Az ukrán búza termőterületén belül most, a háború idején két és félszer nagyobb arányban van jelen a tavaszi vetésű kalászos, mint a békeévekben. Azonban így is keveset tesz hozzá az összterméshez. A térnyerése a kapások szempontjából lehet még érdekes. Az ukrán agrártárca előzetes előrejelzése szerint a tavaszi búza vetésterülete mintegy 285 ezer hektárt tesz ki az országban. A tavaszi búza térnyerése messze nem kompenzálja az őszi búza területében elszenvedett veszteségeket. 

„Legutóbb 12 éve regisztráltak hasonló nagyságú területen tavaszi vetésű búzát. Például 2013-ban, a Krím orosz elfoglalása előtt mindössze 160,2 ezer hektárt tett ki ez a tavaszi kalászos. 2021-ben, a most folyó háború előtt pedig 192,1 ezer hektáron vetettek tavaszi búzát az ukrán gazdálkodók” – közölte az illetékes minisztérium a Mezőhír anyaga szerint.

Kényszerből lett több a tavaszi búza területe Ukrajnában, a háború hatására változott a vetésszerkezet korábbi helyzethez képest

Az ukrán vetésszerkezet helyzete és alakulása

A szaktárca ugyanakkor megjegyezte, hogy a tavaszi búza térnyerése messze nem kompenzálja az őszi búza területében elszenvedett veszteségeket. A portál korábban írt róla, hogy idén mintegy 3,8 millió hektárt foglal el az őszi vetésű kenyérgabona, holott ez korábban 6,5 millió hektár volt.

A tavaszi kalászos eddig elhanyagolhatóan kis részét képezte a termelésnek. A mostani változás annyit jelent, hogy nem 3 százalékát adja a teljes búzaterületnek, hanem 7,5 százalékát. Tovább azt is, hogy 100 ezer hektárt elvitt a kapásnövények területéből. Talán a visszaszoruló cukorrépa vagy napraforgó kieső hektárjain találta meg a helyét - írták.

A napraforgó jelentős térvesztése a túl hideg és csapadékos időjárás számlájára írható, de semmiképp nem lesz olyan mértékű, mint azt az április 20-i vetési adatok mutatták - fogalmaztak. 

Amennyiben a tavaszi búza vetését május közepéig nem fejezték be a gazdák, akkor a napraforgóval is simán felzárkózhattak a legutolsó felmérés óta. Sőt, a tuti tippnek számító, szerény igényű és keresett szója is versenyben volt a helyért. Persze az is megeshet, hogy az olcsóbb műtrágya és a globálisan gyenge kukoricavetési kedv elgondolkodtatta az ukrán termelőket, és mégis bizalmat szavaztak a kukoricának. Néhány hét múlva ez is kiderül.

Megosztás

További híreink

Felfrissülő zöld mezőkön – a regeneratív legeltetésről Szarvasfarmon

2024.06.22.

Legelők állapotfelmérése címmel hirdettek műhelymunkát a bőszénfai Szarvasfarmon, hogy az érdeklődők mélyrehatóbban megismerjék a holisztikus menedzsmentre épülő regeneratív legeltetést és legelőhasználatot. Hogy a regeneratív szó jelentése – újraképződő; felfrissítő – valódi értelmet nyerjen.

Újabb kombájnokat mutat be a John Deere

2024.06.22.

A John Deere két új kombájnsorozatot mutatott be: a T5-öt és a T6-ot. A számok a kombájnban lévő szalmajárók számát jelzik, mégpedig 5-öt és 6-ot. Ezen a két sorozaton belül összesen nyolc új modell közül lehet választani, amelyek számos teljesítménylehetőséget kínálnak. A T5 sorozat legkisebb modellje, a T5 400 305 LE-t ad le a JD PowerTech PSS 6,8 literes hathengeres motorjával. A T6 sorozat legnagyobb modelljét, a T6 800-at 9 literes JD9X motor hajtja, 466 lóerővel.

Csökken a forróság, záporok jönnek

2024.06.22.

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, bár a jelenlegi forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót. A kukorica és napraforgó állományok viszont mostantól igényelnék a legtöbb csapadékot, az Alföldön azonban kezd ismét nagyon kiszáradni a talaj. A hétvégén csak szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, nagyobb területen öntöző csapadékra a jövő hét közepén van esély.

Szakmai előadásokkal egybekötött búza fajtabemutató volt Vasszilvágyon - fotókkal

2024.06.22.

Magyarországon 4,3 millió hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés, ahol a hozamelvárások mellett a gazdálkodóknak a magasabb beltartalmi értékek és minőség szempontjait érdemes beemelniük a kalászosok esetében a fajtaválasztásnál.

Mit legyen az építési-bontási törmelékkel? – ingyenes tájékoztató kiadvány jött ki

2024.06.22.

Lakásfelújítás során elkerülhetetlen, hogy építési-bontási hulladék (sitt) keletkezzen. Ezt nem lehet egyszerűen háztartási hulladékként gyűjteni, és az ilyen típusú hulladékot a rendszeres lomtalanítás során sem szállítják el.

Reped a paradicsom! De mitől? Mit lehet tenni? Még ehető?

2024.06.21.

A paradicsom kedvelt alapanyag a kertekben szerte a világon, élénk íze és sokoldalúsága miatt szinte állandó helye van a konyhában. Gyakori probléma azonban, amellyel sok kertész szembesül, a paradicsom repedése. Ez a jelenség elkeserítő lehet, különösen akkor, ha időt és energiát fektetünk az egészséges növények termesztésébe. A garden-guide.com cikke azt vizsgálta meg, hogyan néz ki a paradicsomrepedés, milyen okok állnak mögötte, mikor fordul elő általában, milyen hatással van az ehetőségre, és hogyan lehet megelőzni.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás