Egy jelentés feltárta annak lehetőségét, hogy a fekete katonalégy (BSF) gazdaságilag életképes alternatívájává váljon a szójának az állati takarmány fehérjebevitelénél. A jelentés foglalkozik az Egyesült Királyság évi 13 millió tonnára becsült élelmiszer-hulladékával is. A BSF bármilyen szerves anyagot – beleértve a hulladékot is – képes feldolgozni és biomasszává alakítani.

A Frontier Economics jelentése szerint ezeknek a rovaroknak az erre a célra kialakított létesítményekben történő ellenőrzött tenyésztése tápláló fehérjeforrást eredményez. És ez az állati takarmányban található szójafehérje alternatívájaként szolgálhat.

Ha el lehet érni a BSF megengedett hulladékáradatának szabályozását, akkor elvileg a szója egy részét kiszoríthatja. (Fotó: Pixabay)

Bár a BSF-piac skálázhatósága miatt felkelti a befektetők figyelmét, még gyerekcipőben jár, és nem éri el azt a méretet, amely az Egyesült Királyság jelenlegi állati takarmányigényének kielégítéséhez szükséges.

A költségek kihívása

A „Rovaralapú takarmányok nagymértékű szállítása” című jelentés kutatások, iparági szereplőkkel folytatott interjúk és modellezés révén értékeli a rovaralapú állati takarmányok esetét, valamint az egyesült királyságbeli ipar bővítéséhez szükséges feltételeket. A tanulmány azt jelzi, hogy a BSF-fehérje jelenlegi árai mellett a BSF-fel etetett hús körülbelül 50%-kal drágább lenne, mint a szójával táplált hús – ami a húságazat versenyképessége miatt akadályozná a méretezést.

Változás szükséges az engedélyezett hulladékáradatban

Ha azonban el lehet érni a BSF megengedett hulladékáradatának szabályozását, akkor elvileg a szója egy részét kiszoríthatja. Például, ha bizonyos alacsony költségek 25%-át élelmiszerhulladék-forrásokhoz fordítják, elegendő fehérje termelhető ahhoz, hogy a takarmányban használt szója 28%-át kiszorítsa viszonylag szerény, 5-9%-os BSF-fel táplált húsprémium mellett.

A jelentés 5 cselekvési felhívást tartalmaz:

Szabályozási változás a rovaralapú takarmány haszonállatoknál történő felhasználásával kapcsolatban – jogszabályi előrelépésre van szükség a fekete katonalégy-fehérje baromfi- és sertéstenyésztésben történő felhasználására vonatkozó kezdeti szabályozási akadály leküzdéséhez. A szabályozás 2020 óta megrekedt.

Szabályozási változás a BSF-tenyésztéshez engedélyezett hulladékáradatra vonatkozóan – A Defra és az Élelmiszer-szabványügyi Ügynökségnek fontolóra kell vennie a szabályozási változtatásokat annak érdekében, hogy olcsóbb és bőségesebb hulladékáradatot nyisson meg a BSF számára. Ennek eléréséhez politikai támogatásra van szükség, és megfelelő erőforrásokat kell biztosítani a szükséges kísérletekhez, hogy kielégítsék a lehetséges szubsztrátumokkal kapcsolatos aggályokat.

A BSF helyszíni kísérletei – a különböző működési modellek kipróbálása kulcsfontosságú lesz a gazdaságilag életképes modellek meghatározásában, valamint a legjobb partnerek azonosításában az élelmiszer- és hulladékértékláncban. Egy szponzor segíthet a további kísérletek ösztönzésében. Ilyen szerepe lehet a Circular Food Systemsnek vagy azoknak, akik az élelmiszerrendszer innovációjával foglalkoznak.

Élelmiszer-kiskereskedői elkötelezettség – a kiskereskedők és éttermek fontos szerepet játszanak a húsellátási lánc kialakításában, a termékleírás meghatározásában és a fogyasztók előtti pozícióban. A Circular Food Systems esetleg kapcsolatba kíván lépni az ágazattal, hogy feltárja a lehetőségeket az új takarmánytípusok kipróbálására, az élelmiszer-hulladék BSF-telephelyeire történő újrahasznosítására vagy akár a fogyasztók „szójamentes” termékcsaládok iránti étvágyának tesztelésére.

Tőketámogatás – a BSF-gazdálkodók finanszírozási támogatása segítheti a termelés szélesebb körű beindítását. A jelenlegi bizonyítékok azt mutatják, hogy kellő befektetői érdeklődés mutatkozik, és ha a piac fejlődik, állami támogatást kaphat, mivel a BSF növelése összhangban van az élelmiszer-stratégia céljaival, és segíthet elérni a kitűzött célokat. Alternatív megoldásként jótékonysági adományozással lehet hozzájutni a szükséges induló finanszírozáshoz.

Finanszírozás

A projekt finanszírozását a Circular Food Systems biztosította az Impatience Limited égisze alatt, a kritikus környezeti fenyegetésekre, a társadalmi igazságosságra és a jótékonyságra összpontosító innovatív közhasznú projektek támogatására és fogadására irányuló erőfeszítéseik részeként.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Az érkező támogatásokról és fejlesztésekről beszélt az OTP Agrár szakembere, Szabó István

2024.07.27.

Az új technológiák eredményes kiaknázásához forrásra és megfelelő szakértelemre is szükség van – mondta az OTP Bank podcastjében Szabó István, a pénzintézet szakértője.

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás