A működési költségek megugrása sok orosz gabonatermesztőt csődbe kergethet a jelenlegi szezonban – mondta Arkagyij Zlocsevszkij, az Orosz Gabonaszakszervezet elnöke moszkvai sajtótájékoztatóján. A fő aggodalmak a vetőmagárakkal kapcsolatosak, amelyek megugrottak, mivel a kormány korlátozta a nyugati országokból származó importot, s így vetőmaghiány alakult ki.

Az orosz kormány behozatali kvótát rendelt el a január végén barátságtalannak ítélt országok vetőmagjaira. Az új szabályok értelmében az orosz gazdálkodók 33 100 tonna vetőmagot importálhatnak 2024. december 31-ig. A kukorica-vetőmag importkvótája 5000 tonna, az árpáé 600 tonna, míg a búza és a szója vetőmagjáé nulla.

Az importkvóták kormány általi bevezetése előtt megrendelt tételeket vagy vissza kell juttatni a feladóhoz, vagy meg kell semmisíteni. Lenne tehát vetőmag, de inkább vetőmaghiány alakut ki. (Fotó: Pixabay)

2023-ban Oroszország 57 700 tonna vetőmagot importált, amelynek oroszlánrészét nyugati országokból szállították.

Zavarban van a vetőmagimport

A meglévő kvótákat felosztották az orosz gabonatermesztők között, bár Zlocsevszkij „tisztességtelennek” minősítette a felosztást. Felfedte, hogy a kormányhivatalokkal kapcsolatos tapasztalattal nem rendelkező gazdálkodók nem tudták biztosítani a szükséges kvótákat zavartalan működésükhöz.

Emiatt hatalmas vetőmagkészletek halmozódtak fel az orosz vámraktárban – mondta Zlocsevszkij. Az importkvóták kormány általi bevezetése előtt megrendelt tételeket vagy vissza kell juttatni a feladóhoz, vagy meg kell semmisíteni.

Árturbulencia

Az importkvóták áremelkedést váltottak ki az orosz piacon. Zlocsevszkij szerint az előző évhez képest a vetőmagok átlagára csaknem megduplázódott. Az üzemanyag és a növényvédő szerek ára a közelmúltban mérséklődött, de ez csak részben kompenzálta a gazdálkodók veszteségeit a vetőmagárak megugrása miatt.

Az import-helyettesítés reális

Zlocsevszkij gabonaszövetségi elnök szerint helyes lépés az orosz termelés hazai vetőmagokra való átállítása. Ugyanakkor óva intett attól, hogy az importkorlátozásokat a hazai vetőmagtermesztés fejlesztésének ösztönzésére használják.

Először is létre kell hozni egy speciális rendszert a hazai vetőmagok fejlesztésére, hogy nemesítőik versenyképes genetikához jussanak. Ez egy reális cél, bár időbe telik.

Csökkenő jövedelmezőség

Alexander Korbut, egy független gabonapiaci elemző az Agroinvestor című helyi lapnak elmondta , hogy az orosz mezőgazdaság átlagos jövedelmezősége már harmadik éve csökken. Míg a szerződéses árakat a 2020-as szinten rögzítették, a működési költségek mindenhol emelkednek. Az orosz gabonaipar rossz pénzügyi helyzete hátráltatja a beruházásokat.

Az orosz kormány jelentős állami támogatást nyújt, de ez önmagában nem elegendő a hosszú távú iparfejlesztés biztosításához – állította Korbut.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Sivatagból az otthonainkba: 5 gyakorlati tipp a pozsgás növények beltéri gondozásához

2024.06.21.

Akinek volt valaha jáde növénye, és nem tudott rájönni, miért hullanak le folyamatosan a levelei, vagy miért zsugorodott össze váratlanul egy rutin öntözés után, akkor értékelni fogja a poszgás növények gondozására vonatkozó tanácsokat. Ezek a hasznos tippek mindent tartalmaznak, amit tudni kell a beltéri életben tartásukhoz, a megfelelő öntözéstől és fénytől a legjobb talajtípusig.

Ez már nem játék, két vármegyére harmadfokú riasztást adtak ki mára

2024.06.21.

Pénteken változó vastagságú és mennyiségű fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, zavarja a napsütést. Emellett az ország északi, északkeleti harmadán az alacsonyabb szintű felhőzet fokozatosan csökken, gomolyosodik. Csapadék estig általában nem lesz, de a nyugati, délnyugati határvidékre már estefele kis eséllyel besodródhat zápor, zivatar. A keleties irányú szél elkezd déli irányba fordulni és helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30 és 38 fok között várható. A déli országrészben lesz a legmelegebb. Késő estére 22 és 31 fok közé hűl le a levegő. Bács-Kiskun és Csongrád vármegyében harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

Áder János szerint víztározók és csatornák kellenek az árvíz elleni védekezéshez

2024.06.21.

A következő generációnak alkalmazkodnia kell a megváltozott életkörülményekhez a mindennapi életben, és az energia- és vízgazdálkodás szempontjából is - mondta Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Bővül a kínálat Keszthelyen: Növényvédelmi szakmérnök képzés indul az ősszel

2024.06.21.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szakon.

Most 50 ezer euróval támogatják a fiatal erdők állománynevelését

2024.06.20.

Mintegy 4 milliárd forint keretösszeggel megjelent a Fiatal erdők állománynevelésének támogatása elnevezésű pályázati felhívás. A támogatás feltétele a Kedvezményezetti Nyilvántartási Rendszerben a kérelemre nyilvántartásba vett besorolás megléte. A támogatás minimuma 50.000 eurónak megfelelő forintösszeg.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás