Egy jelentés feltárta annak lehetőségét, hogy a fekete katonalégy (BSF) gazdaságilag életképes alternatívájává váljon a szójának az állati takarmány fehérjebevitelénél. A jelentés foglalkozik az Egyesült Királyság évi 13 millió tonnára becsült élelmiszer-hulladékával is. A BSF bármilyen szerves anyagot – beleértve a hulladékot is – képes feldolgozni és biomasszává alakítani.

A Frontier Economics jelentése szerint ezeknek a rovaroknak az erre a célra kialakított létesítményekben történő ellenőrzött tenyésztése tápláló fehérjeforrást eredményez. És ez az állati takarmányban található szójafehérje alternatívájaként szolgálhat.

Ha el lehet érni a BSF megengedett hulladékáradatának szabályozását, akkor elvileg a szója egy részét kiszoríthatja. (Fotó: Pixabay)

Bár a BSF-piac skálázhatósága miatt felkelti a befektetők figyelmét, még gyerekcipőben jár, és nem éri el azt a méretet, amely az Egyesült Királyság jelenlegi állati takarmányigényének kielégítéséhez szükséges.

A költségek kihívása

A „Rovaralapú takarmányok nagymértékű szállítása” című jelentés kutatások, iparági szereplőkkel folytatott interjúk és modellezés révén értékeli a rovaralapú állati takarmányok esetét, valamint az egyesült királyságbeli ipar bővítéséhez szükséges feltételeket. A tanulmány azt jelzi, hogy a BSF-fehérje jelenlegi árai mellett a BSF-fel etetett hús körülbelül 50%-kal drágább lenne, mint a szójával táplált hús – ami a húságazat versenyképessége miatt akadályozná a méretezést.

Változás szükséges az engedélyezett hulladékáradatban

Ha azonban el lehet érni a BSF megengedett hulladékáradatának szabályozását, akkor elvileg a szója egy részét kiszoríthatja. Például, ha bizonyos alacsony költségek 25%-át élelmiszerhulladék-forrásokhoz fordítják, elegendő fehérje termelhető ahhoz, hogy a takarmányban használt szója 28%-át kiszorítsa viszonylag szerény, 5-9%-os BSF-fel táplált húsprémium mellett.

A jelentés 5 cselekvési felhívást tartalmaz:

Szabályozási változás a rovaralapú takarmány haszonállatoknál történő felhasználásával kapcsolatban – jogszabályi előrelépésre van szükség a fekete katonalégy-fehérje baromfi- és sertéstenyésztésben történő felhasználására vonatkozó kezdeti szabályozási akadály leküzdéséhez. A szabályozás 2020 óta megrekedt.

Szabályozási változás a BSF-tenyésztéshez engedélyezett hulladékáradatra vonatkozóan – A Defra és az Élelmiszer-szabványügyi Ügynökségnek fontolóra kell vennie a szabályozási változtatásokat annak érdekében, hogy olcsóbb és bőségesebb hulladékáradatot nyisson meg a BSF számára. Ennek eléréséhez politikai támogatásra van szükség, és megfelelő erőforrásokat kell biztosítani a szükséges kísérletekhez, hogy kielégítsék a lehetséges szubsztrátumokkal kapcsolatos aggályokat.

A BSF helyszíni kísérletei – a különböző működési modellek kipróbálása kulcsfontosságú lesz a gazdaságilag életképes modellek meghatározásában, valamint a legjobb partnerek azonosításában az élelmiszer- és hulladékértékláncban. Egy szponzor segíthet a további kísérletek ösztönzésében. Ilyen szerepe lehet a Circular Food Systemsnek vagy azoknak, akik az élelmiszerrendszer innovációjával foglalkoznak.

Élelmiszer-kiskereskedői elkötelezettség – a kiskereskedők és éttermek fontos szerepet játszanak a húsellátási lánc kialakításában, a termékleírás meghatározásában és a fogyasztók előtti pozícióban. A Circular Food Systems esetleg kapcsolatba kíván lépni az ágazattal, hogy feltárja a lehetőségeket az új takarmánytípusok kipróbálására, az élelmiszer-hulladék BSF-telephelyeire történő újrahasznosítására vagy akár a fogyasztók „szójamentes” termékcsaládok iránti étvágyának tesztelésére.

Tőketámogatás – a BSF-gazdálkodók finanszírozási támogatása segítheti a termelés szélesebb körű beindítását. A jelenlegi bizonyítékok azt mutatják, hogy kellő befektetői érdeklődés mutatkozik, és ha a piac fejlődik, állami támogatást kaphat, mivel a BSF növelése összhangban van az élelmiszer-stratégia céljaival, és segíthet elérni a kitűzött célokat. Alternatív megoldásként jótékonysági adományozással lehet hozzájutni a szükséges induló finanszírozáshoz.

Finanszírozás

A projekt finanszírozását a Circular Food Systems biztosította az Impatience Limited égisze alatt, a kritikus környezeti fenyegetésekre, a társadalmi igazságosságra és a jótékonyságra összpontosító innovatív közhasznú projektek támogatására és fogadására irányuló erőfeszítéseik részeként.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás