Tovább bonyolódik a hazai tej védelme körüli harc. Egyelőre úgy tűnik, az import tej lenyomja a hazait. 2010 után csökkent a behozatal aránya, de az utóbbi hónapokban ismét fellendült az import. Sőt, vannak olyan boltok, ahol csak külföldi tej kapható. Múlt héten még arról írtunk, hogy a termelők a hazai nyerstejért lobbiznak, most az Origo kérdezett meg piaci szereplőket az ügy kapcsán. Az aktuális fejleményekből és véleményekből szemezgettünk.

Ezer tehenet, és még több borjat tartanak a Bicskei Mezőgazdasági Zrt-nél, ahol szilárdan kitartanak a tevékenység mellett. Hegedűs Imre vezető egyértelműsítette, hogy nem adja el az állatait és nem zárja be az üzemét sem. Még akkor sem, ha ehhez egy évben 365-ből 365 napot kell dolgoznia, és évente 100-150 milliós árbevételtől esik el az olcsó import tej miatt. Ez a kiesés 25 munkahely fenntartására lenne elegendő.

A hazai tejágazat exportra rendezkedett be, ez hozza a fix bevételt. Az itthoni tejfogyasztás fedezésére évi 1,6 milliárd kg-nyi tejre és tejtermékre van szükség, ebből 1,4 milliárdot meg is termelünk. Viszont 400 kg-t exportálunk, így a maradék 600 kg-t be kell hozni minden évben, többnyire Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból. A gond abból adódik, hogy az importban nagy az adócsalás miatt olcsó tej aránya. Egyébként a magyar tejtermelési kapacitás fedezni tudná az export nélkül a magyar fogyasztók igényeit.

Havonta 8-10 millió liter kerül az üzletekbe, nagy részük feketén. A folyamat a következő: az importőr Magyarországon áfanövelt áron adja el egy nem létező cégcsoportnak tejet, akik továbbadják azt a hipermarketeknek. Az áfa az adót csaló kereskedőknél ragad, nem fizetnek az államnak. Ehhez járul hozzá még egy olyan jelenség, hogy az itthoni vevők fokozatosan lejjebb próbálják nyomni az árat, még éppen addig, hogy a beszállítók jól járjanak. Így kerülhet egy doboz tej 90 Ft-ba, amivel a hazai tejtermelők már nem tudnak költséghatékonyan versenyezni. Nekik is 104,8 Ft helyett 94,8-89,9 Ft-ért kellene adniuk egy-egy liter tejet, ami hosszú távon az üzlet végét jelenti számukra.

Az utóbbi időszakban 6-7%-os tejtúltermelés tapasztalható a piacokon, ezért is jelent most 2010 óta ismét veszélyt a külföldi tej a hazai piacra. A többletet nyomott áron megvették a helyi feldolgozók, és most szabadulnak meg a fölöslegtől alacsony áron.

Nem csak a termelők, de a kis tejgyárak is gondban vannak. Az árverseny miatt munkavállalókat bocsájtottak el, a boltok polcaiért pedig polcpénzt, és akciókat követelnek rajtuk a bolttulajdonosok. A terméktanács ülésére sem tudtak elmenni, mert kevesen vannak, hiába az egyeztetések. Most demonstrációra készülnek az ágazat szereplői a nyomott árak miatt, és az érdekeik figyelembe vételéért.

Az ügynek bizonyára ezzel még nincs vége. A tejkvóta ugyanis jövőre megszűnik, így bármely ország túltermelhet, és adhat el a piacon. Hegedűs Imre azonban borúlátó, a Tej Terméktanács által prognosztizált 103 Ft/kg-os árat nem fogja tudni tartani. Inkább a 120 Ft/kg-os árban látja a jövőt, és a stabilitást.

Forrás: Origo.hu

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás