A kullancsok által terjesztett betegségekkel értelemszerűen az állatok ott fertőződhetnek meg leghamarabb, ahol sok parazitával találkozhatnak. Mivel az elmaradó hideg, száraz telek nem tizedelték az állományt, így a kullancs is sikerrel telel át, és jó eséllyel szaporodik. A kullancsok a magas páratartalmú, árnyékos helyeket kedvelik, így a bozótosokat, magas füves területeket.

Azokat az ebeket, amelyek gyakran járnak ilyen helyeken, érdemes mindennap tüzetesen átvizsgálni, hiszen ha időben észleljük a kullancs jelenlétét, a gazdatest kisebb eséllyel fertőződhet meg. Leginkább a különféle munkakutyák, vadászkutyák és a tanyasi ebek vannak kitéve ennek a veszélynek.

A kullancs érzékeli más állatok - és az emberek - szaganyagait, a kibocsátott szén-dioxidot és minden, számukra különösen fontos információt tartalmazó illatanyagot. (Fotó Pixabay)

Érzékelik más állatok szaganyagait

A kullancsok a gazdatestre várakozva célszerű testtartást vesznek fel: az első pár lábukat, amelynek első ízében különleges érzékszerv található, felfelé mozgatják, és így érzékelik más állatok szaganyagait, a kibocsátott szén-dioxidot és minden, számukra különösen fontos információt tartalmazó illatanyagot.

Majd amikor elhalad  előttük a számukra ideális melegvérű, rákapaszkodnak, és a megfelelő helyen belefúrják magukat a bőrbe, majd a szívókájukkal egyben rögzítik is magukat. 

A befecskendezett nyáluk a különféle fertőzések mellett véralvadásgátló, gyulladáscsökkentő és értágító anyagokat juttat a szervezetbe. Mivel csípésük fájdalommentes, és a fentebb említett anyagok afféle érzéstelenítőként is hathatnak, így a vérszívás akár napokig is rejtve maradhat a gazda előtt.

Mivel egy kullancsnak általában élete során legalább három alkalommal szüksége van vérszívásra, hogy egyik fejlődési stádiumból a másikba jusson, így a vérszívások alkalmával a kullancs szervezetébe kerülő egysejtűek, vírusok, baktériumok az ő testében folytatják a fejlődésüket, és így juthatnak át egyik állatról a másikra.

Mivel az elmúlt években elmaradtak az igazán száraz, hideg telek, így a kullancsok is nagyobb eséllyel teleltek át.

Babeziózis

A megbetegedést egy, a kullancsok által terjesztett Babesia canis canis elnevezésű spórás egysejtű okozza, ami a kullancs vérszívásának során a nyállal kerül az állat szervezetébe, onnan a véráramba, majd a vörösvértestekbe, hogy ott tovább szaporodjon. Az egészséges szervezet a kismértékű fertőzést képes kiszűrni, ugyanakkor a fertőzés a megfelelő kezelés hiányában akár végzetes kimenetelű is lehet. Leggyakrabban a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) sodorja veszélybe a kedvenceket.

A babeziózis esetében a problémát a legtöbb esetben az okozza, hogy a megmerevedett sejtfalú vörösvértestek elzárhatják a kapillárisokat, és ezáltal hypoxia léphet fel. Az oxigénhiányos állapot pedig az állatok főbb szerveinek károsodásához vezet. Ezenfelül a vérsejtek szétesnek, és az azokból felszabaduló festékanyag tovább károsítja a vesét. Ez okozza a vöröses, véresnek hitt vizeletet is. Amellett, hogy a látvány meglehetősen ijesztő, a hemoglobin részecskéi eltömíthetik a vesecsatornákat, és ez további komoly problémákat eredményezhet.

A szervezet erősen küzd a fertőzés ellen, így hosszútávon az egész testben felléphet egy több szervet érintő gyulladás, amely végül a létfontosságú szervek egészének tartós károsodásához vezethet. A betegséget nemcsak a már fertőzött kifejlett kullancs, hanem annak lárva és nimfa állapotú egyedei is terjeszthetik a vérszívás során. A lappangási időről megoszlanak a szakvélemények, ugyanakkor az három naptól egészen két hétig is terjedhet.

Bágyadtság, étvágytalanság, láz

Általános kórkép a bágyadtság, étvágytalanság és láz. A fertőzés előrehaladtával megjelenik a már fentebb említett elszíneződött vizelet, illetve a nyálkahártyák színe is megváltozik. Gyakran mozgásszervi problémák is felmerülnek, ez pedig az idegrendszeri károsodás jele is lehet. A szem fehérjének besárgulása, az ínyek sápadtsága is árulkodó jele a fertőzésnek. Vérvizsgálattal a betegség egyértelműen kimutatható.

Számos esetben vöröses gyulladások jelennek meg a bőrön, ami a szőr miatt talán csak a hason vehető észre. Ebben a fázisban az állat gyakorta már lábra sem tud állni, a vizelete pedig egészen a fekete színt is mutathatja. 

Hatalmas probléma továbbá az is, hogy ha az állat túl is éli a fertőzést, akkor sem alakul ki az immunitás, illetve gyógyulás után maradhatnak vissza szövődmények is. Mindennek az esélye csökkenthető az állat folyamatos vizsgálatával, illetve az esetleges csípés utáni fokozott megfigyeléssel. Így, amennyiben megfertőződött, a komolyabb szövődmények még idejében megelőzhetők.

Vérzéses kullancsláz

Az utóbbi években Magyarországon is megjelent a barna kutyakullancs (Rhiphicephalus sanguineus). Ez a parazita a babeziózis mellett a vérzéses kullancslázat is terjeszti. A vérzéses kullancsláz, másnéven ehrlichiosis tünetei a következők lehetnek. Láz, orrfolyás, bágyadtság, megnagyobbodott nyirokcsomók, véraláfutások és csökkenő étvágy. A tünetek megjelenése hosszú ideig is eltarthat, de antibiotikumos kezeléssel kordában tartható.

Lyme-kór

Ezt a betegséget a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) nevű, kullancsok családjába tartozó faj hordozza. Ez az emberre és állatra egyaránt veszélyes fertőzés meglehetősen gyakori, ugyanakkor komoly problémát jóval ritkábban okoz a kutyáknál, mint az embernél.

A betegség nem terjed emberről a kutyára, ahogyan fordítva sem. Az azonban közvetve hozzájárul az ember megbetegedéséhez, hogy a kutyák bundájukon hazaviszik a kullancsot, majd a gazdájukkal érintkezve átadhatják azt. 

A kullancsnak közel két napot kell a gazdatestben tartózkodnia, hogy átadja a Borrelia burgdorferi nevű baktériumot. A fertőzés a fiatal kutyák esetében jóval veszélyesebb, mint a felnőtteknél. A betegség magas lázzal kísért heveny ízületi gyulladást okoz. Ekkor sántaság léphet fel, amely néhány napos antibiotikumos kezelés hatására elmúlhat, de rendszerint később visszatér, és a test bármely pontján jelentkezhet. Ebben a stádiumban az állat bágyadt, lázas, mozgásbeli problémái vannak,  és étvágytalan.

A különféle riasztószerek alkalmazása mellett elengedhetetlen, hogy minden séta után alaposan átvizsgáljuk a kutyát, hiszen minél hamarabb találjuk meg a fertőzött kullancsot, annál kisebb a fertőzés esélye. Amennyiben a parazita megtalálható az állatban, kullancs-csipesszel érdemes mielőbb eltávolítani határozottan, a bőrhöz legközelebb megfogva mindennemű rángatás és nyomkodás nélkül.

(Forrás: agrarszektor.hu)

Megosztás

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás