Az éghajlatváltozás és a népességnövekedés egyre nagyobb kihívást jelent az emberiségnek, mivel a mezőgazdaság számára létfontosságú víz egyre szűkösebben áll rendelkezésre. Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozás komoly hatással van a bolygó vízkörforgására, ami felborítja a mezőgazdaságban használt hagyományos öntözés rendszerét, és hatással van az élelmezésbiztonságra. Egy izraeli startup megoldása az okosöntözés területén hatalmas mennyiségű vizet takaríthat meg azzal, hogy nyomon követi, a növényeknek mennyi vízre van szükségük a növekedéshez.

A Zsido.com oldal írta meg a Nocamels cikkére hivatkozva, hogy egy izraeli startup olyan megoldást fejlesztett ki, amely hatalmas mennyiségű értékes vizet takaríthat meg a mezőgazdaságban, mivel nyomon követi, hogy a növényeknek valójában mennyi vízre van szükségük a növekedéshez. A Treetoscope csapata egy érzékelőt fejlesztett ki, amelyet közvetlenül a növény törzsébe vagy szárába helyeznek, és amely a hőmérséklet emelkedése alapján nyomon követi a növény vízfelvételét, abból kiindulva, hogy ez a folyamat energiát fogyaszt, ami viszont hőt termel.

Egy izraeli startup olyan megoldást fejlesztett, amely nagy mennyiségű vizet takaríthat meg azzal, hogy nyomon követi, mennyi vízre van szükségük a növényeknek

Az érzékelők által összegyűjtött adatokat egy elemző algoritmushoz továbbítják, amely a hőmérséklet-változások alapján méri a vízfelvételt.

A kihívások és a megoldások

„A gazdálkodók jóval többet öntöznek a szükségesnél” – mondta Dotan Eshet, a cég vezetője, miközben a világ vízfelhasználásának nagy részét – mintegy 70 százalékát – a mezőgazdaság teszi ki. A Treetoscope érzékelője szerintük akár 40 százalékkal is csökkentheti a mezőgazdaság vízfogyasztását. Eshet szerint talán ugyanilyen fontos, hogy amikor egy növényt túlöntöznek, a neki szánt műtrágyát is elpazarolják, anélkül, hogy az valódi hatást fejtene ki.

Az érzékelő és a hozzá tartozó technológia Eshet szerint rendkívül könnyen telepíthető és használható. Az eszközt közvetlenül a fába vagy növénybe helyezik, és az általa gyűjtött adatokat egy mesterséges intelligencia által vezérelt elemző platformra küldik. A gazdáknak nincs szükségük minden egyes szárhoz egy érzékelőre.

https://www.youtube.com/watch?v=ccGA4npV8sM

A terepen lévő készüléket egy akkumulátor táplálja, amely akár két évig is üzemelhet. A napenergia használata a cég szerint bonyolultabbá tenné a kifejezetten egyszerű telepítést. A kezelőfelület több nyelven érhető el, hiszen a rendszer már működik Törökországban, az Egyesült Államokban, Mexikóban és több európai országban - írta a cikk.

További híreink

Megrokkant a gépek forgalma: óriásit zuhant a traktorok és a gabonakombájnok eladása

2024.06.19.

Az AKI írta meg, hogy 2023-ban a gépeladás 25 százalékkal csökkent, a legnagyobb mértékű csökkenés a traktorok és a kombájnok piacát érintette.

Gyakori kérdések a termeléshez kötött támogatás (CIS) témájában

2024.06.19.

A termeléshez kötött támogatás egy olyan mezőgazdasági támogatási forma Magyarországon (és az Európai Unióban), amely közvetlenül a mezőgazdasági termelés volumenéhez kötődik. Ez a támogatás célzottan olyan ágazatokban vagy termékek esetében nyújtható, amelyek különös gazdasági vagy társadalmi jelentőséggel bírnak, vagy ahol a termelés fenntartása különösen fontos.

Segítséget kapnak a magyar burgonyatermesztők

2024.06.19.

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek.

Egész héten hőségriasztás van érvényben, de néhány megye fellélegezhet

2024.06.19.

Szerdán napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. Főként a déli megyékre másodfokú hőségriasztás van érvényben.

Tudjon róla és védekezzen: támad a peronoszpóra a szőlőben

2024.06.19.

A folyamatos csapadék és magas páratartalom a rendkívül gyors vegetatív- és generatív fejlődés mellett a gombák, így a peronoszpóra számára is kedvező helyzetet teremt.

Tilos a séta: erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

2024.06.19.

A Gemenc Zrt. a 2024. június 14. és 30. közötti időszakban minden nap erdőlátogatási tilalmat rendelt el a vagyonkezelésében lévő területeken a rendeletet kiegészítő térkép megjelölt részein.

Partnerhírek
Partner

Szendvicspanel, egy okos építőanyag

2024.06.18.

A szendvicspanel nem más, mint egy könnyen szerelhető, táblás, többrétegű építőelem, amelynek hozzáadott értéke a hőszigetelés. A termék két felületkezelt acéllemezből és a közöttük elhelyezkedő szigetelő magból áll. Számos területen felhasználható, nemcsak gyárakat, raktárakat és csarnoképületeket építhetünk belőlük, hanem garázsunkat, melléképületünket vagy akár házunkat is. Kizárólag a képzeletünk szabhat határt a szendvicspanelek felhasználásának, hiszen az ilyen könnyűszerkezetes épületekbe egyszerűen beépíthetők a nyílászárók, a riasztórendszer és megoldható a vízelvezetés is. A burkolat pedig bármely élelmiszeripari követelménynek megfeleltethető.

Partner

Ha nem felejtünk el vetni, már nem elég a boldoguláshoz

2024.06.11.

Izgalmas kerekasztal-beszélgetésre került sor 2024. június 5-én a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow nevű rendezvényén, Mezőfalván, ahol Németh István, a Magro.hu portálvezetője, a gabonapiac 2024. évi kilátásairól kérdezte Fórián Zoltánt az Erste Bank, Zábrák Gergelyt, a Hungrana és Zsarnóci Csabát az OTP Agrár képviselőjét. Szóba került Ukrajna, Oroszország és az EU jövőbeni szerepe, a spekuláció hatása az árakra, de a Magyarország számára javasolt út is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás