A lovassportban a lovak mozgásszervi degradációinak egyik leggyakoribb megnyilvánulása a sántaság valamilyen formája. A lovak sántaságának számos oka lehet, ezek felismerése, diagnosztizálása és megfelelő kezelése kiemelten fontos az állat jólétének szempontjából. 

A sántaságot okozhatja az ízületek valamilyen degradációja, a szalagok problémája, a pata különféle problémái, a csontos váz vagy a vázizomzat negatív jellegű elváltozása, sérülése, akár – megfelelő korban – fejlődési rendellenessége.

Egy sántaság pontos okát megfejteni komplikált, szakértelmet és tapasztalatot igénylő folyamat. Nem véletlen, hogy hozzáértő állatorvosra kell bízni a pontos diagnózist. (Fotó: Pixabay)

A vázizomzatból eredő sántaság

A lovasok.hu szakírója mindezek közül a vázizomzatból eredő sántaságot vizsgálja. Áttekintése során érinti a vázizomzatból eredő sántaságok lehetséges megnyilvánulásait, okait, illetve a leggyakrabban érintett izomcsoportokat. 

Egy sántaság pontos okát megfejteni komplikált, szakértelmet és tapasztalatot igénylő folyamat. Nem véletlen, hogy hozzáértő állatorvosra kell bízni a pontos diagnózist. Amikor egy ló sántaságot mutat, olyankor a leggyakrabban látható tünetek között van az adott végtag lépéshosszának felezése, a tolóerő csökkenése, a végtag terheléstől való kímélése, esetleg érzékenysége. A tüneteknek számos szintjük van, ezek a probléma súlyosságától függnek. 

Az okok

Amikor mindezt az izom okozza, annak is több oka lehet. Vázizomzatból eredő sántaságot okozhat az izom mechanikai sérülése (izomszakadás), az izom erőteljes kötöttsége, többszöri túlterhelésből adódó stresszessége, érzékenysége. 

A leglátványosabb és talán legsúlyosabb az izomszakadás. Ilyenkor általában részleges izomszakadásról beszélhetünk, mértékét százalékban lehet hozzávetőlegesen megadni.

 Az izomszakadásnak két fő oka lehet, az egyik a trauma általi (ütés, rúgás, harapás, bukás), a másik pedig a sorozatos túlterhelés általi. Az első nehezen elkerülhető, hiszen balesetek mindig lehetnek, pláne a lovak körül. A túlterheltség általi szakadás esélye viszont megfelelően összeállított edzéstervvel és kellő mennyiségű regenerációs idővel minimalizálható. 

Az izomszakadás gyakran hagy maga után nyomot, ezt általában könnyű felismerni, és sok lovon található meg, azonban az hogy a heg látszik, nem jelenti azt, hogy a valós probléma még fennáll. 

Rehabilitáció

A rehabilitációs idő nagyban függ a sérülés súlyosságától, és hogy mennyire segítjük a ló rehabilitációját, de kb 6 – 52 hét közé tehető (6 – 16, ha egy izom érintett, és 12 – 52 ha több izomcsoport sérült). 

A kritikus szintű kötöttség, merevség szintén okozhat minimális – közepes sántaságot, biccentést. Ilyenkor a bemerevedett izmok nem képesek kellő mozgástartományban dolgozni, így az negatív mozgásmintát hoz létre, a járómód egyenetlenné válhat. Ilyen erőteljes kötöttséget okozhat korábbi sérülés, hosszabb időintervallumon keresztül fennálló negatív mozgásminta, mozgásszegény életmód.

Súlyos károkat okozhat a nem megfelelő terhelés

Annak ellenére hogy nem a szó klasszikus értelmében vett degradáció okozza a problémát, fontos mihamarabb orvosolni, mivel hosszú távon súlyos károkat okozhat a nem megfelelő terhelés. 

Ennek következtében olyan izomrövidülések, erőteljes fascialis kötöttségek jöhetnek létre, amelyek kezelése nagyon nehézkes lehet. 

A stresszes izomzat szintén lehet sántaság okozója. Leggyakoribb okai a lokális túlterhelés, a nem megfelelő edzésmunka, a rossz felszerelés. 

Amikor a ló valamely izomcsoportjában stresszesség mutatkozik, esetleg stresszpont jön létre, az adott izom munkája korlátozódik, koncentrikus és excentrikus izommunkára minimálisan képes csak. Ha esetleg a stresszességet egy rosszul illeszkedő nyereg okozza, akkor a folyamatos nyomás az érzékeny területre méginkább negatív hatással lesz. 

A ló biomechanikájának központi elemei

Azok az izomcsoportok, amelyek problémás működése a leggyakrabban okozhat sántaságot, mind központi elemei a ló biomechanikájának. 

Az Iliopsoas komplex diszfunkciója: Az egyik fő csípő tájéki stabilizáló izomcsoport az Iliopsoas. Gátolt működése a ló csípőmobilitására, csípőstabilitására lesz negatív hatással. Csökkenhet a hátulsó végtag aktivitása, és hosszú távon a lumbosacralis és iliosacralis csatlakozás degradációjához vezethet. 

A Longissimus Dorsi diszfunkciója: Nehezebben engedi el a ló a hátát, a negatív oldali hátulsó végtag mozgása kötötté válhat. Nem megfelelő izmoltság esetén (atrófia, de akár hipertrófia esetén is) a tövisnyúlványok összeérése kissing spines szindrómához vezethet. Ez adott esetben okozhatja a hátulsó végtagok nem megfelelő használatát.

A Trapezius diszfunkciója: Rosszul illeszkedő nyereg okozza a leggyakrabban, a ló elülső végtagjának mozgása kötötté, asszimetrikussá válik, mozgáskoordinációja romlik.

A M Brachiocephalicus, M. Biceps Brachii diszfunkciója: Az elülső végtag előre mozgatása nem kifejező, hátra húzása, teherhordási képessége gyenge. A könyökízület hajlítása szintén minimális, a végtag egészében kötött. 

Tanácsok

Hogy ezek a problémák elkerülhetők legyenek, öt dolgot kell szem előtt tartani:

  • A ló korának, kondíciójának, tudásának megfelelő edzésmunka.
  • Az edzésmunkának megfelelő regenerációs idő.
  • Az edzésmunkának megfelelő regenerációs technikák (nyújtás, PEMF technológiák, masszázs, hidroterápia).
  • A regenerációhoz szükséges, minőségi takarmány biztosítása, tápanyagok, nyomelemek, ásványi anyagok pótlása. 
  • A megfelelő, hozzáértő edző kiválasztása és tanácsadásának megfelelő, pontos követése. 

Ezeken felül fontos hogy mi magunk is résen legyünk, képezzük magunkat. Természetesen nem várható el minden lovastól, tulajdonostól, hogy tudja diagnosztizálni a sántaság típusát. Az viszont igenis fontos, hogy tudjuk felismerni azt, ha probléma van a lovunk mozgásával, és semmiképp se dolgoztassuk fájdalomban. Rengeteg korszerű állatorvosi, fizioterápiás, rehabilitációs technológia létezik, amelyek jó eredményekkel segítenek a lovak fájdalmain. Hogy utána a megfelelő módon, de teljes életet élhessen.

(Forrás: lovasok.hu) 

Megosztás

További híreink

Felfrissülő zöld mezőkön – a regeneratív legeltetésről Szarvasfarmon

2024.06.22.

Legelők állapotfelmérése címmel hirdettek műhelymunkát a bőszénfai Szarvasfarmon, hogy az érdeklődők mélyrehatóbban megismerjék a holisztikus menedzsmentre épülő regeneratív legeltetést és legelőhasználatot. Hogy a regeneratív szó jelentése – újraképződő; felfrissítő – valódi értelmet nyerjen.

Újabb kombájnokat mutat be a John Deere

2024.06.22.

A John Deere két új kombájnsorozatot mutatott be: a T5-öt és a T6-ot. A számok a kombájnban lévő szalmajárók számát jelzik, mégpedig 5-öt és 6-ot. Ezen a két sorozaton belül összesen nyolc új modell közül lehet választani, amelyek számos teljesítménylehetőséget kínálnak. A T5 sorozat legkisebb modellje, a T5 400 305 LE-t ad le a JD PowerTech PSS 6,8 literes hathengeres motorjával. A T6 sorozat legnagyobb modelljét, a T6 800-at 9 literes JD9X motor hajtja, 466 lóerővel.

Csökken a forróság, záporok jönnek

2024.06.22.

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, bár a jelenlegi forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót. A kukorica és napraforgó állományok viszont mostantól igényelnék a legtöbb csapadékot, az Alföldön azonban kezd ismét nagyon kiszáradni a talaj. A hétvégén csak szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, nagyobb területen öntöző csapadékra a jövő hét közepén van esély.

Szakmai előadásokkal egybekötött búza fajtabemutató volt Vasszilvágyon - fotókkal

2024.06.22.

Magyarországon 4,3 millió hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés, ahol a hozamelvárások mellett a gazdálkodóknak a magasabb beltartalmi értékek és minőség szempontjait érdemes beemelniük a kalászosok esetében a fajtaválasztásnál.

Mit legyen az építési-bontási törmelékkel? – ingyenes tájékoztató kiadvány jött ki

2024.06.22.

Lakásfelújítás során elkerülhetetlen, hogy építési-bontási hulladék (sitt) keletkezzen. Ezt nem lehet egyszerűen háztartási hulladékként gyűjteni, és az ilyen típusú hulladékot a rendszeres lomtalanítás során sem szállítják el.

Reped a paradicsom! De mitől? Mit lehet tenni? Még ehető?

2024.06.21.

A paradicsom kedvelt alapanyag a kertekben szerte a világon, élénk íze és sokoldalúsága miatt szinte állandó helye van a konyhában. Gyakori probléma azonban, amellyel sok kertész szembesül, a paradicsom repedése. Ez a jelenség elkeserítő lehet, különösen akkor, ha időt és energiát fektetünk az egészséges növények termesztésébe. A garden-guide.com cikke azt vizsgálta meg, hogyan néz ki a paradicsomrepedés, milyen okok állnak mögötte, mikor fordul elő általában, milyen hatással van az ehetőségre, és hogyan lehet megelőzni.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás