A Lallemand Animal Nutrition a közelmúltban két webináriumot tartott a kérődzők takarmányának összeállításáról. Nemzetközi hírű szakértőket kértek fel, hogy osszák meg ismereteiket a bendőmikrobiomról, a rostlebontás kinetikájáról, a bendő-pH dinamikájáról, és arról, hogy ezek az információk hogyan integrálhatók a takarmánykészítési eszközökbe.

A dairyglobal.net megragadta az alkalmat, és interjút készített Dr. Frederique Chaucheyras-Durand-nal, a kérődzők mikrobióta-szakértőjével, a Lallemand Animal Nutrition – INRAe kutatási vezetőjével a bendőmikrobióta rostemésztésben betöltött szerepéről és a takarmányformázási modellekben rejlő lehetőségekről.

A baktériumok közül a rostlebontás során a legaktívabbak a Fibrobacter succinogenes, a Ruminococcus albus és a Ruminococcus flavefaciens, amelyek valójában számos más növényevő állat bélrendszerében is megtalálhatóak (Fotó: Pixabay)

Tudnának-e tejet termelni mikrobák nélkül a tejelő tehenek?

Dr. Frederique Chaucheyras-Durand: A kérődzők teljesen függnek a gyomor-bélrendszeri mikrobiótájuktól, nem tudnának nélküle élni. Valóban nem termelnek olyan specifikus enzimeket, amelyek képesek lennének a takarmányból származó komplex molekulák lebontására, ezért a bendőben található mikrobiótájukra támaszkodnak a növényi biomassza energiává alakításában, amelyet így a növekedéshez vagy a tejtermeléshez használnak fel.

A kérődzőket ezért holobiontáknak nevezik, ami egy gazdaszervezet és a szimbiózisban élő mikrobiális közösségek együttesének felel meg.

Melyek a bendőmikrobióta kulcsszereplői?

A rostlebontó mikrobák, más néven a rostbontó mikrobák fő tagjai baktériumokból, gombákból és egysejtűekből állnak. Míg az összes bendőgomba erősen rostbontónak tekinthető, addig az egysejtűeknek csak egy része és a baktériumoknak csak egy kis része specializálódott igazán a növényi sejtfal lebontására. A baktériumok közül a legaktívabbak a Fibrobacter succinogenes, a Ruminococcus albus és a Ruminococcus flavefaciens, amelyek valójában számos más növényevő állat bélrendszerében is megtalálhatóak.

Mennyire fontos a rostlebontás a táplálkozás modellezésének szempontjából?

A takarmányok általában az étrend jelentős részét képezik, függetlenül a kérődzők fajtájától vagy földrajzi elhelyezkedésétől, ezért a rostlebontás mértéke kulcsfontosságú jellemző egy adott étrend tápértékének vizsgálatakor. Ezek a dinamikus tényezők nyilvánvalóan függnek a rost kémiai és fizikai jellemzőitől, de a mikrobióta összetételétől, sokféleségétől és aktivitásától is. Ezeket a tényezőket figyelembe lehet venni a receptúra összeállítása során, és nagyobb rugalmasságot biztosíthatnak a különböző rostforrásokból történő választás során. A kiválasztás során figyelembe lehet venni ezeket a tényezőket és a várható eredményt a táplálkozási értékek és a takarmányozási költségeken felüli jövedelem szempontjából.

Melyek azok a fő tényezők, amelyek a mikrobióta szintjén befolyásolják a rostok lebomlását?

A jó rostemésztés biztosítása érdekében kulcsfontosságú a bendőmikrobióta rostbontó tevékenységének optimális szinten tartása. A rostbontó közösségek azonban nagyon érzékenyek a bendő környezetében bekövetkező változásokra, például a pH változására, az oxigénszint emelkedésére és a magas keményítőszintre. Ezek a tényezők, amelyek gyakoriak a gazdaságokban, hozzájárulhatnak a mikrobiális egyensúly felborulásához, és káros hatással lesznek a rostlebontási folyamatra.

Vannak pozitív módjai a bendőmikrobióta módosításának?

A fent említett lehetséges negatív hatások ellensúlyozására bendőmódosítók, például élő élesztők használhatók a bendő környezetének stabilizálására és a rostbaktérium-populációk serkentésére. Ezek az élő élesztők képesek közvetlenül befolyásolni a rostok gombák és baktériumok általi kolonizációját, és elősegítik az enzimatikus aktivitást, ami következésképpen növeli az NDF emészthetőségét a bendőben.

Számszerűsíthető a hatás a tejtermelésig?

Számos állatkísérlet valóban kimutatta a rostlebontás (NDFd) javulását – ami a bendőben lévő fibrolitikus mikrobióta aktivitásának elősegítését tükrözi – egy speciális élő élesztőtermék, például a Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077 (Levucell SC) kiegészítésével. Mivel az NDFd javul, és a pH stabilizálódik a bendő szintjén, a tejtermelés növekszik. Egy nemrégiben kifejlesztett almodell mindezekkel a biológiai adatokkal lehetővé teszi, hogy megjósoljuk a Levucell SC használatával várható előnyöket a takarmányhatékonyság és a tejtermelés tekintetében, és ez beépíthető a különböző táplálkozási szoftverekbe és modellekbe.

Ha valaki többet szeretne megtudni a Levucell SC almodellről és a rostlebontásról – és jól tud angolul –, tekintse meg a rostemésztési kinetika című szakértői webináriumot: Fibre digestion kinetics: How fibrolytic dynamics are integrated into diet formulation software”.

(Forrás: dairyglobal.net)

Megosztás

További híreink

CES Innovation Awards 2025: A Kubota KATR bemutatkozik a világ színpadán

2024.12.08.

A Kubota North America elnyerte a Best of Innovation Award díjat a CES Innovation Awards 2025-ön robotjával, a Kubota KATR-rel. A díj tényleges átadására a januári, Las Vegasban rendezendő CES 2025-ön kerül sor.

Talajnedvesség-monitorozó készletet dob piacra a Verdi

2024.12.08.

A precíziós mezőgazdasági technológiák területén tevékenykedő Verdi piacra dobja a Verdi Multi-Depth Soil Moisture Kitet.

Miért küzd Magyarország alapanyaghiánnyal, miközben gyógynövény-nagyhatalom lehetne?

2024.12.08.

A gyógynövények, aromanövények és fűszernövények évszázadok óta a mindennapjaink részei, akár gyógyteaként, növényi gyógyszerként vagy fűszerként. A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Csemegéző kecskék a fa tetején – csodaszer az argándióból préselt olaj

2024.12.08.

Az élet fájának vagy vasfának is nevezik a Marokkó délnyugati részén, az Atlasz hegység lábánál honos argánfát a helyi berber népek, az erő, az egészség és az örökkévalóság szimbólumának tartják. Göcsörtös, tüskés ágain csonthéjas termés nő, az argándió, a belőle préselt olaj pedig valódi csodaszer. Méltán emlegetik Marokkó aranyaként.

Győzelmet arat a betegségek ellen az új almafajta

2024.12.08.

Az új-zélandi Prevar vegyesvállalat bejelentette a GoodnessMe nevű új almafajtát, amely kettős génnel rendelkezik a varasodással szemben, toleráns a lisztharmattal és az európai rákkórral szemben, valamint természetes héjvirágzással rendelkezik, amely védelmet nyújt a leégés ellen.

Erdőtulajdonos? Így hozhat megalapozott döntéseket az erdőgazdálkodásról

2024.12.08.

A magán-erdőgazdálkodás sokszor elfelejtett szereplői az erdőtulajdonosok. Ha valakinek erdeje van, akkor annak az anyagi értelemben vett hasznai őt illetik. Eldöntheti, hogy a használati jog gyakorlásával maga él, vagy ezt a jogot megfelelő ellentételezés fejében, egy úgynevezett földhasználati szerződés útján másra ruházza át.

Partnerhírek
Partner

Mitől lesz jobb a minőség? - 1. rész

2024.12.07.

Az őszi vetésű növények 2024-ben jobb körülmények között kezdik meg az életüket, mint az elmúlt években. Mégis, a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy valamelyest növeljük a termelt mennyiséget és jobb beltartalmi mutatókat érjünk el. Hol mentek el a mázsák és mi okozza a gyengébb minőséget?

Partner

Gabonaszárítás során kiváltható a gáz a HETECH innovációjával

2024.12.06.

A HETECH idei szakmai napján a kiemelt téma egy, a gabonaszárítás területén születtet innováció volt, de a nagyszámú résztvevő megismerkedhetett, a terménytisztítás gyakorlati kérdéseivel, egy spanyol gabonahűtési technológiával és különböző állattenyésztési technológiákkal is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

John Deere 8300 traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 1.100 hirdetés 110 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás