Egy jelentés feltárta annak lehetőségét, hogy a fekete katonalégy (BSF) gazdaságilag életképes alternatívájává váljon a szójának az állati takarmány fehérjebevitelénél. A jelentés foglalkozik az Egyesült Királyság évi 13 millió tonnára becsült élelmiszer-hulladékával is. A BSF bármilyen szerves anyagot – beleértve a hulladékot is – képes feldolgozni és biomasszává alakítani.

A Frontier Economics jelentése szerint ezeknek a rovaroknak az erre a célra kialakított létesítményekben történő ellenőrzött tenyésztése tápláló fehérjeforrást eredményez. És ez az állati takarmányban található szójafehérje alternatívájaként szolgálhat.

Ha el lehet érni a BSF megengedett hulladékáradatának szabályozását, akkor elvileg a szója egy részét kiszoríthatja. (Fotó: Pixabay)

Bár a BSF-piac skálázhatósága miatt felkelti a befektetők figyelmét, még gyerekcipőben jár, és nem éri el azt a méretet, amely az Egyesült Királyság jelenlegi állati takarmányigényének kielégítéséhez szükséges.

A költségek kihívása

A „Rovaralapú takarmányok nagymértékű szállítása” című jelentés kutatások, iparági szereplőkkel folytatott interjúk és modellezés révén értékeli a rovaralapú állati takarmányok esetét, valamint az egyesült királyságbeli ipar bővítéséhez szükséges feltételeket. A tanulmány azt jelzi, hogy a BSF-fehérje jelenlegi árai mellett a BSF-fel etetett hús körülbelül 50%-kal drágább lenne, mint a szójával táplált hús – ami a húságazat versenyképessége miatt akadályozná a méretezést.

Változás szükséges az engedélyezett hulladékáradatban

Ha azonban el lehet érni a BSF megengedett hulladékáradatának szabályozását, akkor elvileg a szója egy részét kiszoríthatja. Például, ha bizonyos alacsony költségek 25%-át élelmiszerhulladék-forrásokhoz fordítják, elegendő fehérje termelhető ahhoz, hogy a takarmányban használt szója 28%-át kiszorítsa viszonylag szerény, 5-9%-os BSF-fel táplált húsprémium mellett.

A jelentés 5 cselekvési felhívást tartalmaz:

Szabályozási változás a rovaralapú takarmány haszonállatoknál történő felhasználásával kapcsolatban – jogszabályi előrelépésre van szükség a fekete katonalégy-fehérje baromfi- és sertéstenyésztésben történő felhasználására vonatkozó kezdeti szabályozási akadály leküzdéséhez. A szabályozás 2020 óta megrekedt.

Szabályozási változás a BSF-tenyésztéshez engedélyezett hulladékáradatra vonatkozóan – A Defra és az Élelmiszer-szabványügyi Ügynökségnek fontolóra kell vennie a szabályozási változtatásokat annak érdekében, hogy olcsóbb és bőségesebb hulladékáradatot nyisson meg a BSF számára. Ennek eléréséhez politikai támogatásra van szükség, és megfelelő erőforrásokat kell biztosítani a szükséges kísérletekhez, hogy kielégítsék a lehetséges szubsztrátumokkal kapcsolatos aggályokat.

A BSF helyszíni kísérletei – a különböző működési modellek kipróbálása kulcsfontosságú lesz a gazdaságilag életképes modellek meghatározásában, valamint a legjobb partnerek azonosításában az élelmiszer- és hulladékértékláncban. Egy szponzor segíthet a további kísérletek ösztönzésében. Ilyen szerepe lehet a Circular Food Systemsnek vagy azoknak, akik az élelmiszerrendszer innovációjával foglalkoznak.

Élelmiszer-kiskereskedői elkötelezettség – a kiskereskedők és éttermek fontos szerepet játszanak a húsellátási lánc kialakításában, a termékleírás meghatározásában és a fogyasztók előtti pozícióban. A Circular Food Systems esetleg kapcsolatba kíván lépni az ágazattal, hogy feltárja a lehetőségeket az új takarmánytípusok kipróbálására, az élelmiszer-hulladék BSF-telephelyeire történő újrahasznosítására vagy akár a fogyasztók „szójamentes” termékcsaládok iránti étvágyának tesztelésére.

Tőketámogatás – a BSF-gazdálkodók finanszírozási támogatása segítheti a termelés szélesebb körű beindítását. A jelenlegi bizonyítékok azt mutatják, hogy kellő befektetői érdeklődés mutatkozik, és ha a piac fejlődik, állami támogatást kaphat, mivel a BSF növelése összhangban van az élelmiszer-stratégia céljaival, és segíthet elérni a kitűzött célokat. Alternatív megoldásként jótékonysági adományozással lehet hozzájutni a szükséges induló finanszírozáshoz.

Finanszírozás

A projekt finanszírozását a Circular Food Systems biztosította az Impatience Limited égisze alatt, a kritikus környezeti fenyegetésekre, a társadalmi igazságosságra és a jótékonyságra összpontosító innovatív közhasznú projektek támogatására és fogadására irányuló erőfeszítéseik részeként.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás