Vészesen közeleg a karácsony, ma már Ádvent első vasárnapja van. Ezzel együtt a karácsonyfaárusok is mozgolódni kezdenek, kezdetét veszi a karácsonyfavásár! Több fontos dologra is figyelni kell faválasztáskor, ha nem szeretnénk, hogy a lakás dísze néhány nap alatt ledobja a leveleit.

A növények barátja, ismerője másként vásárol karácsonyra fenyőfát, mint az, aki csak rutin ünnepi feladatnak tekinti a díszítenivaló beszerzését. A fenyőválasztás előtt nem árt önmagunkkal tisztázni: a fenyőfa vásárlásakor főként a kereskedő jár jól, nekünk arra kell koncentrálnunk, hogy az igényeinknek és lehetőségeinknek legmegfelelőbb fát válasszuk ki.

Ha a minél későbbi levélhullást is figyelembe vesszük, az ár-érték arányt tekintve az jár legjobban, aki faiskolai lerakatnál szerzi be a fát. Olyannál, amelyiknek saját termelőbázisa van. Ezek a legfrissebb fák, mert általában annyit vágnak ki, amennyit naponta el is adnak. Egyébként egy kis fogyasztású kombival, egy három-négy méteres példányért 50-100 kilométerre is megéri elautózni, mert a városi és faiskolai árak közötti különbségből megtérül az üzemanyagköltség.

Korainak tűnhet, de már vágják a fákat
 

Favásárláskor nem árt az óvatosság. Azokat az importfenyőket, amelyeket minőségi kifogások miatt nem vettek át az árudák, nepperek vásárolják fel és árusítják. Jellemzően bevásárlóközpontok környékén, tetszetős nejlonhálóban kínálják az akciós fákat. Díszítéskor azonban váratlan meglepetés érhet: a főágak többsége hiányzik. Ha biztosra akarunk menni, ne vegyünk úgy fenyőt, hogy ne látnánk kicsomagolva, ahogy majd a szobában áll. Aki viszont gyors karácsony utáni fenyőbontásra készül, nem jár rosszul, ha a nagy bevásárlóközpontok előre csomagolt fáiból visz haza. Ezeket általában régebben kivágták, és a szoba melegén a tűlevelek néhány napon belül lehullnak.

A hosszabb karácsonyozásra készülőknek tudniuk kell, hogy a hosszú tűs fák között a fekete- és erdei fenyő tartja meg legtovább díszítő lombját, közülük a két méternél termetesebb, 8-10 éves példányok szép formájúak.

A leginkább keresett lucfenyőnél az a legfontosabb, hogy minél frissebb vágásút találjunk. Ezt a fehér vagy fehérhez közeli árnyalatú vágási felületről lehet felismerni. A régebbi kivágásról árulkodó jel a ráncosodó kéreg, a töredezett ágvégek, a levélhullás. A lucra jellemző, hogy az új év első napjaira még a friss vágású is elveszíti lombját a lakásban. A túlélést lehet segíteni, ha a faállítás előtt még a szabadban vízzel teli vödörbe tesszük, lombját permetezzük.

A rövid levelűek között az ezüstfenyő mellett szól, hogy akár egy hónapig is megtartja lombját, hasonlóan hosszú életű a nordman, a jegenye- és a duglászfenyő is.

Fontos a szakszerű csomagolás
 

A faállítás legfontosabb kelléke a talp. Vásárláskor érdemes magunkkal vinni, és a fát befaragtatni az árussal, hacsak nincs a háztartásban alkalmas kisbalta. Aki már próbálta húsvágó bárddal, halpucoló késsel, csákánynyelű klopfolóval vagy elektromos késsel a karácsonyfatalpba adjusztálni a fát, tudja, mitől kímélheti meg magát.

A városi alkalmi fenyőárusok portékái között válogatóknak ajánlható, hogy az esti zárás előtt induljanak portyára. Szerencsésebbek azok, akik az elmúlt években megszokott helyen, kipróbált árustól vásárolnak. Az alkalmi eladók egy része az elfogyasztott védőitaltól estére már kicsit pityókás. Ha ilyesmit észlelnek, ne a kupacból válasszanak, hanem egy tetszetős, talpba állítottra tegyenek attraktív, lehetőleg kerek összegű ajánlatot, s közben lobogtassák az előkészített pénzt. A fárasztó nap zárására váró eladó nehezen tud ellenállni az ajánlatnak.

Divatja van a később kertbe kerülő fenyőknek is. Ezek gödrét most kell kiásni, amikor még nem fagyos a föld. Érdemes jól megfontolni, hova kerüljön, nehogy később megbánjuk...

Bizonyára az élő karácsonyfa okozta kellemetlenségek miatt is egyre népszerűbbek a műanyag fák. A szintetikus fenyők talpban állnak, ugyanúgy lehet őket díszíteni, mint az igaziakat. Az égősorral sem kell kínlódni, van, amelyiken eleve beépítették az ágakba. Egy-egy tetszetős műfa ára 3-4 év alatt megtérül.

Forrás és fotók: kapanyel.reblog.hu

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás