Házi készítésű takarmánnyal etetni a jószágot nem nehéz, ráadásul sok előnnyel járhat, ezért elmondjuk, hogyan lehet egy "fermentációs vödröt" készíteni és erjeszteni a csirketakarmányt.

Télen a baromfitenyésztők általában a legmagasabb takarmányköltséggel szembesülnek. Ezen túlmenően a hideg évszak alatt a csirkék egészsége veszélyben van, ezért érdemes a takarmányerjedés területén képben lenni, és így vitaminokban és tápanyagokban gazdag tápot adni az állatoknak, egyúttal még pénzt is megtakarítva.

Forrás: Pixabay

Az erjesztett táplálék probiotikumokkal látja el a szervezetet, amelyek olyan hasznos baktériumok, amelyek segítik az emésztést, erősítik az immunrendszert és vitaminokat biztosítanak, amelyek általában minden tyúk számára előnyösek, de különösen a tojótyúkok számára, akik a téli tojástermelésért felelősek.

A baromfitenyésztők körében úgy vélik, hogy az erjesztett takarmányok magasabb tojástömeget és erősebb héjat eredményeznek, de sokan azért részesítik előnyben az ilyen takarmányok alkalmazását, mert a fogyasztás csökkenésével jár együtt.

A magok és a szemek inhibitorokat tartalmaznak, amelyek megvédik a magok létfontosságú fehérjéit, ásványi anyagait és zsírjait, hogy csírázhassanak. Ezek a mechanizmusok valójában blokkolhatják a szervezet azon képességét, hogy metabolizálja az ételt. A magok és a szemek áztatása lágyítja kemény felületüket és hozzáférhetőbbé teszi a tápanyagokat.

Az erjesztett csirkeeledel használatával valójában kevesebbet eteti madarait – részben azért, mert a magok és a szemek jelentősen megduzzadnak az áztatási és erjedési folyamat során, de azért is, mert testük képes lesz a legtöbbet kihozni a nekik adott táplálékból.

A csirketakarmány télen történő erjesztésének általános receptje az, hogy töltsön egy vödröt gabonával (a vödör nagysága a csirkék számától függ), majd meleg vizet adjon hozzá, amíg a gabonát teljesen el nem lepi. Ezután meleg helyre kell helyezni a vödröt az erjedés megkezdéséhez, és mindig hozzá kell adni annyi vizet, amennyit a szemek elnyelnek, és legalább naponta egyszer keverjük. Enyhén folyós zabkása legyen, amely édes és enyhén savanyú illatú - mint a sör. Amint a megfelelő mennyiséget kiveszi a vödörből, mindig hagyjon némi maraddékot, és abba öntse bele közvetlenül a gabonát, és adjon hozzá vizet, hogy a fermentációs vödör folyamatosan működjön. A takarmány minősége két nap múlva jobb lesz.

Bármilyen egész vagy zúzott gabonát helyezhet a fermentációs vödörbe: búzát, kukoricát, stb. A legjövedelmezőbb megoldás az, ha a közelben van egy lisztmalom, ahol gabonahulladékot lehet venni. Az erjesztett takarmányt a hagyományos kereskedelmi takarmányokkal kell kombinálni az étrendben, külön kezelve, mivel a vitaminok és ásványi anyagok a kereskedelmi takarmányokban is szerepelnek. - olvastuk az agroxxi.ru-n.

A csirketakarmány télen történő erjesztésével nagyobb esély van az egészséges állomány fenntartására tavasszal, amikor a fű és a rovarok ismét rendelkezésre állnak étrendjük kiegészítéseként.

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás