Amennyiben a felmelegedés folytatódik, 50 év alatt arra számíthatunk, hogy a növények legjobb termőterületei elcsúsznak. Az Amerikai Egyesült Államok esetében például Iowából és Illinoisból Minnesotába és Dakotába tolódnak el a kukorica- és a szójababtermelés körülményei a Penn State kutatói szerint. Magyarország is kicsúszhat abból a körből, ahol a kukorica még megterem.

A gépi tanulás segítségével –ami a mesterséges intelligencia olyan formája, amelynél a számítógépes rendszer a rendelkezésre álló adatokból tanul - a kutatócsoport több, mint 30 évre visszamenőleg megyei szintű USA Mezőgazdasági Minisztériumának Nemzeti Agrárstatisztikai Szolgálatánál működő növénytermesztési adatait vizsgálta 18 államban. Ezeken a területeken termesztik a kukorica és a szójabab jelentős részét, és itt a kutatók az időjárási viszonyok figyelembevételével együtt értékelték a terméshozamokat. Igyekeztek összefüggéseket találni az alapvető éghajlati változások és a növénytermesztési szakaszok, illetve a jellemző terméshozam között. A tanulmányban a kukorica-, a cirok- és a szójababhozam vettek részt az 1980-tól 2016-ig tartó időszakban.

A kutatásban a kukorica, a cirok és a szójabab vettek részt, amelyek a legnagyobb arányban termesztett növények az Egyesült Államokban. (Fotó: Pixabay, Couleur)

Armen Kemanian kutató és egyetemi docens szerint ezt a kutatást csak a Penn State-ben lévő technológia segítségével lehetett elvégezni, ugyanis csak ott áll rendelkezésre ilyen nagy teljesítménnyel rendelkező gép. Az Agrártudományi Főiskola docense fontosnak tartja a tanulmányt, ugyanis ezek a technológiák lehetővé teszik, hogy a változó éghajlati körülmények között meg lehessen jósolni azt, hogy mi várható.

Alexis Hoffman vezető kutató - 2018-ban meteorológiai doktori fokozatot szerzett Pennsylvania államban - elmondása szerint az Enviromental Research Letters-ben közzétett eredmények nem nyilvánvalóan jelentik azt, hogy az említett növények termesztése északnyugat felé tolódna. A kutatók viszont arra következtetnek az adatok alapján, hogy egy ilyesfajta változás már folyamatban van, és a jelenlegi állapotokat tekintve folytatódni is fog.

Kemanian hangsúlyozta, hogy a váltás nem egy katasztrófát jelent, és nem is azt, hogy Iowa-ban abbahagynák a növények termesztését. Sokkal inkább azt, hogy az iowai mezőgazdasági termelők alkalmazkodnak a melegebb éghajlati viszonyokhoz, és vagy több növényt is termesztenek a későbbiekben, vagy más növényeket választanak az eddig domináns kukorica-szójaforgó helyett. A változások valószínűleg nem egyik pillanatról a másikra fognak történni, hanem fokozatosan zajlanak majd, így a gazdáknak, és az ellátási láncoknak is lesz idejük alkalmazkodni.

A tanulmányban a három növény esetében megkülönböztették a páratartalomra és a hőmérsékletre adott reakciókat, amely a leg sokatmondóbb az információk tekintetében. A kukorica több nedvességet igényel, míg a cirok megél a magas hőmérsékleten is, a szójabab pedig e között a két növény között helyezkedik el. A kutatók a tanulmány időszakában évente vizsgálták az egyes államokban az ültetés dátumát a hőmérsékletek alapján, ezzel szimulálva a gazdák meleg vagy hideg évhez való alkalmazkodását. A becslések alapján arra a következtetésre jutottak, hogy akkor ültettek a gazdák, amikor a 21 napos mozgóátlag növekszik a növény-specifikus középhőmérsékletre. Ez a kukorica esetében 10, a cirok esetében 15, a szójabab esetében pedig 12 Celsius fok volt.

Mindhárom növény esetében vizsgálták a páratartalom és a hőmérséklet hatását. (Fotó: Pixabay, Vijayanarashimha)

A kukorica kimagaslóan erősen reagált a növekvő páratartalomra a kritikus szakaszban, a virágzás előtt és után, illetve erős érzékenységet mutatott a szélsőséges hőmérsékletre is, így a terméshozam ettől függetlenül magas volt. A páratartalom fontos tényező minden vizsgált növény esetében, viszont az adatok alapján inkább a kukorica számára fontos, mint a szójának vagy a ciroknak. A páratartalmat úgy kell értelmezni, hogy a talaj nedvességtartalma is változik, viszont az adatok azt mutatják, hogy a talajnedvességtől függetlenül a levegő nedvességtartalma is számít, ez pedig eddig nem volt ismert – árulta el Hoffman.

A szójabab tűrőképessége pedig rendkívül nagy, és mind a magas, mind pedig az alacsony hőmérsékletre jól reagál. Az összes növény esetében magas hőmérsékleten a reakció egyre rosszabb képet mutatott, viszont ezeket az információkat a gépek által gyűjtött adatok, illetve azok számításai alapján fedték fel a kutatók.

Kemanian elmondása szerint a magas hőmérsékleti ingadozások károsak a növények számára, így nagyon fontos megtanulni azt, hogy mikor és hogyan kell elvetni a kukoricát és a szójababot, kimagaslóan fontos. A növénybiztosító társaságok számára is fontosak ezek az információk, ugyanis ez alapján kell felmérniük, hogy növényenként hogy alakul a stressz kialakulásának kockázata, illetve hogy mennyi az ilyen esetben fizetendő összeg.

Forrás: https://news.psu.edu/story/617946/2020/05/04/research/warming-midwest-conditions-may-result-corn-soybean-production

További híreink

Segítséget kapnak a magyar burgonyatermesztők

2024.06.19.

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek.

Egész héten hőségriasztás van érvényben, de néhány megye fellélegezhet

2024.06.19.

Szerdán napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. Főként a déli megyékre másodfokú hőségriasztás van érvényben.

Tudjon róla és védekezzen: támad a peronoszpóra a szőlőben

2024.06.19.

A folyamatos csapadék és magas páratartalom a rendkívül gyors vegetatív- és generatív fejlődés mellett a gombák, így a peronoszpóra számára is kedvező helyzetet teremt.

Tilos a séta: erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

2024.06.19.

A Gemenc Zrt. a 2024. június 14. és 30. közötti időszakban minden nap erdőlátogatási tilalmat rendelt el a vagyonkezelésében lévő területeken a rendeletet kiegészítő térkép megjelölt részein.

Debrecenben gyűltek össze a halas szakemberek

2024.06.19.

A XX. Magyar Haltani Konferencián a Tisza-tó, a Holt-Tisza, a Hortobágy-Berettyó és a Közép-Tisza-vidéki holtmedrek halfaunájának helyzetéről is szó volt.

Rajt! Július 1-jétől indul a várva várt otthonfelújítási program

2024.06.18.

Július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban. A végleges felhívás június 17-én délután jelenik meg a palyazat.gov.hu oldalon. Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány döntése alapján még kedvezőbb feltételekkel igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön. A társadalmi egyeztetésen beérkezett rekordszámú észrevételen alapuló módosítások szélesebb kör számára teszik elérhetővé a programot, amely így még jobban illeszkedik az otthonuk felújítását tervező családok igényeihez.

Partnerhírek
Partner

Szendvicspanel, egy okos építőanyag

2024.06.18.

A szendvicspanel nem más, mint egy könnyen szerelhető, táblás, többrétegű építőelem, amelynek hozzáadott értéke a hőszigetelés. A termék két felületkezelt acéllemezből és a közöttük elhelyezkedő szigetelő magból áll. Számos területen felhasználható, nemcsak gyárakat, raktárakat és csarnoképületeket építhetünk belőlük, hanem garázsunkat, melléképületünket vagy akár házunkat is. Kizárólag a képzeletünk szabhat határt a szendvicspanelek felhasználásának, hiszen az ilyen könnyűszerkezetes épületekbe egyszerűen beépíthetők a nyílászárók, a riasztórendszer és megoldható a vízelvezetés is. A burkolat pedig bármely élelmiszeripari követelménynek megfeleltethető.

Partner

Ha nem felejtünk el vetni, már nem elég a boldoguláshoz

2024.06.11.

Izgalmas kerekasztal-beszélgetésre került sor 2024. június 5-én a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow nevű rendezvényén, Mezőfalván, ahol Németh István, a Magro.hu portálvezetője, a gabonapiac 2024. évi kilátásairól kérdezte Fórián Zoltánt az Erste Bank, Zábrák Gergelyt, a Hungrana és Zsarnóci Csabát az OTP Agrár képviselőjét. Szóba került Ukrajna, Oroszország és az EU jövőbeni szerepe, a spekuláció hatása az árakra, de a Magyarország számára javasolt út is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás