A gazdaságban végzett fajtavizsgálatok nem tükrözik a rendelkezésre álló fajtadiverzitást, és nagyon költségesek. Egyrészt az eredmények aligha összehasonlíthatók vagy átvihetőek más helyszínekre, másrészt a mezőgazdasági vezetők általában nem hajlandók megosztani eredményeiket másokkal. A mezőgazdasági kis- és középvállalkozások nem engedhetik meg maguknak, hogy saját üzemi fajtavizsgálatokat végezzenek.

A gazdaságban végzett fajtavizsgálatok nem tükrözik a rendelkezésre álló fajtadiverzitást, és nagyon költségesek. (Fotó: Pixabay)

Információforrások

A kelet-európai gazdálkodók alapvetően három információforrást használnak a fajtaválasztás során:

  • Állami fajtavizsgálatok 
  • Vetőmaggyártó cégek fajtavizsgálatai
  • Saját szervezésű farmon végzett fajtavizsgálatok

Ez a három forrás nem elegendő az adott országokban elérhető fajták minőségi és független összehasonlításának biztosításához. Az állami fajtavizsgáló hatóságok gyakran alulfinanszírozottak, technikai és üzemi input-felszereltségük nem optimális. Mindez azt jelenti, hogy a termesztéstechnológia nem mindig igazítható a gazdaságok szintjéhez. E tényezők mellett a vizsgálati eredmények és a jóváhagyási kritériumok átláthatósága növelné a növényfajta-hivatalok döntéseibe vetett bizalmat. A vetőmaggyártó cégek fajtavizsgálatait elsősorban saját fajtáik leírására végzik, és nem adnak semleges és nem vállalati elfogultságú áttekintést a fajtákról.

A gazdaságban végzett fajtavizsgálatok nem tükrözik a rendelkezésre álló fajtadiverzitást, és nagyon költségesek. Egyrészt az eredmények aligha összehasonlíthatók vagy átvihetőek más helyszínekre, másrészt a mezőgazdasági vezetők általában nem hajlandók megosztani eredményeiket másokkal. A mezőgazdasági kis- és középvállalkozások nem engedhetik meg maguknak, hogy saját üzemi fajtavizsgálatokat végezzenek.

Azonban a minden esetben rendelkezésre álló fajtaanyag semleges összehasonlítása és a nemesítéshez való gyors hozzáférés a termőhelyhez igazodó, nagy teljesítményű fajták formájában fontos és különösen hatékony intézkedés a sikeres növénytermesztésben, és versenyelőnyt jelent a mezőgazdasági tevékenység számára.  

Ennek eredményeként a DLG Kelet-Európa Regionális Munkacsoportja a DLG Növénynemesítési, Fajta- és Vetőmag Bizottsággal együttműködve foglalkozott ezzel a témával, és megfogalmazta a fajtavizsgálatokra és az országos fajtalistára vonatkozó követelményeket, valamint a lehetséges megoldásokat.

A fajtavizsgálatok és az országos fajtajegyzék követelményei

  • A fajtaválasztás szabadsága a gazdálkodók számára.
  • Átláthatóság: a fajtavizsgálatoknak átláthatóaknak, eredményeknek érthetőeknek kell lenniük. Figyelembe kell venni az adott régiók és gazdaságok igényeit.
  • Megbízható fajtakísérlet: megbízható fajtakísérletre van szükség. 
    Nem mindegy, hogy ezt magánszemély, vállalkozás vagy állam vállalja-e.
  • Hatékony átfogó rendszer: Az egyéni teszteken túlmenően egy hatékony átfogó rendszert kell kialakítani, amit minél többen elfogadnak. A jó központi rendszer minden fél számára előnyös. Függetlennek, tárgyilagosnak és semlegesnek kell lennie.
  • Időelőny: a vizsgálati eredményeket gyorsan elérhetővé kell tenni. Ez különösen vonatkozik az időalapú optimalizálási lehetőségek kiaknázására, amelyek célja a nemzetközi genetika gyors elérése és ezáltal a versenyelőnyök biztosítása.
  • A nemesítés előrehaladása: a termés előrehaladása, a rezisztencia terén elért előrehaladás és a nemesítés általános előrehaladása nemcsak a fajták vizsgálatának módjától függ, hanem attól is, hogy a tenyésztőnek sikerül-e megtérítenie a tenyésztési ráfordításait.
  • Az új fajták kötelező nemzeti jegyzékbe vétele a vetőmagpiac ellenőrzésének és nyomon követésének fontos eszköze.
  • A kifejezett abiotikus és biotikus stressztényezők különösen Kelet-Európában teszik szükségessé a termőhelyhez igazodó fajtákat. A kezdeti negatív tapasztalatok nyomán a behozott fajták akadálytalan beáramlása elkerülhetetlenül először genetikai káoszhoz, végül pedig megújult, fokozott helyszíni előválogatáshoz vezetne.
  • A nemzeti fajtajegyzék (USA) nélküli példák azt mutatják, hogy ez következésképpen a szellemi tulajdonjogok nem hatékony védelméhez és a nemesítési ráfordítások alacsony újrafinanszírozásához vezet, különösen a gazdaságban megtakarított vetőmagok esetében, és így végső soron a gazdálkodó nemesítési előrehaladásának csökkenéséhez vezet. Ugyanakkor megerősíti a hibrid növények termesztését, csak néhány vetőmagvállalat fajtájával.

A fajtavédelem nagyon fontos a megtérülő nemesítési költségek növelésében, különösen a gazdaságban mentett vetőmagok esetében, így végső soron a növénynemesítési és fajtafejlesztési beruházások, valamint a gazdálkodó nemesítési előmenetelhez való hozzáférése szempontjából.

Megoldások

A lehetséges megoldási módok közé tartoznak az időlegesen és műszakilag optimalizált állami fajtavizsgálatok, amelyeket műszakilag megfelelő üzemi fajtavizsgálatok, valamint speciális képzési és továbbképzési programok egészítenek ki.

  • Időben és műszakilag optimalizált állami fajtavizsgálatok és országos fajtajegyzék
  • Világos, átlátható, semleges folyamatok és döntések – lehetőleg digitálisan nyomon követhetően.
  • A szellemi tulajdonhoz fűződő jogok tiszteletben tartása, beleértve gyakorlatilag megvalósítható lehetőséget a minősített vetőmag díjain felül a gazdaságban mentett vetőmagok díjának beszedésére.
  • Szabványos és átlátható irányelvek a fajtavizsgálatok elvégzéséhez, beleértve a nyitottságot az UPOV iránymutatásaira a műszakilag helyes tesztek elvégzésére.
  • Kevesebb bürokrácia, digitális adatbázis (angol), elegendő személyzet, pénzügyek és technikai kapacitások.
  • Optimalizált időalapú folyamatok a nemesítő által (ahol lehetséges, regisztráció pl. EU-s jegyzékbe vételi kérelemmel egyidejűleg, nem utólag – a próbamag mennyisége kihívást jelent, de lehetséges) és az előírásokon keresztül (pl. szaporodási import) a vetőmagként elismerés jelenleg csak az országos jegyzékbe vételt követően lehetséges, ami legalább egyéves késést eredményez).
  • Állami fajtakísérletezés, műszaki és tudományos know-how korszerűsítése a precíziós vizsgálatok tervezésében és elemzésében.
  • A folyamatok és a keretfeltételek optimalizálása révén a hatékonyan adaptált anyagok nemesítési előrehaladását legfeljebb egy éves késéssel lehetne bevezetni pl.

Professzionalizálás és szabványosítás

2. A gazdaságban végzett fajtavizsgálatok professzionalizálása és szabványosítása

  • A rendelkezésre álló nagy mezőgazdasági üzemi gépek a gazdaságon belüli fajtavizsgálatok elvégzésére használhatók. A kisparcellák megműveléséhez szükséges speciális gépekbe való beruházás nem feltétlenül szükséges. Ez azt jelenti, hogy a gazdaságok nem függenek a megfelelő gépek rendelkezésre állásától és a nem elhanyagolható szolgáltatástól, amelyet a gyakran távol található tesztgép-beszállítók nyújtanak.
  • A vetés- és betakarítástechnikai fejlesztések, valamint a digitalizáció által kínált bővülő lehetőségek lehetővé teszik a kelet-európai struktúrák szerinti műszakilag korrekt nagyparcellás vizsgálatok végrehajtását a meglévő gazdálkodási technológia segítségével.
  • Fontos a teszteredmények összehasonlíthatósága. Ideális az egységes vizsgálati terv alkalmazása. Ennek előfeltétele az egységes értékelési módszerek megléte. 
  • Az olyan módszerek alkalmazása, mint a Hohenheim-Gülzow módszer, az éghajlati övezetek szerint differenciált nemzetközi adatok összehasonlítását is lehetővé tenné.
  • Szabványok kidolgozása és kialakítása a műszakilag helyes, gyakorlatilag megvalósítható farmon végzett fajtavizsgálatokhoz a főbb struktúrákban, valamint vizsgálati útmutató kidolgozása a helyes vizsgálati terv leírásával, a megfelelő térképezéssel és a megfelelő táblaléptékkel, valamint véletlenszerű pontokkal a statisztikai ellentételezés jó tájékozódást biztosítana a gazdálkodóknak.
  • A tesztszemélyzet képzése további feltétele a sikeres helyszíni fajtavizsgálatok lefolytatásának.
  • Magán jelleggel szervezett platform/érdekcsoport létrehozása a fajtavizsgálati eredmények cseréjére azon gazdálkodók között, akik maguk is tesztelik a fajtákat.
  • A gazdaságon belüli fajtavizsgálati rendszer megbízhatóságának növelése érdekében figyelembe kell venni a tanúsítás kíséretét.
  • A cél a műszakilag elfogadható vizsgálati eredményekkel rendelkező gazdaságon belüli, kivitelezhető fajtavizsgálatok legyenek a tipikusak.

3. Nemzetközi szakértői párbeszéd, képzés és továbbképzés a fajtakísérletek terén, mint a 
nemzeti listázási eljárások és vizsgálati módszerek előmozdításának eszköze

(Forrás: dlg.org

Megosztás

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás