Magyarországon 595 baleset történt a mezőgazdaság összes szakágát beleértve a 2023-as évben. Ezekben 489 férfi és 106 nő volt érintett, a 9 halálos áldozat mindegyike férfi, akárcsak a 15 csonkulással járó esetnél. Fontos, hogy a balesetek száma sokkal kevesebb, mint az Európai Unióhoz való csatlakozás ezelőtt. Nem csak a traktorok és a mozgó gépek veszélyesek, a növényvédelem gyakorlata is jelentős kockázatot hordoz.

Miután a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának nyilvántartása szerint tavaly összesen valamivel több mint 20 ezer munkahelyi baleset történt – halálos pedig összesen 62 –, látható, hogy messze nem az agrárium a leginkább veszélyeztetett terület - írta az Agrárágazat.

Magyarországon 595 baleset történt a mezőgazdaság összes szakágát beleértve a 2023-as évben - képünk illusztráció

Minden sérülés és haláleset szomorú és tragikus, de a trend – nem utolsó sorban az Európai Unióhoz való csatlakozással szigorodó munkahelyi biztonsági szabályozás eredményeként – csökkenő irányt mutat a mezőgazdaságban. 

2021-ben 605 balesetből 6 halálos és 11 csonkulásos történt, 2020-ban 618 balesetben 6-an halálos, 11-en pedig csonkulásos sérülést szenvedtek, 2010-ben a vonatkozó mutatók 814-at, 12-t és 16-ot jeleztek. Érdemes megemlíteni, hogy 2001-ben még a mainak bő háromszorosa volt az összes mezőgazdasági baleset, és 12 halálos mellett 25 csonkulással járó esemény történt - írta a cikk.

A középmezőnyben vagyunk a balesetek számát illetően

Hazánk ezekkel az adatokkal az európai középmezőnyben van. 100 ezer dolgozóra évente 2 halálos baleset és 580 nem halálos esemény jut.

Európában egyébként a nem halálos kimenetelű munkahelyi balesetek kétharmadát az építőipar, valamint a szállítás és raktározás, a feldolgozóipar, illetve a mezőgazdaság, az erdészet és a halászat teszi ki.

Ellenőrzések és látens esetek

Az EU tavaly jelentős lépést tett még ezeknek a relatíve alacsony számoknak a további csökkentésére. Az Európai Unióban évente 500 ember veszti életét a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban és további 150 ezer ember szenved balesetet. Vannak továbbá látens esetek, amik nem, vagy nem agrárprofillal kerülnek be a munkaügyi nyilvántartásba. 

Az EU ezért két lépést tett, amelyeknek hatással kell lenniük a mezőgazdaság egészségére és biztonságára: erősítette bizonyos a társadalmi feltételek érvényesülését a KAP-ban, illetve a 2021–2027 közötti időszakra megcélozta a „zéró jövőképet”, vagyis a nulla halálos balesettel működő ágazat célját, beleértve a megbetegedések kockázatát is.

Az EU-s célkitűzés sürgeti például, hogy a mezőgazdaságban nagyon ritka munkaügyi ellenőrzést több, 10 ezer munkavállalónként legalább 1 munkaügyi felügyelővel erősítsék. A jelentés kiterjed a peszticidek használata jelentette kockázatokra, illetve általában a minőségi/biztonságos munkahelyteremtésre is - írták.

Megosztás

További híreink

Érzékeli a növényi stressz vészhelyzetben leadott jeleit

2024.06.16.

A növényi jelzőmolekulákat észlelő érzékelők kimutathatják, ha a növényeknek túl sok fényt vagy túl sok hőt kell eltűrniük, ha növényi stressz éri, illetve ha rovarok vagy mikrobák támadják meg őket. Az MIT és a Szingapúr-MIT Kutatási és Technológiai Szövetség (SMART) kutatói szén nanocsövekből készült szenzorpár segítségével olyan jeleket fedeztek fel, amelyek megmutatják, ha a növényeket stressz éri, például hő, fény vagy rovarok, illetve baktériumok támadása.

15 olyan növény, amelyet hangyák ellen lehet alkalmazni

2024.06.15.

A hangyákról ismert, hogy menedéket nyújtanak a rovaroknak, például a levéltetveknek és a fehérlegyeknek, és sok kárt okozhatnak a kertben. Ráadásul a hangyatelepek hatalmasak, és megakadályozhatják, hogy a pázsit egy részét használjuk! Szóval hogyan javítsuk ki? Olyan növények ültetésével, amelyek ellenségei a hangyáknak, és távol tartják őket.

Hatékony gépeket, eszközöket és megoldásokat mutatott be a KITE Zrt. Mezőfalván - képekkel

2024.06.15.

A KITE Zrt. idén is mozgó- és állógépbemutatóval vett részt a Mezőfalván rendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n, ráirányítva a figyelmet a legújabb technológiai fejlesztésekre és gépújdonságokra.

Itt a sajt, ami soha nem látott tehenet

2024.06.15.

A NewMoo, Ltd. élelmiszer-technológiai startup cég a „boldog tehén” világában debütál: növényi molekuláris gazdálkodást alkalmaz a sajtkészítéshez szükséges kazeinfehérjék előállítására. A kazein a tejfehérjék körülbelül 80%-át teszi ki. Az így létrejött termék költséghatékony, állatmentes és fenntartható módon teszi lehetővé a sajtkészítők számára, hogy ugyanazt a sajtélményt nyújtsák, mint a hagyományos, tejjel készült sajtok.

Pénz érkezik a termelőknek, 171 kérelemre 10,84 milliárd forintot kapnak

2024.06.15.

Pénz érkezik a termelőknek, a Vidékfejlesztési Program felhívásaiban újabb 171 kérelem vonatkozásában 10,84 milliárd forint értékben hozott támogatói döntéseket.

A legjobb 7 hazai egyetem között maradt a MATE a Quacquarelli Symonds elemzése alapján

2024.06.15.

Az előző években megszerzett helyezését tartva idén is a legjobb 7 magyar felsőoktatási intézmény közé került a MATE a Quacquarelli Symonds (QS) elemzőközpont 2025-ös világrangsorában.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás