Halad a bioszakma, könnyebb megtalálni a magyar ősgabona termékeket az új térképen

2024.07.24.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai és partnerei szakmai napot szervezek Száron, hogy a piac szakmai szereplői, gazdák, molnárok és pékek, valamint a kutatók találkozzanak

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás