Vészesen közeleg a karácsony, ma már Ádvent első vasárnapja van. Ezzel együtt a karácsonyfaárusok is mozgolódni kezdenek, kezdetét veszi a karácsonyfavásár! Több fontos dologra is figyelni kell faválasztáskor, ha nem szeretnénk, hogy a lakás dísze néhány nap alatt ledobja a leveleit.

A növények barátja, ismerője másként vásárol karácsonyra fenyőfát, mint az, aki csak rutin ünnepi feladatnak tekinti a díszítenivaló beszerzését. A fenyőválasztás előtt nem árt önmagunkkal tisztázni: a fenyőfa vásárlásakor főként a kereskedő jár jól, nekünk arra kell koncentrálnunk, hogy az igényeinknek és lehetőségeinknek legmegfelelőbb fát válasszuk ki.

Ha a minél későbbi levélhullást is figyelembe vesszük, az ár-érték arányt tekintve az jár legjobban, aki faiskolai lerakatnál szerzi be a fát. Olyannál, amelyiknek saját termelőbázisa van. Ezek a legfrissebb fák, mert általában annyit vágnak ki, amennyit naponta el is adnak. Egyébként egy kis fogyasztású kombival, egy három-négy méteres példányért 50-100 kilométerre is megéri elautózni, mert a városi és faiskolai árak közötti különbségből megtérül az üzemanyagköltség.

Korainak tűnhet, de már vágják a fákat
 

Favásárláskor nem árt az óvatosság. Azokat az importfenyőket, amelyeket minőségi kifogások miatt nem vettek át az árudák, nepperek vásárolják fel és árusítják. Jellemzően bevásárlóközpontok környékén, tetszetős nejlonhálóban kínálják az akciós fákat. Díszítéskor azonban váratlan meglepetés érhet: a főágak többsége hiányzik. Ha biztosra akarunk menni, ne vegyünk úgy fenyőt, hogy ne látnánk kicsomagolva, ahogy majd a szobában áll. Aki viszont gyors karácsony utáni fenyőbontásra készül, nem jár rosszul, ha a nagy bevásárlóközpontok előre csomagolt fáiból visz haza. Ezeket általában régebben kivágták, és a szoba melegén a tűlevelek néhány napon belül lehullnak.

A hosszabb karácsonyozásra készülőknek tudniuk kell, hogy a hosszú tűs fák között a fekete- és erdei fenyő tartja meg legtovább díszítő lombját, közülük a két méternél termetesebb, 8-10 éves példányok szép formájúak.

A leginkább keresett lucfenyőnél az a legfontosabb, hogy minél frissebb vágásút találjunk. Ezt a fehér vagy fehérhez közeli árnyalatú vágási felületről lehet felismerni. A régebbi kivágásról árulkodó jel a ráncosodó kéreg, a töredezett ágvégek, a levélhullás. A lucra jellemző, hogy az új év első napjaira még a friss vágású is elveszíti lombját a lakásban. A túlélést lehet segíteni, ha a faállítás előtt még a szabadban vízzel teli vödörbe tesszük, lombját permetezzük.

A rövid levelűek között az ezüstfenyő mellett szól, hogy akár egy hónapig is megtartja lombját, hasonlóan hosszú életű a nordman, a jegenye- és a duglászfenyő is.

Fontos a szakszerű csomagolás
 

A faállítás legfontosabb kelléke a talp. Vásárláskor érdemes magunkkal vinni, és a fát befaragtatni az árussal, hacsak nincs a háztartásban alkalmas kisbalta. Aki már próbálta húsvágó bárddal, halpucoló késsel, csákánynyelű klopfolóval vagy elektromos késsel a karácsonyfatalpba adjusztálni a fát, tudja, mitől kímélheti meg magát.

A városi alkalmi fenyőárusok portékái között válogatóknak ajánlható, hogy az esti zárás előtt induljanak portyára. Szerencsésebbek azok, akik az elmúlt években megszokott helyen, kipróbált árustól vásárolnak. Az alkalmi eladók egy része az elfogyasztott védőitaltól estére már kicsit pityókás. Ha ilyesmit észlelnek, ne a kupacból válasszanak, hanem egy tetszetős, talpba állítottra tegyenek attraktív, lehetőleg kerek összegű ajánlatot, s közben lobogtassák az előkészített pénzt. A fárasztó nap zárására váró eladó nehezen tud ellenállni az ajánlatnak.

Divatja van a később kertbe kerülő fenyőknek is. Ezek gödrét most kell kiásni, amikor még nem fagyos a föld. Érdemes jól megfontolni, hova kerüljön, nehogy később megbánjuk...

Bizonyára az élő karácsonyfa okozta kellemetlenségek miatt is egyre népszerűbbek a műanyag fák. A szintetikus fenyők talpban állnak, ugyanúgy lehet őket díszíteni, mint az igaziakat. Az égősorral sem kell kínlódni, van, amelyiken eleve beépítették az ágakba. Egy-egy tetszetős műfa ára 3-4 év alatt megtérül.

Forrás és fotók: kapanyel.reblog.hu

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Tejárak emelkedőben csökkenő termelés mellett - minden, amit tudnia kell

2024.07.24.

2024 májusában a nyerstej termelői ára az USA-ban 15 százalékkal, az Európai Unióban 1 százalékkal nőtt, míg Új-Zélandon 5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A világpiacon az ömlesztett vaj ára 2024 29. hetében 53 százalékkal, a cheddar sajté 5 százalékkal emelkedett, miközben a teljes tejpor ára stagnált, a sovány tejporé pedig 1 százalékkal csökkent 2023 azonos hetéhez viszonyítva.

Rejtélyes jelenségek: miért nem terjednek most a károsítók a kertekben?

2024.07.24.

A hőség folyamatosan új rekordokat dönt. Sok megyénkben a forróság aszállyal és erős UV-sugárzással párosul, és úgy tűnik, még a károsítóknak sem kedvez ez az időjárás.

A cukorpiac meglepetései: látványos árcsökkenés és váratlan trendek

2024.07.24.

A fehércukor világpiaci átlagára 2024 májusában 512 euró/tonna volt, ami közel 9 százalékkal alacsonyabb az áprilisi árnál. A londoni árutőzsdén (LIFFE) a fehércukor fronthavi jegyzése július 8-án 560 dollár/tonnáról ingadozások mellett július 19-re 541 dollár/tonnára esett. A nyerscukor fronthavi jegyzése is hasonló trendet követett, július 19-én 411 dollár/tonnán zárva.

Váratlan fordulat: jelentős változások a szójabab, a repcemag és a napraforgómag árában

2024.07.24.

Érdemi változások csokkentek az olajos magvak világpiacán az elmúlt hetekben. Íme a részletek.

Zuhanó kukoricaárak: itt vannak a legfrissebb számok

2024.07.24.

Az USA-ban termelt kukorica azonnali exportára 13 dollárral 183 dollár/tonnára esett vissza június 7. és július 5. között. A szeptemberi ár 15 dollárral 185 dollár/tonnára, a decemberi pedig 14 dollárral 210 dollár/tonnára csökkent (FOB Gulf). Argentínában a kukoricával továbbra is 185 dollár/tonnáért (–10 dollár) kereskedtek.

Halad a bioszakma, könnyebb megtalálni a magyar ősgabona termékeket az új térképen

2024.07.24.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai és partnerei szakmai napot szervezek Száron, hogy a piac szakmai szereplői, gazdák, molnárok és pékek, valamint a kutatók találkozzanak

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás