A működési költségek megugrása sok orosz gabonatermesztőt csődbe kergethet a jelenlegi szezonban – mondta Arkagyij Zlocsevszkij, az Orosz Gabonaszakszervezet elnöke moszkvai sajtótájékoztatóján. A fő aggodalmak a vetőmagárakkal kapcsolatosak, amelyek megugrottak, mivel a kormány korlátozta a nyugati országokból származó importot, s így vetőmaghiány alakult ki.

Az orosz kormány behozatali kvótát rendelt el a január végén barátságtalannak ítélt országok vetőmagjaira. Az új szabályok értelmében az orosz gazdálkodók 33 100 tonna vetőmagot importálhatnak 2024. december 31-ig. A kukorica-vetőmag importkvótája 5000 tonna, az árpáé 600 tonna, míg a búza és a szója vetőmagjáé nulla.

Az importkvóták kormány általi bevezetése előtt megrendelt tételeket vagy vissza kell juttatni a feladóhoz, vagy meg kell semmisíteni. Lenne tehát vetőmag, de inkább vetőmaghiány alakut ki. (Fotó: Pixabay)

2023-ban Oroszország 57 700 tonna vetőmagot importált, amelynek oroszlánrészét nyugati országokból szállították.

Zavarban van a vetőmagimport

A meglévő kvótákat felosztották az orosz gabonatermesztők között, bár Zlocsevszkij „tisztességtelennek” minősítette a felosztást. Felfedte, hogy a kormányhivatalokkal kapcsolatos tapasztalattal nem rendelkező gazdálkodók nem tudták biztosítani a szükséges kvótákat zavartalan működésükhöz.

Emiatt hatalmas vetőmagkészletek halmozódtak fel az orosz vámraktárban – mondta Zlocsevszkij. Az importkvóták kormány általi bevezetése előtt megrendelt tételeket vagy vissza kell juttatni a feladóhoz, vagy meg kell semmisíteni.

Árturbulencia

Az importkvóták áremelkedést váltottak ki az orosz piacon. Zlocsevszkij szerint az előző évhez képest a vetőmagok átlagára csaknem megduplázódott. Az üzemanyag és a növényvédő szerek ára a közelmúltban mérséklődött, de ez csak részben kompenzálta a gazdálkodók veszteségeit a vetőmagárak megugrása miatt.

Az import-helyettesítés reális

Zlocsevszkij gabonaszövetségi elnök szerint helyes lépés az orosz termelés hazai vetőmagokra való átállítása. Ugyanakkor óva intett attól, hogy az importkorlátozásokat a hazai vetőmagtermesztés fejlesztésének ösztönzésére használják.

Először is létre kell hozni egy speciális rendszert a hazai vetőmagok fejlesztésére, hogy nemesítőik versenyképes genetikához jussanak. Ez egy reális cél, bár időbe telik.

Csökkenő jövedelmezőség

Alexander Korbut, egy független gabonapiaci elemző az Agroinvestor című helyi lapnak elmondta , hogy az orosz mezőgazdaság átlagos jövedelmezősége már harmadik éve csökken. Míg a szerződéses árakat a 2020-as szinten rögzítették, a működési költségek mindenhol emelkednek. Az orosz gabonaipar rossz pénzügyi helyzete hátráltatja a beruházásokat.

Az orosz kormány jelentős állami támogatást nyújt, de ez önmagában nem elegendő a hosszú távú iparfejlesztés biztosításához – állította Korbut.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Megnéztük, hogyan működik az új visszaváltási rendszer

2024.07.13.

A 2024-es év első napjától szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, melynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül

Jól éreztük - 102 éves melegrekord dőlt meg

2024.07.13.

Július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40,0 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja.

Magasabb bírságok jönnek - a légi járművek vezetését is érintik

2024.07.13.

2024. augusztus 1-jétől módosul az ittas vezetés szabálysértési pénzbírságokról és helyszíni bírságokról szóló rendelet. Az új szabályozás értelmében a légi járművekre, beleértve a drónokat is, vonatkozó ittas vezetés miatti bírságok összege emelkedik.

Marad a perzselő hőség, trópusi éjszakákkal és 41-42 fokkal

2024.07.13.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, akár az éjszakai minimumhőmérséklet legmagasabb értékéről van szó, akár a nappali maximum hőmérsékleti rekordokról. Ezzel együtt, továbbra sincs jelentős változás: a következő napokban, és még a jövő hét első felében sem látszódik markáns változás időjárásunkban. Folytatódik a perzselő hőség, a csúcsérték már a 41-42 fokot is elérheti. Hazánk továbbra is a tőlünk keletebbre lévő anticiklon déli, délkeleti peremén helyezkedik el, és ugyan tőlünk északnyugatabbra egymást érik a hidegfrontok, és arrafelé változékonyabb időt is okoznak, de ezek a hidegfrontok hazánk területét csak érintik, és jelentősen nem avatkoznak bele időjárásunkba.

Új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot a módosított törvény 

2024.07.13.

Több ponton módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény.

Partnerhírek
Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Sioux erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 78 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás