Azoknak a gazdálkodóknak, akik drónt szeretnének vásárolni és alkalmazni, jól kell tájékozódniuk. Figyelembe véve a birtokuk méretét, szakvéleményt kell kérniük arról, hogy a drón ténylegesen hogyan fog teljesíteni – mondja Paris Cockinos vezető ausztrál drónszakértő. A szakember tanácsa a drónok váratlan új felhasználási lehetőségeit is elérhető közelségbe hozhatja a gazdálkodók számára.

„Egy tanácsadásnak mindenképpen a folyamat első részének kell lennie. Beszélni valakivel, aki érti a dolgát, ami a drónokat illeti. Nem csak a mezőgazdasági permetezés tekintetében, mert az többnyire többszörös alkalmazásról szól. Új meglátásokon keresztül, mert ez potenciálisan évi százezer dollárt takaríthat meg a gazdáknak” – mondja a  drónszakértő.

 A gazdák számára a következő szempont merül fel: ugyanaz a szállító vagy külső vállalkozó az általa biztosított képzést a helyszínen, a telephelyükön vagy valahol máshol tartja-e? (Forrás: DJI Agriculture)

A második lépés egy gazdálkodó számára az lenne, hogy megértse a birtokának terepviszonyait. A hullámos domborzat nagy kihívást jelenthet a permetező drónok repülésekor. Paris Cockinos, a Sphere Drones CE0-je szerint a birtok ikermodelljének elkészítése bizonyos esetekben megoldást jelenthet. Ez segíthet a permetezési folyamat szimulálásában, és abban, hogy kiderüljön, melyek a legjobb lehetőségek.

Nem túl nehéz megtanulni, hogyan kell drónt vezetni

A drónok használatára való felkészülés másik fontos része a gazdaság repülési környezetének megértése. „Amikor bármilyen, két-három kilónál nehezebb drón elkezd repülni, meg kell felelnie az adott területen érvényes előírásoknak. Ausztráliában ez a Polgári Repülésbiztonsági Hatóság”.

„Ennek megértése kihívást jelenthet néhány gazdálkodó számára, valószínűleg ez a legnagyobb gátló tényező a technológia bevezetésében. A drón vezetésének megtanulása nem túl nehéz. Ha egy gazdálkodó tudja, hogyan kell kezelni egy traktort, akkor egy drónt is tudnia kell vezetni. Ez inkább a repülési beállításokon múlik”.

 A gazdák számára a következő szempont merül fel: ugyanaz a szállító vagy külső vállalkozó az általa biztosított képzést a helyszínen, a telephelyükön vagy valahol máshol tartja-e?

A permetezési rendszer

A szabályok és előírások fontos szerepet játszanak. Milyen követelmények vonatkoznak a drón vezetésére? Milyen előírások vonatkoznak a vegyi anyagok drónnal történő kijuttatására? Nézze meg a címkét, hogy megtudja, egy vegyszer valóban alkalmazható-e drónnal.

A biztosítás egy másik szempont, amikor a drónos permetezésbe való belevágást fontolgatja valaki. Előfordulhatnak balesetek, és a drónok lezuhanhatnak, vagy kárt tehetnek a tulajdonban. A gazdálkodóknak ellenőrizniük kell, hogy a biztosításuk fedezetet nyújt-e rájuk és a drónra.

A permetező drónok üzemeltetésének megtanulása időszerű vállalkozás.

A drón permetező rendszerének és a kijuttatható permetlé mennyiségének vizsgálata szintén fontos tényező, amelyre a gazdálkodóknak oda kell figyelniük – mutat rá az ausztrál drónszakértő. „Figyelni kell az áramlási sebességre. Ez határozza meg, hogy mennyit permetezel egy adott növényre. Ezért jó, ha egy agronómus irányít, hacsak maga a gazda nem rendelkezik elegendő általános tudással”.

A permetezés előkészítése alapvető fontosságú, hangsúlyozza Paris Cockinos. „Nem jó, ha oldalszél van, mert könnyen előfordulhat elsodródás, amikor a permetszer valójában elmozdul a célterületről. És fontos, hogy a gyomirtó és növényvédő szerek megfelelő keveréke legyen a hasznos teher, így érhető el a kívánt hatás”.

A permetező drón kezelésének megtanulása

A gazdáknak kellene drónt venniük, vagy drónnal rendelkező pilótát kellene felbérelniük a drón vezetésére? „Mindkét megoldás lehetséges. Általánosságban elmondható, hogy a gazdák gyorsan akarnak drónt vásárolni, de a szolgáltatást is szeretnék, amelyiik támogatja őket”.

A permetező drón kezelésének megtanulása időszerű vállalkozás. A gazdák számára a következő szempont merül fel: ugyanaz a szállító vagy külső vállalkozó az általa biztosított képzést a helyszínen, a telephelyükön vagy valahol máshol tartja-e? A gazdáknak meg kell tudniuk bízni abban, hogy a szállító gyorsan reagál a felmerülő problémákra. A permetszerek pontosan a megfelelő időben történő kijuttatása nagyban befolyásolja a kijuttatás hatékonyságát.

Ha a gazdálkodók saját drónt üzemeltetnek, az sokkal kevesebbe kerülhet, de más költségek felmerülnek.

Hát persze, a költségek. A kereskedelmi drónos kijuttatók több országban jelenleg olyan díjakat számítanak fel, amelyek versenyképesek a hagyományos légi kijuttatással. Ha a gazdák maguk üzemeltetik a drónt, az sokkal kevesebbe kerülhet, de vannak egyéb költségek is, itt például a drónra, a szállításához szükséges pótkocsira, az akkumulátorok töltéséhez szükséges generátorokra, valamint a biztosítási és engedélyezési díjakra kell gondolni.

(Forrás: futurefarming.com)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás