Őszi búzát termeszteni tankönyvekből nem, vagy csak részben lehet. Sok dologra kell odafigyelni, ha megfelelő termésátlagot szeretnénk elérni. Az egyik kardinális kérdés a vetésidő és az ebből adódó problémák kezelése.

Az őszi búza vetése sokak szerint rutin feladatnak minősül, ez azonban tévedés. Nem megfelelő időzítés esetén akár nagy bukás is lehet a következő évi termés. Elődeink az őszi búzát Gál hetében vetették, ez az október 16-át követő hetet jelenti. A tankönyvek szerint azonban kicsit tágabb az őszi búza vetésideje: október 5-25 között lehet optimálisan elvetni a magvakat.

A vetés időzítése azonban nem ilyen egyszerű. Nem csak a dátumot kell nézni a naptárban, hanem az időjárással és a hőmérséklettel is összhangba kell hozni a vetés időpontját, valamint az sem mindegy, milyen fajta magjait szeretnénk a földbe juttatni. Északon, ahol hűvösebb az idő, rendszerint október 1-20 között szokták a gazdák intézni a vetést, míg délen, ahol melegebb van, október 10-20 között jön el a vetés ideje.

Egy valami azonban nagyon fontos: a vetési időpontot úgy kell megválasztani, hogy a búza a téli fagyok beálltáig meg tudjon erősödni, képes legyen sértetlenül áttelelni, valamint tavasszal gyorsan tudjon fejlődni. Viszont ha a fagyokig túlfejlődik a búza, abból is komoly kárunk származhat.

Csak megfelelő időben elvetett búza fejlődhet ilyen szépen
 

A túl korai vetés esetén a búza túllépheti az átteleléshez ideális, 4-5 leveles állapotot. Ezzel jelentősen csökkenhet a növények áttelelő képessége, könnyebben kifagyhatnak a fiatal búzanövények.

A fagyásveszély mellett a korán vetett, dús növényzetben a betegségekkel is idő előtt kell számolnunk. Leginkább a búzafuzáriózis az, ami már a frissen kelt állományban is pusztítást végezhet. A betegség jelenlétére utal, ha a csíranövények barnán rothadva kezdenek elhalni. Amennyiben csak később kezd tombolni a betegség, úgy a száron megjelenő tünetek mellett a gyökérfertőzés tünetei is fellépnek. Az érintett növények gyökere nedves, nyálkás rothadás következtében elpusztul.

A megkésett vetés is negatívan befolyásolhatja az őszi búza áttelelését. Ebben az esetben nem éri el az ideális fejlettségi állapotot a növény a fagyok beálltáig, már a kisebb fagyok is elpusztíthatják.

Szeretne többet megtudni a búzatermesztéssel kapcsolatban és szívesen termelne hatékonyabban a jövőben? A Kukorica és Búza Konferenciasorozatunk 3 helyszínen, egész napos előadásokkal segít elsajátítani a kukorica és a búzatermesztés legfontosabb fortélyait. A konferenciákon a résztvevők gyakorlatias és naprakész tudást szerezhetnek, amely segítségével már akár a következő szezonban sikeresebben és gazdaságosabban, már-már nyugati színvonalon termeszthetik növényeiket. Előadóink a hazai agrárium ismert cégeinek szakemberei, akik saját példáikon keresztül beszélnek a témáról. A konferencia egész napos lesz, és minden témakört felölel. A részletes programot az alábbi linken tekintheti meg: http://www.magro.hu/konferencia

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás