Moszkva minden lengyel zöldség- és gyümölcsimportot megtiltott, csakhogy a lengyel gyümölcs jelentős része tőlünk származik. A magyar kereskedőknek ezért Varsó helyett új utakat kellene találniuk, különben rájuk aszalódik a szilva - olvasható az uzletresz.hu oldalán.

Látott már nagy szemű lengyel cseresznyét? – kérdez vissza egy magyar gyümölcskereskedő, amikor arról faggatjuk, milyen hatással lehet az üzletére, hogy Oroszország szerdán betiltott minden, Lengyelországból származó zöldség- és gyümölcsexportot. Arra céloz, hogy a lengyelek valójában jelentős részben a Magyarországról és néhány balkáni országból származó importgyümölcsöt exportálják, amire például az a bizonyíték, hogy a kivitt nagy szemű meggy és cseresznye náluk meg sem terem. különösen nem azokban a korai hónapokban, amikor már szállítanak.

Átpapírozzák a magyar árut

Magyarország meggynagyhatalomnak számít a régióban, de a piacot jól ismerő egyik termelő-kereskedő szerint ma már legfeljebb csak 50 olyan cég lehet, amely közvetlenül viszi ki a gyümölcsöt Oroszországba. A többség Lengyelországba, vagy kisebb részben Moldáviába exportál, ottani partnerei pedig fel sem bontják a kamionokat, csak átpapírozzák az árut, és indítják Moszkva felé. A magyar kereskedők többsége ugyanis nem boldogul az orosz piaccal, nem beszéli a nyelvet, és nem igazodik el az ottani üzleti kultúrában, azaz nem tud partnert találni. „Ez a világ legigényesebb piaca, az én orosz üzletfelem egy hónapig ideköltözött, és csak akkor szerződött velem, amikor a saját szemével végignézte a betakarítást, a feldolgozást és a csomagolást” – mondja a kereskedő.

Ki jár rosszul valójában?

Moldáv közvetítők

A lengyel bojkott a gyümölcs esetében tehát a magyar kivitelt is átrendezheti. A hazai kereskedőknek nagyon gyorsan át kell állniuk a moldáviai közvetítőkre, ha továbbra sem boldogulnak az orosz partnerekkel. A piacot ismerő termelő szerint ez nem lesz nehéz, mert a moldávok állandóan keresik az itteni lehetőségeket. A sietségre azonban alapos okot ad, hogy a kieső lengyel export Moszkvából nézve nem jelentős tétel, és a török szállítók szinte azonnal le tudják kötni a megnyíló keresletet. Aki nem tud gyorsan Varsót kikerülő utakat találni, arra könnyen rászáradhat az idei szilva.

Baráti ország lehetünk

Szerintem összességében még jól is kijöhetünk a lengyel bojkottból” – mondja Fehér Attila, a Doma-fruct Bt. tulajdonosa, aki éppen most indítja Oroszországba az idei hatodik kamionját. Ő arra számít, hogy az oroszok Lengyelországgal példát statuálnak, de – szokásukhoz híven – kiválasztanak egy-két „baráti” beszállítót is, és erre a pozícióra jó esélyünk van. Tudják, hogy a lengyel gyümölcs jelentős része végső soron magyar, és pillanatnyilag egyébként is egész jó az ázsiónk náluk. Ha pedig központilag kiadják, hogy a gyümölcsöt az orosz importőrök hozzák Magyarországról, akkor megnyílik a lehetőség az eddigi lengyel tranzit leépítésére. Ha viszont teljes uniós bojkott lesz, akkor csak a moldáv közvetítők maradnak megoldásként.

Létkérdés az orosz piac

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke az MTI-nek azt mondta, létkérdés, hogy az orosz piac nyitott maradjon a magyar zöldség és gyümölcs előtt. Mártonffy Béla szerint a mostani uniós költségvetési időszak végéig az ágazat tervei között szerepel, hogy egymillió tonna többletterméket állítson elő, és ennek nagy részét frissen és feldolgozva az orosz, a kínai és az arab piacon lehet értékesíteni. Csak így teremthető 100 ezer új munkahely az ágazatban. Jelenleg az Oroszországba irányuló kivitel mintegy 8 százalék, és ezt az arányt szeretnék a FruitVeB-nél 20-25 százalékra emelni.

Első válaszcsapás

Bár Oroszország egészségügyi okokkal indokolja, a lengyel termékek bojkottja minden bizonnyal a vele szemben alkalmazott uniós szankciókra adott egyik első válasz. A lengyel termesztők egyértelműen politikai indíttatásúnak tartják a lépést. Moszkva évente 2 milliárd euró értékben vásárol zöldséget és gyümölcsöt az unióból, és ezzel messze az EU legnagyobb felvevőpiaca. Az Európai Bizottság adatai szerint az unió gyümölcsexportjának 28, zöldségexportjának pedig 21,5 százaléka irányul Oroszországba.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás