Közel 50 résztvevőnek adott emelt szintű, a gyakorlatban is hasznosítható szakmai tudást az I. Országos NÖVÉNYSZEMLÉK szakmai továbbképzés-sorozat. A célokról, az eredményekről és a tapasztalatokról Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója, Szabó István, a Pro-Feed Kft. Növényegészség Üzletágának üzletág-fejlesztési igazgatója, valamint Dr. Varga Zsolt, a Valcum Agro Kft. szakmai vezetője adott interjút. A szemléket 6 helyszínen, 7 növénykultúrát érintve tartották meg. Ennek zárása volt a Fejér megyei Mezőfalván tartott szakmai bemutató.

Hogyan épült fel a programsorozat?

Daoda Zoltán: A szántóföldi NÖVÉNYSZEMLÉK és a megelőző szemlekörök közös célja az volt, hogy felfrissítsük azokat a szakmai, gyakorlati ismereteket, amikkel a mai termesztéstechnológiában fontos előnyöket és hatásokat érhetnek el a termelők. Ennek érdekében arra kértük a résztvevőket, hogy legalább BSc szintű agrármérnök képzettséggel érkezzenek a programokra, hogy egy nyelvet beszéljünk egymással. Természetesen minden tudásszintnek megfelelve tartunk eseményeket, ez most egy mélyebb szakmai ismeretekre alapozó sorozat volt. Fontos, hogy nem a termékeket reklámoztuk, hanem a hatásmechanizmust, a termőtalaj mikrobiológiai jellemzőit és változásait, a művelési anomáliákat, a feladatokat és a tüneteket mutattuk be az adott helyen és kultúrában. A szőlő, az őszi búza, a napraforgó, a szója, a kukorica, a cukorrépa és a cirok köré építettük fel a bemutatókat. A talajt a lazítás mélységében kiástuk és a jellemzőiket ismertetve javasoltunk megoldásokat, vagy szemléltettük a hibás munkaműveletek következményeit.

A NÖVÉNYSZEMLÉK sorozat Békés megyei, Kardoskúton tartott programja

A talaj mellett növényélettani és kórtani témában is megmutattuk, mire érdemes figyelni. Fontos, hogy a talaj, a növény és klíma közös rendszert alkot, ezért ezeket egységesen kell kezelni. Eljött a szemléletváltás ideje, amelyben a biológiai, a kémiai és a fizikai hatások összetett rendszerét vizsgálva kell gazdálkodni. A mért adatokra alapozott szolgáltatások és kezelések eredményességét a helyszíneken láthatták a gazdák. Rengeteg információ van a talpunk alatt, ezért fontos, hogy a termelők az adatok alapján döntsenek, így lehet arra számítani, hogy az elköltött pénzt okszerűen használják fel, amivel szakmai és nem támogatásorientált döntéseket hoznak. A cél, hogy hosszú távon fenntartható gazdálkodási rendszert létrehozva, az összefüggéseket és a folyamatokat megismerve fejlődhessenek a talaj, a növény és a kórokozók ismereteiben, valamint a gazdálkodás eredményességében.

A sorozat bodrogkeresztúri állomásán a szőlő volt a szakmai továbbképzés középpontjában

Mik voltak a szakmai programsorozat eredményei?

Szabó István: Az a cél, hogy gyakorlati tudást adjunk át, teljesült. A Pro-Feed részéről a növényélettan ismeretei, a növények működési folyamatai voltak a középpontban. A NÖVÉNYSZEMLÉK sorozattal és a megelőző 3 SZEMLEKÖRÖK-kel mintegy 250 magas szakmai tudású embert mozgattunk meg szerte Magyarországon. Fontos visszajelzés volt a NAK szaktanácsadóinak elismerése, valamint az inputanyag forgalmazó cégek szaktanácsadóinak és képviselőinek jelenléte. Igyekeztünk segíteni a tudomány és a gyakorlat közötti szakadék áthidalásában, egy olyan fórumot teremteni a határszemlékkel, ahol hiteles információkhoz juthatnak a termelők, márkák említése nélkül. Elismerésnek vesszük, hogy a versenytárs cégek szaktanácsadói is részt vettek a programokon azért, hogy talajbiológiát, stresszélettant, növényélettant és kórtant tanuljanak. Ez jó visszajelzés arra vonatkozóan, hogy az út, amin járunk, jó, mert fogadóképes keresletre és nyitott fülekre találtunk.

A NÖVÉNYSZEMLÉK karcagi állomása

Fontos kihangsúlyozni, hogy a biostimulátorokat addig nem lehet okszerűen használni, amíg nincsenek meg hozzá a megfelelő technikai alapok. Ebben is segítettük a jelenlévőket, hogy okszerű döntéseket hozhassanak. Az értékesítésnél akkor mérhetjük a rendezvények hatását, amikor a termelők a tudást elsajátítva jelentkeznek azzal: értik, hogyan működik a talaj, valamint a növény és szeretnék valamelyiket, vagy mindkettőt jobban működtetni azokkal az eszközökkel, amiket bemutattunk nekik. Ez nem csak a gazdának, a talajnak, a növénynek és nekünk hasznos, hanem megteremthetjük a teljes biostimulátor szegmens és -piac egészséges növekedésének alapjait. Ez a növekedés pedig újabb fejlesztéseket és rendezvényeket is jelent. Úgy látjuk, hogy a gyakorló szakembereket nagyon nehéz iskolapadba, előadótermekbe ültetni, ezért a saját közegükben, a saját területeiken igyekszünk átadni azt a tudást, amelyhez nem jutnak hozzá az egyetemeken.

Pókaszepetk határában az őszi búza táblában tanulhattak a résztvevők

Milyen jövőt terveznek a rendezvénysorozatnak?

Dr. Varga Zsolt: A NÖVÉNYSZEMLÉK összegzéseként elmondható, hogy a növény, a talaj és a klíma alkotta rendszer egyik legfontosabb része a kórokozók elleni védekezés. Az összefüggések ismertetésénél a növénykórtani és a kórélettani tudás átadása kulcskérdés, amit a jövőben szerteágazó módon lehet folytatni. Egy komolyabb háttértámogatással, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Növényvédő Mérnöki És Növényorvosi Kamara közreműködésével még szélesebb körhöz juthatunk el, ami a hazai termőföldek és növényállományok, ezáltal az egész magyar mezőgazdaság számára nagyon hasznos.

Hobol határában a szója volt a téma

A klimatikus viszonyok változása, a megfelelő agrotechnika, a szűk vetésforgó kérdésköre mind komoly kihívás, ami a növényvédelmet is meghatározza. Az aktuális veszélyforrásokról, a fenológiai stádiumokban épp soron következő feladatokról a jövőben is érdemes hasonlóan beszámolnunk. Ehhez a programban szabadföldi diagnosztikai szettet is bemutattunk, amivel a gyakorlati szakembereknek könnyebbé válik a kórokozók által okozott betegségek azonosítása. A sorozat alatt tapasztaltak alapján elmondható, hogy azok, akik a programra plusz információkért jöttek, megkapták azokat. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak, és úgy látjuk, hogy a tartalmat tovább kell bővíteni, mert komoly igény van rá a hazai szakemberek részéről. Ebbe beletartozik további kultúrák és témakörök bemutatása is. A közös terveink szerint folytatjuk a sorozatot, amelyben tematikusan felépítve foglalkozunk a növényélettan, a talajtan, a növénykórtan, a rovartan és a herbológia ismereteivel. (x)

A szakmai együttműködésben részt vevő cégek logóira kattintva további fontos és hasznos információkat lehet megtudni:

(x)

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás