Hirdetés
Kulcsfontosságú a rostlebontás a tápérték vizsgálatakor
A Lallemand Animal Nutrition a közelmúltban két webináriumot tartott a kérődzők takarmányának összeállításáról. Nemzetközi hírű szakértőket kértek fel, hogy osszák meg ismereteiket a bendőmikrobiomról, a rostlebontás kinetikájáról, a bendő-pH dinamikájáról, és arról, hogy ezek az információk hogyan integrálhatók a takarmánykészítési eszközökbe.
A dairyglobal.net megragadta az alkalmat, és interjút készített Dr. Frederique Chaucheyras-Durand-nal, a kérődzők mikrobióta-szakértőjével, a Lallemand Animal Nutrition – INRAe kutatási vezetőjével a bendőmikrobióta rostemésztésben betöltött szerepéről és a takarmányformázási modellekben rejlő lehetőségekről.
Tudnának-e tejet termelni mikrobák nélkül a tejelő tehenek?
Dr. Frederique Chaucheyras-Durand: A kérődzők teljesen függnek a gyomor-bélrendszeri mikrobiótájuktól, nem tudnának nélküle élni. Valóban nem termelnek olyan specifikus enzimeket, amelyek képesek lennének a takarmányból származó komplex molekulák lebontására, ezért a bendőben található mikrobiótájukra támaszkodnak a növényi biomassza energiává alakításában, amelyet így a növekedéshez vagy a tejtermeléshez használnak fel.
A kérődzőket ezért holobiontáknak nevezik, ami egy gazdaszervezet és a szimbiózisban élő mikrobiális közösségek együttesének felel meg.
Melyek a bendőmikrobióta kulcsszereplői?
A rostlebontó mikrobák, más néven a rostbontó mikrobák fő tagjai baktériumokból, gombákból és egysejtűekből állnak. Míg az összes bendőgomba erősen rostbontónak tekinthető, addig az egysejtűeknek csak egy része és a baktériumoknak csak egy kis része specializálódott igazán a növényi sejtfal lebontására. A baktériumok közül a legaktívabbak a Fibrobacter succinogenes, a Ruminococcus albus és a Ruminococcus flavefaciens, amelyek valójában számos más növényevő állat bélrendszerében is megtalálhatóak.
Mennyire fontos a rostlebontás a táplálkozás modellezésének szempontjából?
A takarmányok általában az étrend jelentős részét képezik, függetlenül a kérődzők fajtájától vagy földrajzi elhelyezkedésétől, ezért a rostlebontás mértéke kulcsfontosságú jellemző egy adott étrend tápértékének vizsgálatakor. Ezek a dinamikus tényezők nyilvánvalóan függnek a rost kémiai és fizikai jellemzőitől, de a mikrobióta összetételétől, sokféleségétől és aktivitásától is. Ezeket a tényezőket figyelembe lehet venni a receptúra összeállítása során, és nagyobb rugalmasságot biztosíthatnak a különböző rostforrásokból történő választás során. A kiválasztás során figyelembe lehet venni ezeket a tényezőket és a várható eredményt a táplálkozási értékek és a takarmányozási költségeken felüli jövedelem szempontjából.
Melyek azok a fő tényezők, amelyek a mikrobióta szintjén befolyásolják a rostok lebomlását?
A jó rostemésztés biztosítása érdekében kulcsfontosságú a bendőmikrobióta rostbontó tevékenységének optimális szinten tartása. A rostbontó közösségek azonban nagyon érzékenyek a bendő környezetében bekövetkező változásokra, például a pH változására, az oxigénszint emelkedésére és a magas keményítőszintre. Ezek a tényezők, amelyek gyakoriak a gazdaságokban, hozzájárulhatnak a mikrobiális egyensúly felborulásához, és káros hatással lesznek a rostlebontási folyamatra.
Vannak pozitív módjai a bendőmikrobióta módosításának?
A fent említett lehetséges negatív hatások ellensúlyozására bendőmódosítók, például élő élesztők használhatók a bendő környezetének stabilizálására és a rostbaktérium-populációk serkentésére. Ezek az élő élesztők képesek közvetlenül befolyásolni a rostok gombák és baktériumok általi kolonizációját, és elősegítik az enzimatikus aktivitást, ami következésképpen növeli az NDF emészthetőségét a bendőben.
Számszerűsíthető a hatás a tejtermelésig?
Számos állatkísérlet valóban kimutatta a rostlebontás (NDFd) javulását – ami a bendőben lévő fibrolitikus mikrobióta aktivitásának elősegítését tükrözi – egy speciális élő élesztőtermék, például a Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077 (Levucell SC) kiegészítésével. Mivel az NDFd javul, és a pH stabilizálódik a bendő szintjén, a tejtermelés növekszik. Egy nemrégiben kifejlesztett almodell mindezekkel a biológiai adatokkal lehetővé teszi, hogy megjósoljuk a Levucell SC használatával várható előnyöket a takarmányhatékonyság és a tejtermelés tekintetében, és ez beépíthető a különböző táplálkozási szoftverekbe és modellekbe.
Ha valaki többet szeretne megtudni a Levucell SC almodellről és a rostlebontásról – és jól tud angolul –, tekintse meg a rostemésztési kinetika című szakértői webináriumot: Fibre digestion kinetics: How fibrolytic dynamics are integrated into diet formulation software”.
(Forrás: dairyglobal.net)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Mitől lesz jobb a minőség? - 1. rész
Az őszi vetésű növények 2024-ben jobb körülmények között kezdik meg az életüket, mint az elmúlt években. Mégis, a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy valamelyest növeljük a termelt mennyiséget és jobb beltartalmi mutatókat érjünk el. Hol mentek el a mázsák és mi okozza a gyengébb minőséget?
Gabonaszárítás során kiváltható a gáz a HETECH innovációjával
A HETECH idei szakmai napján a kiemelt téma egy, a gabonaszárítás területén születtet innováció volt, de a nagyszámú résztvevő megismerkedhetett, a terménytisztítás gyakorlati kérdéseivel, egy spanyol gabonahűtési technológiával és különböző állattenyésztési technológiákkal is.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatJohn Deere 8300 traktor
12 000 000 HUF
+ áfaTöbb mint 1.100 hirdetés 110 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés