Őszi búzát termeszteni tankönyvekből nem, vagy csak részben lehet. Sok dologra kell odafigyelni, ha megfelelő termésátlagot szeretnénk elérni. Az egyik kardinális kérdés a vetésidő és az ebből adódó problémák kezelése.

Az őszi búza vetése sokak szerint rutin feladatnak minősül, ez azonban tévedés. Nem megfelelő időzítés esetén akár nagy bukás is lehet a következő évi termés. Elődeink az őszi búzát Gál hetében vetették, ez az október 16-át követő hetet jelenti. A tankönyvek szerint azonban kicsit tágabb az őszi búza vetésideje: október 5-25 között lehet optimálisan elvetni a magvakat.

A vetés időzítése azonban nem ilyen egyszerű. Nem csak a dátumot kell nézni a naptárban, hanem az időjárással és a hőmérséklettel is összhangba kell hozni a vetés időpontját, valamint az sem mindegy, milyen fajta magjait szeretnénk a földbe juttatni. Északon, ahol hűvösebb az idő, rendszerint október 1-20 között szokták a gazdák intézni a vetést, míg délen, ahol melegebb van, október 10-20 között jön el a vetés ideje.

Egy valami azonban nagyon fontos: a vetési időpontot úgy kell megválasztani, hogy a búza a téli fagyok beálltáig meg tudjon erősödni, képes legyen sértetlenül áttelelni, valamint tavasszal gyorsan tudjon fejlődni. Viszont ha a fagyokig túlfejlődik a búza, abból is komoly kárunk származhat.

Csak megfelelő időben elvetett búza fejlődhet ilyen szépen
 

A túl korai vetés esetén a búza túllépheti az átteleléshez ideális, 4-5 leveles állapotot. Ezzel jelentősen csökkenhet a növények áttelelő képessége, könnyebben kifagyhatnak a fiatal búzanövények.

A fagyásveszély mellett a korán vetett, dús növényzetben a betegségekkel is idő előtt kell számolnunk. Leginkább a búzafuzáriózis az, ami már a frissen kelt állományban is pusztítást végezhet. A betegség jelenlétére utal, ha a csíranövények barnán rothadva kezdenek elhalni. Amennyiben csak később kezd tombolni a betegség, úgy a száron megjelenő tünetek mellett a gyökérfertőzés tünetei is fellépnek. Az érintett növények gyökere nedves, nyálkás rothadás következtében elpusztul.

A megkésett vetés is negatívan befolyásolhatja az őszi búza áttelelését. Ebben az esetben nem éri el az ideális fejlettségi állapotot a növény a fagyok beálltáig, már a kisebb fagyok is elpusztíthatják.

Szeretne többet megtudni a búzatermesztéssel kapcsolatban és szívesen termelne hatékonyabban a jövőben? A Kukorica és Búza Konferenciasorozatunk 3 helyszínen, egész napos előadásokkal segít elsajátítani a kukorica és a búzatermesztés legfontosabb fortélyait. A konferenciákon a résztvevők gyakorlatias és naprakész tudást szerezhetnek, amely segítségével már akár a következő szezonban sikeresebben és gazdaságosabban, már-már nyugati színvonalon termeszthetik növényeiket. Előadóink a hazai agrárium ismert cégeinek szakemberei, akik saját példáikon keresztül beszélnek a témáról. A konferencia egész napos lesz, és minden témakört felölel. A részletes programot az alábbi linken tekintheti meg: http://www.magro.hu/konferencia

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás