A kutatók azt remélik, hogy a táplálkozási szempontból feljavított rovarok bioerősíthetik a baromfitakarmányokat alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal, növelve azok tápértékét. A légylárvákat olyan élelmiszerhulladékkal fogják etetni, amelyet nanoméretű természetes ásványi anyagokkal a táplálkozásnak megfelelően feljavítottak, mielőtt a baromfitakarmányhoz adnák. Így a táplálék maximálisan hasznosul.

A Nottingham Trent Egyetem tudósai és a Flybox agrártechnológiai vállalat által vezetett megvalósíthatósági tanulmány célja nemcsak a baromfitakarmány tápértékének növelése, hanem az összetevők szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése is.

A lárvákat ezután a baromfi számára szánt gabonához adják, így lesz teljes a táplálék, mielőtt a kutatócsoport értékeli a madarak tápanyagfelvételét (Fotó: Pixabay)

A kutatás során a fekete katonalégy lárváit bioerősítik a táplálkozáshoz szükséges alapvető ásványi anyagokkal, például cinkkel, vassal, kalciummal és szelénnel. A lárvákat ezután a baromfi számára szánt gabonához adják, mielőtt a kutatócsoport értékeli a madarak tápanyagfelvételét.

Táplálkozás – a madarak és az emberek javára

A madarak egészségének és jólétének javítása mellett a megközelítés várhatóan az emberi fogyasztók számára is javítani fogja a táplálkozási értéket.

Jelenleg a madarak gyakran függnek az olyan fehérjéktől, mint a szójaolaj, de a világméretű hiány miatt ez az összetevő gyakran nagyon drága, és környezeti szempontból is fenntarthatatlan. A csirketakarmány ára az elmúlt két évben a felére nőtt, és a kereslet 2050-ig várhatóan megduplázódik.

A nottinghami kutatók szerint a tanulmány lehetővé teszi egy alternatív, hiperlokális, alacsony kibocsátású fehérjemegoldás bevezetését, mivel csökkenti a termelési költségeket, miközben hozzáadott értéket ad a baromfi és más haszonállatok takarmányához.

A projekt, amely egy kétéves, 1 millió fontos kezdeményezés része, magában foglalja egy Flybox moduláris rovarfarm telepítését az egyetem campusán. A rovarfarm a fekete katonalégy lárváinak táplálására szolgál majd az élelmiszerhulladékkal és a nanoanyaggal.

A nanoerősített szubsztrátum

A kutatók egy olyan nanoerősített szubsztrátumot fognak kifejleszteni, amely a baromfi egészségéhez nélkülözhetetlen, természetesen előforduló ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmaz. Az elemeket atomi léptékben egyesítik, amíg egyenletesen nanoméretűvé nem nőnek. Azáltal, hogy az ásványi anyagokat ebben a méretben hasznosítják, a madarak és a rovarok hatékonyabban tudják felhasználni és anyagcseréjüket végezni.

A fekete katonalégy lárváinak lisztjét már mérsékelt ipari méretekben gyártják, de a rovarliszt felhasználása Európában és az Egyesült Királyságban jelenleg nagyrészt a kisállateledel-ágazat magas haszonkulcsú rései miatt korlátozódik.

Hiperlokális, körforgásos és alacsony szén-dioxid-kibocsátású

Dr. Gareth Cave, a Nottingham Trent kutatója, az egyetem tudományos és technológiai iskolájának munkatársa: „Megkerüljük, hogy a jelenleg szükséges összes kiegészítőt fel kelljen használni, amelyek drágák, hiányosak és környezetvédelmi szempontból nem fenntarthatóak. A rovarok alapvetően élelmiszerhulladékból származó tápanyaggal lesznek feltöltve, és ez aztán a baromfi természetes táplálékának részévé válik. Fontos, hogy ez hiperlokális, körkörös és alacsony szén-dioxid-kibocsátású módja az állati takarmányozási ágazatban jelentkező komoly kihívás megoldásának”.

Emily Burton, az egyetem Állat-, Vidék- és Környezettudományi Karának fenntartható élelmiszertermeléssel foglalkozó professzora a rovarlárvákban látja az élelmiszer-termelés körforgásának kulcsát. Ezért üdvözli egy olyan projekt támogatását, amelynek célja a termelés optimalizálása és baromfitakarmányként való felhasználása.

Andrea Jagodic, a Flybox vezérigazgatója hozzátette: „Ez egy izgalmas út, képes pozitívan befolyásolni a rovarfehérje-iparág egészének egységnyi gazdaságosságát. Itt az ideje, hogy a rovarliszt kereskedelmi takarmányba való integrálásakor elkezdjük a precíziós mezőgazdasági megközelítés integrálását.”

A projektet az Egyesült Királyság Kutatási és Innovációs Biotechnológiai és Biológiai Tudományok Kutatási Tanácsa és az Innovate UK finanszírozza.

(Forrás: poultryworld.net)

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás