Magyarországon 595 baleset történt a mezőgazdaság összes szakágát beleértve a 2023-as évben. Ezekben 489 férfi és 106 nő volt érintett, a 9 halálos áldozat mindegyike férfi, akárcsak a 15 csonkulással járó esetnél. Fontos, hogy a balesetek száma sokkal kevesebb, mint az Európai Unióhoz való csatlakozás ezelőtt. Nem csak a traktorok és a mozgó gépek veszélyesek, a növényvédelem gyakorlata is jelentős kockázatot hordoz.

Miután a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának nyilvántartása szerint tavaly összesen valamivel több mint 20 ezer munkahelyi baleset történt – halálos pedig összesen 62 –, látható, hogy messze nem az agrárium a leginkább veszélyeztetett terület - írta az Agrárágazat.

Magyarországon 595 baleset történt a mezőgazdaság összes szakágát beleértve a 2023-as évben - képünk illusztráció

Minden sérülés és haláleset szomorú és tragikus, de a trend – nem utolsó sorban az Európai Unióhoz való csatlakozással szigorodó munkahelyi biztonsági szabályozás eredményeként – csökkenő irányt mutat a mezőgazdaságban. 

2021-ben 605 balesetből 6 halálos és 11 csonkulásos történt, 2020-ban 618 balesetben 6-an halálos, 11-en pedig csonkulásos sérülést szenvedtek, 2010-ben a vonatkozó mutatók 814-at, 12-t és 16-ot jeleztek. Érdemes megemlíteni, hogy 2001-ben még a mainak bő háromszorosa volt az összes mezőgazdasági baleset, és 12 halálos mellett 25 csonkulással járó esemény történt - írta a cikk.

A középmezőnyben vagyunk a balesetek számát illetően

Hazánk ezekkel az adatokkal az európai középmezőnyben van. 100 ezer dolgozóra évente 2 halálos baleset és 580 nem halálos esemény jut.

Európában egyébként a nem halálos kimenetelű munkahelyi balesetek kétharmadát az építőipar, valamint a szállítás és raktározás, a feldolgozóipar, illetve a mezőgazdaság, az erdészet és a halászat teszi ki.

Ellenőrzések és látens esetek

Az EU tavaly jelentős lépést tett még ezeknek a relatíve alacsony számoknak a további csökkentésére. Az Európai Unióban évente 500 ember veszti életét a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban és további 150 ezer ember szenved balesetet. Vannak továbbá látens esetek, amik nem, vagy nem agrárprofillal kerülnek be a munkaügyi nyilvántartásba. 

Az EU ezért két lépést tett, amelyeknek hatással kell lenniük a mezőgazdaság egészségére és biztonságára: erősítette bizonyos a társadalmi feltételek érvényesülését a KAP-ban, illetve a 2021–2027 közötti időszakra megcélozta a „zéró jövőképet”, vagyis a nulla halálos balesettel működő ágazat célját, beleértve a megbetegedések kockázatát is.

Az EU-s célkitűzés sürgeti például, hogy a mezőgazdaságban nagyon ritka munkaügyi ellenőrzést több, 10 ezer munkavállalónként legalább 1 munkaügyi felügyelővel erősítsék. A jelentés kiterjed a peszticidek használata jelentette kockázatokra, illetve általában a minőségi/biztonságos munkahelyteremtésre is - írták.

Megosztás

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás