A szója betakarítása befejeződött. Az eredmények lényegesen jobbak, mint egy évvel korábban, amikor az aszály hatalmas károkat okozott. Az idei évben sok helyen ideális időpontban érkezett a csapadék, az ország nyugati részén talán túl sok is. Ahol igazán kedvező körülmények voltak, mint Baranya, Tolna, Vas vagy Borsod, ott a megyei átlagok 3,3-3,7 t/ha között alakultak. Zalában sok helyen már a sok csapadék inkább kedvezőtlen hatása érvényesült, így idén itt a termésátlag nem éri el a 3 t/ha-t. Ennek ellenére sokan 4-5 t/ha termést takarítottak be, de az országos átlag is 3 t/ha fölött alakult.

Az EU országaiban az elmúlt években tovább nőtt a szója vetésterülete, már meghaladja az 1 millió hektárt. Sajnos, ez a tendencia nem jellemző hazánkra. 2023-ben alig 58 ezer hektáron vetettek szóját. Ennek ellenére a szója egészen biztosan azon néhány kultúra közé tartozik, ami 3 t/ha terméssel és a termeléshez kötött támogatással idén is eredményt termel. Az év során a legkésőbb indult el a szója terményár esése. Aki akart a betakarítás előtt 1-2 hónappal még 160-170 Ft/t áron köthetett szóját, ma már az ár sajnos ennél alacsonyabb. Ami viszont mindenképp segít, az az idei évben megemelkedett, 92 000 Ft/ha támogatási összeg. Ettől az évtől átcsoportosítás történt a szemes fehérjenövények javára, így jelentősen emelkedett a takarmányborsó és a szója támogatásának összege. Az Isterra továbbra is hisz a szójában, mivel a termelési költsége lényegesen alacsonyabb a napraforgó vagy kukorica kultúrákhoz képest, nem beszélve a kijuttatott műtrágya mennyiségekről. 2022-ben sokan műtrágya nélkül termeltek 4 tonnás szóját. Egy 3 t/ha szója termés árbevétele 150 ezer Ft-os terményárral és a támogatással 540 ezer Ft. Ebből legalább 100 ezer Ft marad hektáronként. A 10 t/ha kukorica 55 ezer Ft-tal 550 ezer bevételt jelent, de ezt elviszik a költségek.

Évek óta mondjuk és bizonyítjuk, hogy a szója lényegesen kisebb termésveszteséggel vészeli át az aszályt, mint a kukorica. Ez többek között a kukorica nagyobb tömege, valamint a virágzás jelentős eltérése miatt van. A szója folyamatosan virágzik, így kedvezőtlen időjárás esetén kimarad egy két kötés, de ha újra érkezik egy kis csapadék, a virágzás és ezzel a terméskötés is újraindul. Ezzel kompenzál a növény. Fontos lehet még a jövőben a növények UV-ellenállósága, ebben szintén jobban szerepelt a szója.

Isterra fajta kínálata

Kínálunk igen korai, korai és középérésű fajtát is. Van közöttük humán felhasználásra is alkalmas világos köldökű szója, akár közvetlenül is etethető fajta, de elérhető a kiemelkedő termésszintű, intenzív anyag is. A fajtáinkat már az ország teljes területén teszteltük nagyüzemi körülmények között és két éve már több ezer hektáron bizonyítanak.

ES LIBERATOR

Kínálatunk igen korai fajtája az ES Liberator, ami tenyészidejét (00) meghazudtolóan kiemelkedő terméssel rendelkező szója. Ebben az évben 4 t/ha terméssel vágták a legtöbb üzemben, de sok helyen 4,5 tonnát is arattak.

Nagyon korán, szeptember első napjaiban betakarítható. Alacsony, kiváló állóképességű. A fehérjetartalma átlag feletti, nem ritka a 42-44%-os nagyüzemi eredmény sem, amit 3,5-4 t/ha termés mellett ért el. A magas termésének egyik oka a kiugróan magas, 220-230 grammos ezermagtömege. Vetését 600 ezer mag/ha normával ajánljuk. A tőszám-kísérletekből az látszik, hogy gabona vagy dupla gabona sortávval érdemes vetni. Gyomirtószerekre nem érzékeny. Érése egyöntetű, ezért – és tenyészideje miatt is – korán, veszteség nélkül takarítható be. Az idei évben egészen kiemelkedő 5,3 t/ha termést ért el Borsodban, Ongán.

RADIOSA

Elismeréskori terméseredménye 4,83 t/ha a standard fajták szintje felett 5%-kal. Intenzív szója, ami a korai (0) csoport közepén érik. A 2020/21/22. évi Magyar Szója kísérletekben is kiválóan szerepelt. Termése 3 év átlagában a legmagasabb volt a 6-helyes kísérletekben. Közepes magasságú, kiváló állóképességgel rendelkező, generatív szója. A kimagasló termésének titka, hogy sok oldalhajtást fejleszt, ezért vetését elsősorban 25-45 cm-es sortávra ajánljuk. Magja sárga, a köldökének színe megegyezik a maghéj színével. A Radiosa termése humán felhasználásra is alkalmas. A fajta a KITE kizárólagos forgalmazásában érhető el. Sikeresen 500-550 ezer mag/ha vetőmag mennyiséggel termelhető.

ES GENERATOR

A középérésű csoport (1) egyik új, kimagasló termőképességű fajtája. Az ES Generator 2021-ben kapott állami elismerést hazánkban. A NÉBIH kísérleteiben a termése 4,7 t/ha a standard fajtákat több, mint 9%-kal előzve meg. A 2021. év Magyar Szója kísérleteinek a győztese, 2022-ben is az egyik legmagasabb termésű fajta. Az intenzív körülményeket kedveli. Szárszilárdsága nagyon jó. Az alsó hüvelyek a talajtól átlagosan 13 cm-re helyezkednek el, ezzel csökkentve a betakarítási veszteséget. A 2023. évi nagyüzemi eredményei 4 t/ha felettiek. Az ország középső és déli területén javasoljuk vetését, 450-500 ezer mag/ha vetőmag normával. A kísérletekben idén is minden esetben átlag felett termett.

A vetőmagjaink betakarítása befejeződött. Kiváló minőségben sikerült betárolni. A fémzárolt tételek oltva és gombaölőszerrel csávázva, magra kiszerelve kerülnek forgalomba ¼ hektáros zsákos, illetve 5 hektáros BB-es kiszerelési egységekben.

Keresse részletes ajánlatunkat, amihez kattintson ide!

Virágné Pintér Gabriella
kereskedelmi vezető

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás