Az Oil World januári előrevetítésében 379 millió tonna szójababtermésre számít világszinten a 2022/2023. gazdasági évben, míg a repcemag és a canola globális termelése 77,5 millió tonna lehet, a napraforgómag-termés pedig 53 millió tonna körül várható.

Az Oil World januári előrevetítésében 379 millió tonna szójababtermésre számít világszinten a 2022/2023. gazdasági évben. Az északi féltekén 173 millió tonna (+1 százalék) szójababot takarítottak be 2022-ben, miközben a déli féltekén 206 millió tonnát (+12 százalék) arathatnak 2023 tavaszán. A globális felhasználás 374 millió tonnára tehető, így 93 millió tonna szójabab maradhat a tárolókban a gazdasági év végére.

Fotó: Pexels.com

Az Európai Unióban az egy évvel korábbihoz képest 3 százalékkal nagyobb, 1,14 millió hektárt foglalhat el szójabab 2023-ban, Olaszországban, Romániában és Ausztriában emelkedhet a terület.

Magyarországon a Tallage szerint 670 ezer hektárt foglalhat el a növény. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a szójabab termelői ára 207 ezer forint/tonna (–3 százalék) volt február első hetében. A full-fat (extrudált) szóját (30–40 százalék nyersfehérje-, 17–23 százalék nyerszsír- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 273,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron (+21 százalék) értékesítették ugyanekkor.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 557–567 dollár/tonna tartományban ingadozott január 30. és február 10. között.

Az Oil World januári projekciója szerint a repcemag és a canola globális termelése 15 százalékkal múlhatja felül az egy évvel korábbit a 2022/2023. gazdasági évben, 77,5 millió tonna lehet, ami 3 millió tonnával haladhatja meg az előre jelzett felhasználást.

Az Európai Unióban 5,9 millió hektáron (+2 százalék) vetettek repcemagot a termelők. A vetésterület a nyugat-európai tagországok közül elsősorban Franciaországban és Németországban, a kelet-európai tagországok közül Csehországban és Szlovákiában nőhet. Az év elején az EU időjárása enyhe volt, a hőmérséklet a szezonális normák fölé emelkedett.

Január közepétől a téliesebbre forduló időjárás megállította a repcetáblák növekedését. Az állományok kielégítő állapotban voltak 2023 első hónapjában, kivéve Bulgáriában, ahol az ültetést követően az eső hiánya akadályozta a növények fejlődését (Tallage). A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a repcemag májusi jegyzése 541–554 euró/tonna tartományban hullámzott január 30. és február 10. között.

Az Oil World 53 millió tonna (–8 százalék) napraforgómag-termésre számít a világon a 2022/2023. gazdasági évben. Ez a volumen 2,6 millió tonnával múlhatja alul a várható felhasználást, így a zárókészlet 5 millió tonna körül alakulhat a szezon végén.

A Tallage szerint az Európai Unióban 1 százalékkal nagyobb területen, 5,2 millió hektáron vethetnek napraforgómagot 2023-ban. A terület növekedése a nyugat- és közép-európai tagországokban várható, a keleti tagországokban a korábbi évekkel megegyező lehet.

Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) 201 ezer (–10 százalék), a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 196,2 ezer forint/tonnáért (–9 százalék) vásárolták a feldolgozók és a kereskedők február első hetében. Az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára átlagosan 197,5 ezer forint/tonna (–9 százalék) volt. A Budapesti Értéktőzsdén a nagy olajtartalmú napraforgómag márciusi jegyzése 3000 forinttal 258 ezer forint/tonnára csökkent január 30. és február 10. között.

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás