A kullancsok által terjesztett betegségekkel értelemszerűen az állatok ott fertőződhetnek meg leghamarabb, ahol sok parazitával találkozhatnak. Mivel az elmaradó hideg, száraz telek nem tizedelték az állományt, így a kullancs is sikerrel telel át, és jó eséllyel szaporodik. A kullancsok a magas páratartalmú, árnyékos helyeket kedvelik, így a bozótosokat, magas füves területeket.

Azokat az ebeket, amelyek gyakran járnak ilyen helyeken, érdemes mindennap tüzetesen átvizsgálni, hiszen ha időben észleljük a kullancs jelenlétét, a gazdatest kisebb eséllyel fertőződhet meg. Leginkább a különféle munkakutyák, vadászkutyák és a tanyasi ebek vannak kitéve ennek a veszélynek.

A kullancs érzékeli más állatok - és az emberek - szaganyagait, a kibocsátott szén-dioxidot és minden, számukra különösen fontos információt tartalmazó illatanyagot. (Fotó Pixabay)

Érzékelik más állatok szaganyagait

A kullancsok a gazdatestre várakozva célszerű testtartást vesznek fel: az első pár lábukat, amelynek első ízében különleges érzékszerv található, felfelé mozgatják, és így érzékelik más állatok szaganyagait, a kibocsátott szén-dioxidot és minden, számukra különösen fontos információt tartalmazó illatanyagot.

Majd amikor elhalad  előttük a számukra ideális melegvérű, rákapaszkodnak, és a megfelelő helyen belefúrják magukat a bőrbe, majd a szívókájukkal egyben rögzítik is magukat. 

A befecskendezett nyáluk a különféle fertőzések mellett véralvadásgátló, gyulladáscsökkentő és értágító anyagokat juttat a szervezetbe. Mivel csípésük fájdalommentes, és a fentebb említett anyagok afféle érzéstelenítőként is hathatnak, így a vérszívás akár napokig is rejtve maradhat a gazda előtt.

Mivel egy kullancsnak általában élete során legalább három alkalommal szüksége van vérszívásra, hogy egyik fejlődési stádiumból a másikba jusson, így a vérszívások alkalmával a kullancs szervezetébe kerülő egysejtűek, vírusok, baktériumok az ő testében folytatják a fejlődésüket, és így juthatnak át egyik állatról a másikra.

Mivel az elmúlt években elmaradtak az igazán száraz, hideg telek, így a kullancsok is nagyobb eséllyel teleltek át.

Babeziózis

A megbetegedést egy, a kullancsok által terjesztett Babesia canis canis elnevezésű spórás egysejtű okozza, ami a kullancs vérszívásának során a nyállal kerül az állat szervezetébe, onnan a véráramba, majd a vörösvértestekbe, hogy ott tovább szaporodjon. Az egészséges szervezet a kismértékű fertőzést képes kiszűrni, ugyanakkor a fertőzés a megfelelő kezelés hiányában akár végzetes kimenetelű is lehet. Leggyakrabban a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) sodorja veszélybe a kedvenceket.

A babeziózis esetében a problémát a legtöbb esetben az okozza, hogy a megmerevedett sejtfalú vörösvértestek elzárhatják a kapillárisokat, és ezáltal hypoxia léphet fel. Az oxigénhiányos állapot pedig az állatok főbb szerveinek károsodásához vezet. Ezenfelül a vérsejtek szétesnek, és az azokból felszabaduló festékanyag tovább károsítja a vesét. Ez okozza a vöröses, véresnek hitt vizeletet is. Amellett, hogy a látvány meglehetősen ijesztő, a hemoglobin részecskéi eltömíthetik a vesecsatornákat, és ez további komoly problémákat eredményezhet.

A szervezet erősen küzd a fertőzés ellen, így hosszútávon az egész testben felléphet egy több szervet érintő gyulladás, amely végül a létfontosságú szervek egészének tartós károsodásához vezethet. A betegséget nemcsak a már fertőzött kifejlett kullancs, hanem annak lárva és nimfa állapotú egyedei is terjeszthetik a vérszívás során. A lappangási időről megoszlanak a szakvélemények, ugyanakkor az három naptól egészen két hétig is terjedhet.

Bágyadtság, étvágytalanság, láz

Általános kórkép a bágyadtság, étvágytalanság és láz. A fertőzés előrehaladtával megjelenik a már fentebb említett elszíneződött vizelet, illetve a nyálkahártyák színe is megváltozik. Gyakran mozgásszervi problémák is felmerülnek, ez pedig az idegrendszeri károsodás jele is lehet. A szem fehérjének besárgulása, az ínyek sápadtsága is árulkodó jele a fertőzésnek. Vérvizsgálattal a betegség egyértelműen kimutatható.

Számos esetben vöröses gyulladások jelennek meg a bőrön, ami a szőr miatt talán csak a hason vehető észre. Ebben a fázisban az állat gyakorta már lábra sem tud állni, a vizelete pedig egészen a fekete színt is mutathatja. 

Hatalmas probléma továbbá az is, hogy ha az állat túl is éli a fertőzést, akkor sem alakul ki az immunitás, illetve gyógyulás után maradhatnak vissza szövődmények is. Mindennek az esélye csökkenthető az állat folyamatos vizsgálatával, illetve az esetleges csípés utáni fokozott megfigyeléssel. Így, amennyiben megfertőződött, a komolyabb szövődmények még idejében megelőzhetők.

Vérzéses kullancsláz

Az utóbbi években Magyarországon is megjelent a barna kutyakullancs (Rhiphicephalus sanguineus). Ez a parazita a babeziózis mellett a vérzéses kullancslázat is terjeszti. A vérzéses kullancsláz, másnéven ehrlichiosis tünetei a következők lehetnek. Láz, orrfolyás, bágyadtság, megnagyobbodott nyirokcsomók, véraláfutások és csökkenő étvágy. A tünetek megjelenése hosszú ideig is eltarthat, de antibiotikumos kezeléssel kordában tartható.

Lyme-kór

Ezt a betegséget a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) nevű, kullancsok családjába tartozó faj hordozza. Ez az emberre és állatra egyaránt veszélyes fertőzés meglehetősen gyakori, ugyanakkor komoly problémát jóval ritkábban okoz a kutyáknál, mint az embernél.

A betegség nem terjed emberről a kutyára, ahogyan fordítva sem. Az azonban közvetve hozzájárul az ember megbetegedéséhez, hogy a kutyák bundájukon hazaviszik a kullancsot, majd a gazdájukkal érintkezve átadhatják azt. 

A kullancsnak közel két napot kell a gazdatestben tartózkodnia, hogy átadja a Borrelia burgdorferi nevű baktériumot. A fertőzés a fiatal kutyák esetében jóval veszélyesebb, mint a felnőtteknél. A betegség magas lázzal kísért heveny ízületi gyulladást okoz. Ekkor sántaság léphet fel, amely néhány napos antibiotikumos kezelés hatására elmúlhat, de rendszerint később visszatér, és a test bármely pontján jelentkezhet. Ebben a stádiumban az állat bágyadt, lázas, mozgásbeli problémái vannak,  és étvágytalan.

A különféle riasztószerek alkalmazása mellett elengedhetetlen, hogy minden séta után alaposan átvizsgáljuk a kutyát, hiszen minél hamarabb találjuk meg a fertőzött kullancsot, annál kisebb a fertőzés esélye. Amennyiben a parazita megtalálható az állatban, kullancs-csipesszel érdemes mielőbb eltávolítani határozottan, a bőrhöz legközelebb megfogva mindennemű rángatás és nyomkodás nélkül.

(Forrás: agrarszektor.hu)

Megosztás

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás