Az éghajlatváltozás és a népességnövekedés egyre nagyobb kihívást jelent az emberiségnek, mivel a mezőgazdaság számára létfontosságú víz egyre szűkösebben áll rendelkezésre. Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozás komoly hatással van a bolygó vízkörforgására, ami felborítja a mezőgazdaságban használt hagyományos öntözés rendszerét, és hatással van az élelmezésbiztonságra. Egy izraeli startup megoldása az okosöntözés területén hatalmas mennyiségű vizet takaríthat meg azzal, hogy nyomon követi, a növényeknek mennyi vízre van szükségük a növekedéshez.

A Zsido.com oldal írta meg a Nocamels cikkére hivatkozva, hogy egy izraeli startup olyan megoldást fejlesztett ki, amely hatalmas mennyiségű értékes vizet takaríthat meg a mezőgazdaságban, mivel nyomon követi, hogy a növényeknek valójában mennyi vízre van szükségük a növekedéshez. A Treetoscope csapata egy érzékelőt fejlesztett ki, amelyet közvetlenül a növény törzsébe vagy szárába helyeznek, és amely a hőmérséklet emelkedése alapján nyomon követi a növény vízfelvételét, abból kiindulva, hogy ez a folyamat energiát fogyaszt, ami viszont hőt termel.

Egy izraeli startup olyan megoldást fejlesztett, amely nagy mennyiségű vizet takaríthat meg azzal, hogy nyomon követi, mennyi vízre van szükségük a növényeknek

Az érzékelők által összegyűjtött adatokat egy elemző algoritmushoz továbbítják, amely a hőmérséklet-változások alapján méri a vízfelvételt.

A kihívások és a megoldások

„A gazdálkodók jóval többet öntöznek a szükségesnél” – mondta Dotan Eshet, a cég vezetője, miközben a világ vízfelhasználásának nagy részét – mintegy 70 százalékát – a mezőgazdaság teszi ki. A Treetoscope érzékelője szerintük akár 40 százalékkal is csökkentheti a mezőgazdaság vízfogyasztását. Eshet szerint talán ugyanilyen fontos, hogy amikor egy növényt túlöntöznek, a neki szánt műtrágyát is elpazarolják, anélkül, hogy az valódi hatást fejtene ki.

Az érzékelő és a hozzá tartozó technológia Eshet szerint rendkívül könnyen telepíthető és használható. Az eszközt közvetlenül a fába vagy növénybe helyezik, és az általa gyűjtött adatokat egy mesterséges intelligencia által vezérelt elemző platformra küldik. A gazdáknak nincs szükségük minden egyes szárhoz egy érzékelőre.

https://www.youtube.com/watch?v=ccGA4npV8sM

A terepen lévő készüléket egy akkumulátor táplálja, amely akár két évig is üzemelhet. A napenergia használata a cég szerint bonyolultabbá tenné a kifejezetten egyszerű telepítést. A kezelőfelület több nyelven érhető el, hiszen a rendszer már működik Törökországban, az Egyesült Államokban, Mexikóban és több európai országban - írta a cikk.

https://www.youtube.com/watch?v=OUrAoOSqujE

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás