A növények közvetlen környezetében számos, az ő fejlődésükre pozitívan ható, velük szimbiózisban együtt élő mikroorganizmus található. Ezek a hasznos mikroorganizmusok változatos módokon segítik a velük együtt élő növények fejlődését, és így a nagyobb hozamok elérését. Manapság ezek a mikroorganizmusok különböző készítmények formájában elérhetők a gazdák számára, így segítve a környezetbarát módon történő terméshozam-növelést. A KITE Zrt. és az Indigo Agriculture Europe GmbH kereskedelmi és fejlesztési együttműködése lehetővé teszi, hogy a magyar gazdák hozzájussanak a növények fejlődését, stressztűrő képességét támogató mikrobiológiai készítményekhez.

Az Indigo által kifejlesztett egyik mikrobiológiai termék a Biotrinsic™ i30 FP, mely a Bacillus simplex baktériumfaj egy gondosan kiválasztott törzsét tartalmazó vetőmagkezelő porkészítmény. A termék kukorica-, illetve kalászos kultúrákhoz lett kifejlesztve.

Hatásmechanizmus

Amikor a Biotrinsic™ i30 FP-vel kezelt magok a talajba kerülnek és elkezdenek csírázni, a rajtuk lévő baktériumspórák is aktivizálódnak, és tevékenységükkel jótékonyan hatnak a növényre. A baktériumsejtek a talajban, a gyökerek közvetlen közelében vagy azok felszínén élnek, de képesek behatolni a gyökérszövetekbe, majd onnan eljutnak a növények föld feletti részébe is. Az együttélés változatos módokon segíti a növények fejlődését. A baktériumsejtek gyökérnövekedést segítő anyagokat termelnek, mely anyagok serkentik a másodlagos gyökerek és gyökérszőrök növekedését, így a növény több tápanyaghoz és vízhez jut hozzá. A baktériumok, továbbá, serkentik a tápanyagok felvételét úgy, hogy képesek a talajban kötött formában jelenlévő tápanyagokat, például nitrogént, foszfort, káliumot és vasat mobilizálni, és így a növények számára felvehető formává alakítani. A baktériumokkal szimbiózisban élő növényeknek javul az aszállyal és hőséggel szembeni stressztűrése is. Az aszálynak kitett növényekben szabad gyökök vagy másnéven reaktív oxigénformák (ROS) keletkeznek, melyek károsítják a növényeket. A Biotrinsic™ i30 FP-ben található Bacillus simplex baktériumok képesek olyan enzimeket termelni, melyek semlegesítik a toxikus ROS-t, így enyhül az aszály okozta stressz hatása a növényekre. A jobb stressztűréssel a növények könnyebben átvészelik a kritikus fejlődési fázisokat, mint például a virágzás vagy a termésképzés időszaka, és így nagyobb terméshozamot képesek elérni.

Kísérleti eredmények

A KITE Zrt. Innovációs Központja által több éven keresztül beállított és szakmailag nyomon követett magyarországi nagyparcellás és üzemi kísérletek eredményei is bizonyítják a készítmény hatékonyságát.

Egyszerű használat

A vetőmag kiváló közeget jelent arra, a belőlük kifejlődő növények növekedését segítő mikroorganizmusokat a talajba juttassunk közvetlenül a csírázó növény közelébe. A hasznos mikroorganizmusok így már a kezdeti fejlődédtől segíteni tudják a növényeket. A por formulájú készítmények könnyedén felvihetők a mag felületére, akár a már vetőtartályba betöltött vetőmagra is. A művelethez az adott vetőmagmennyiséghez szükséges készítményt az adagolókanállal kell kimérni és egyenletesen rászórni a magra, majd egyszerű bottal vagy karóval elkeverni azt a vetőmaggal. A másik módszer, amikor egy zsák vetőmagmennyiség felét egy másik üres zsákba átöntjük, majd a mérőkanálban lévő por egyik felét az egyik, a másik felét a másik fél zsák magra szórjuk. A zsákokban található vetőmagot és port ezután jól összerázzuk. A hintőpor finomságú szemcsék mind a két módszernél elektrosztatikusan feltapadnak a vetőmag felületére.

A Biotrinsic™ i30 FP készítmény 100 g-os kiszerelésben érhető el. Ez a mennyiség elegendő 10 db, egyenként 70.000 szem vetőmagot tartalmazó zsákhoz. Minden tasak tartalmaz egy adagolókanalat is, így egy adagolókanálnyi készítmény elegendő egy darab, 70.000 szem vetőmagot tartalmazó zsákhoz.

A készítmény használata pontot ér az Agro-ökológiai Programban.

(x)

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás