Hirdetés
Hogyan erjesztjük a csirketakarmányt egy speciális vödörben
Házi készítésű takarmánnyal etetni a jószágot nem nehéz, ráadásul sok előnnyel járhat, ezért elmondjuk, hogyan lehet egy "fermentációs vödröt" készíteni és erjeszteni a csirketakarmányt.
Télen a baromfitenyésztők általában a legmagasabb takarmányköltséggel szembesülnek. Ezen túlmenően a hideg évszak alatt a csirkék egészsége veszélyben van, ezért érdemes a takarmányerjedés területén képben lenni, és így vitaminokban és tápanyagokban gazdag tápot adni az állatoknak, egyúttal még pénzt is megtakarítva.
![](/public/agronews/an_article_inner/894/9776efa222d10a4367d4b32e2cc50cdc_1.jpeg)
Az erjesztett táplálék probiotikumokkal látja el a szervezetet, amelyek olyan hasznos baktériumok, amelyek segítik az emésztést, erősítik az immunrendszert és vitaminokat biztosítanak, amelyek általában minden tyúk számára előnyösek, de különösen a tojótyúkok számára, akik a téli tojástermelésért felelősek.
Hirdetés
A baromfitenyésztők körében úgy vélik, hogy az erjesztett takarmányok magasabb tojástömeget és erősebb héjat eredményeznek, de sokan azért részesítik előnyben az ilyen takarmányok alkalmazását, mert a fogyasztás csökkenésével jár együtt.
A magok és a szemek inhibitorokat tartalmaznak, amelyek megvédik a magok létfontosságú fehérjéit, ásványi anyagait és zsírjait, hogy csírázhassanak. Ezek a mechanizmusok valójában blokkolhatják a szervezet azon képességét, hogy metabolizálja az ételt. A magok és a szemek áztatása lágyítja kemény felületüket és hozzáférhetőbbé teszi a tápanyagokat.
Az erjesztett csirkeeledel használatával valójában kevesebbet eteti madarait – részben azért, mert a magok és a szemek jelentősen megduzzadnak az áztatási és erjedési folyamat során, de azért is, mert testük képes lesz a legtöbbet kihozni a nekik adott táplálékból.
A csirketakarmány télen történő erjesztésének általános receptje az, hogy töltsön egy vödröt gabonával (a vödör nagysága a csirkék számától függ), majd meleg vizet adjon hozzá, amíg a gabonát teljesen el nem lepi. Ezután meleg helyre kell helyezni a vödröt az erjedés megkezdéséhez, és mindig hozzá kell adni annyi vizet, amennyit a szemek elnyelnek, és legalább naponta egyszer keverjük. Enyhén folyós zabkása legyen, amely édes és enyhén savanyú illatú - mint a sör. Amint a megfelelő mennyiséget kiveszi a vödörből, mindig hagyjon némi maraddékot, és abba öntse bele közvetlenül a gabonát, és adjon hozzá vizet, hogy a fermentációs vödör folyamatosan működjön. A takarmány minősége két nap múlva jobb lesz.
Bármilyen egész vagy zúzott gabonát helyezhet a fermentációs vödörbe: búzát, kukoricát, stb. A legjövedelmezőbb megoldás az, ha a közelben van egy lisztmalom, ahol gabonahulladékot lehet venni. Az erjesztett takarmányt a hagyományos kereskedelmi takarmányokkal kell kombinálni az étrendben, külön kezelve, mivel a vitaminok és ásványi anyagok a kereskedelmi takarmányokban is szerepelnek. - olvastuk az agroxxi.ru-n.
A csirketakarmány télen történő erjesztésével nagyobb esély van az egészséges állomány fenntartására tavasszal, amikor a fű és a rovarok ismét rendelkezésre állnak étrendjük kiegészítéseként.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől
2024.07.25.A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.
Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről
2024.07.23.Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés