Az Oil World januári előrevetítésében 379 millió tonna szójababtermésre számít világszinten a 2022/2023. gazdasági évben, míg a repcemag és a canola globális termelése 77,5 millió tonna lehet, a napraforgómag-termés pedig 53 millió tonna körül várható.

Az Oil World januári előrevetítésében 379 millió tonna szójababtermésre számít világszinten a 2022/2023. gazdasági évben. Az északi féltekén 173 millió tonna (+1 százalék) szójababot takarítottak be 2022-ben, miközben a déli féltekén 206 millió tonnát (+12 százalék) arathatnak 2023 tavaszán. A globális felhasználás 374 millió tonnára tehető, így 93 millió tonna szójabab maradhat a tárolókban a gazdasági év végére.

Fotó: Pexels.com

Az Európai Unióban az egy évvel korábbihoz képest 3 százalékkal nagyobb, 1,14 millió hektárt foglalhat el szójabab 2023-ban, Olaszországban, Romániában és Ausztriában emelkedhet a terület.

Magyarországon a Tallage szerint 670 ezer hektárt foglalhat el a növény. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a szójabab termelői ára 207 ezer forint/tonna (–3 százalék) volt február első hetében. A full-fat (extrudált) szóját (30–40 százalék nyersfehérje-, 17–23 százalék nyerszsír- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 273,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron (+21 százalék) értékesítették ugyanekkor.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 557–567 dollár/tonna tartományban ingadozott január 30. és február 10. között.

Az Oil World januári projekciója szerint a repcemag és a canola globális termelése 15 százalékkal múlhatja felül az egy évvel korábbit a 2022/2023. gazdasági évben, 77,5 millió tonna lehet, ami 3 millió tonnával haladhatja meg az előre jelzett felhasználást.

Az Európai Unióban 5,9 millió hektáron (+2 százalék) vetettek repcemagot a termelők. A vetésterület a nyugat-európai tagországok közül elsősorban Franciaországban és Németországban, a kelet-európai tagországok közül Csehországban és Szlovákiában nőhet. Az év elején az EU időjárása enyhe volt, a hőmérséklet a szezonális normák fölé emelkedett.

Január közepétől a téliesebbre forduló időjárás megállította a repcetáblák növekedését. Az állományok kielégítő állapotban voltak 2023 első hónapjában, kivéve Bulgáriában, ahol az ültetést követően az eső hiánya akadályozta a növények fejlődését (Tallage). A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a repcemag májusi jegyzése 541–554 euró/tonna tartományban hullámzott január 30. és február 10. között.

Az Oil World 53 millió tonna (–8 százalék) napraforgómag-termésre számít a világon a 2022/2023. gazdasági évben. Ez a volumen 2,6 millió tonnával múlhatja alul a várható felhasználást, így a zárókészlet 5 millió tonna körül alakulhat a szezon végén.

A Tallage szerint az Európai Unióban 1 százalékkal nagyobb területen, 5,2 millió hektáron vethetnek napraforgómagot 2023-ban. A terület növekedése a nyugat- és közép-európai tagországokban várható, a keleti tagországokban a korábbi évekkel megegyező lehet.

Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) 201 ezer (–10 százalék), a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 196,2 ezer forint/tonnáért (–9 százalék) vásárolták a feldolgozók és a kereskedők február első hetében. Az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára átlagosan 197,5 ezer forint/tonna (–9 százalék) volt. A Budapesti Értéktőzsdén a nagy olajtartalmú napraforgómag márciusi jegyzése 3000 forinttal 258 ezer forint/tonnára csökkent január 30. és február 10. között.

További híreink

Felfrissülő zöld mezőkön – a regeneratív legeltetésről Szarvasfarmon

2024.06.22.

Legelők állapotfelmérése címmel hirdettek műhelymunkát a bőszénfai Szarvasfarmon, hogy az érdeklődők mélyrehatóbban megismerjék a holisztikus menedzsmentre épülő regeneratív legeltetést és legelőhasználatot. Hogy a regeneratív szó jelentése – újraképződő; felfrissítő – valódi értelmet nyerjen.

Újabb kombájnokat mutat be a John Deere

2024.06.22.

A John Deere két új kombájnsorozatot mutatott be: a T5-öt és a T6-ot. A számok a kombájnban lévő szalmajárók számát jelzik, mégpedig 5-öt és 6-ot. Ezen a két sorozaton belül összesen nyolc új modell közül lehet választani, amelyek számos teljesítménylehetőséget kínálnak. A T5 sorozat legkisebb modellje, a T5 400 305 LE-t ad le a JD PowerTech PSS 6,8 literes hathengeres motorjával. A T6 sorozat legnagyobb modelljét, a T6 800-at 9 literes JD9X motor hajtja, 466 lóerővel.

Csökken a forróság, záporok jönnek

2024.06.22.

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, bár a jelenlegi forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót. A kukorica és napraforgó állományok viszont mostantól igényelnék a legtöbb csapadékot, az Alföldön azonban kezd ismét nagyon kiszáradni a talaj. A hétvégén csak szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, nagyobb területen öntöző csapadékra a jövő hét közepén van esély.

Szakmai előadásokkal egybekötött búza fajtabemutató volt Vasszilvágyon - fotókkal

2024.06.22.

Magyarországon 4,3 millió hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés, ahol a hozamelvárások mellett a gazdálkodóknak a magasabb beltartalmi értékek és minőség szempontjait érdemes beemelniük a kalászosok esetében a fajtaválasztásnál.

Mit legyen az építési-bontási törmelékkel? – ingyenes tájékoztató kiadvány jött ki

2024.06.22.

Lakásfelújítás során elkerülhetetlen, hogy építési-bontási hulladék (sitt) keletkezzen. Ezt nem lehet egyszerűen háztartási hulladékként gyűjteni, és az ilyen típusú hulladékot a rendszeres lomtalanítás során sem szállítják el.

Reped a paradicsom! De mitől? Mit lehet tenni? Még ehető?

2024.06.21.

A paradicsom kedvelt alapanyag a kertekben szerte a világon, élénk íze és sokoldalúsága miatt szinte állandó helye van a konyhában. Gyakori probléma azonban, amellyel sok kertész szembesül, a paradicsom repedése. Ez a jelenség elkeserítő lehet, különösen akkor, ha időt és energiát fektetünk az egészséges növények termesztésébe. A garden-guide.com cikke azt vizsgálta meg, hogyan néz ki a paradicsomrepedés, milyen okok állnak mögötte, mikor fordul elő általában, milyen hatással van az ehetőségre, és hogyan lehet megelőzni.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás