Egyszerre komoly veszély, lehetőség és feladat a magyar mezőgazdaságban, hogy a felmérések szerint a termelő gazdaságok irányítóinak jelentős része 65 év feletti. Az év elején hatályba lépett jogszabály célja, hogy elősegítse a nemzedékváltást a mezőgazdaságban. Mindezt úgy kell megvalósítani, hogy a termőföldhöz jutás szigorú szabályaival továbbra se lehessen visszaélni. Az új törvényi szabályozás megteremti a lehetőséget arra, hogy öröklés és ajándékozás nélkül, szerződéses megállapodás alapján is lehetőség legyen a termelő gazdaságok átadására.

A Központi Statisztikai Hivatal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megbízásából készített felmérése alapján 2020-ban a gazdaságok irányítóinak 35 százaléka volt 65 éves vagy annál idősebb, ugyanakkor csupán 10 százaléka volt 40 évnél fiatalabb - írta a Napi.hu.

A gazdaságátadást segíti egy új jogszabály, továbbá forrásokkal, új törvénnyel és lehetőségekkel erősödhetnek a fiatal gazdák - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva, 2022

Az elemzés szerint általánosan jellemző, hogy a gazdaságok vezetői nem tudják, hogy kire bízzák a jövőben vállalkozásukat, a legtöbb esetben a gazdálkodók gyermekei teljesen más pályát választanak maguknak.

Nemzedékváltás szükséges a mezőgazdaságban

A 2023. január elsején életbe lépett törvényi szabályozás megteremti a lehetőséget arra, hogy öröklés és ajándékozás nélkül, szerződéses megállapodás alapján is lehetőség legyen a termelő gazdaságok átadására. Ez alapján két új fogalmat vezet be a jogszabály, a gazdaságátadót és a gazdaságátvevőt.

A gazdaságátadóval szembeni követelmények:

  • elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt vagy a szerződés megkötésétől számítva legfeljebb 5 éven belül elérő őstermelő vagy egyéni vállalkozó,
  • 10 éve saját nevében folytat mező- erdőgazdasági tevékenységet,
  • a gazdaságátadási szerződésben meghatározott mező-, erdőgazdasági hasznosítású föld területe több mint háromnegyedének a földhasználati nyilvántartásba legalább 5 éve bejegyzett földhasználója,
  • erdőgazdálkodói nyilvántartásba legalább 5 éve bejegyzett erdőgazdálkodója vagy az akként bejegyzett gazdasági társaság tulajdonosa

A gazdaságátvevővel szembeni követelmények:

  • a gazdaságátadónál legalább tíz évvel fiatalabb, az 50. életévét el nem érő mezőgazdasági őstermelő vagy egyéni vállalkozó
  • az átvenni kívánt gazdaság működtetésére a jogszabályban előírt feltételeknek megfelel, és aki a gazdaságátadóval a családi gazdaságokról szóló törvényben meghatározott hozzátartozói láncolatban áll,
  • vagy a gazdaságátadóval legalább 7 éve munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll

Az életbe lépett jogszabály egyik fontos rendelkezése, hogy a gazdaságátadási szerződést közokiratba, vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni.

Uniós pályázati források is segítik a fiatal gazdák piacra lépését

A Közös Agrárpolitika magyar stratégiájának elfogadása után látható, hogy több forrásból is lesz lehetőség a meglévő és az induló mezőgazdasági vállalkozások támogatására. A KAP stratégiai tervben szereplő legtöbb beavatkozás várhatóan egymásra épül, így aki gazdaságot tervez átvenni, számtalan más pályázaton is sikeresen indulhat várhatóan az év második felétől. Lesz pályázati lehetőség fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására, amely várhatóan erdőgazdálkodók számára is elérhető lesz.

A létrejött új jogszabály indoklásában szerepel, hogy a gazdaságátadás támogatása nagy segítség lesz a jelen piaci körülményeket ellensúlyozó gazdaságfejlesztésre és a tőkeszerzéshez, így új fiatalos lendülettel fejlődhet tovább több mezőgazdasági ágazat - írták. A fiatal gazdák lehetőségeiről ide kattintva lehet többet olvasni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Gyakori kérdések a termeléshez kötött támogatás (CIS) témájában

2024.06.19.

A termeléshez kötött támogatás egy olyan mezőgazdasági támogatási forma Magyarországon (és az Európai Unióban), amely közvetlenül a mezőgazdasági termelés volumenéhez kötődik. Ez a támogatás célzottan olyan ágazatokban vagy termékek esetében nyújtható, amelyek különös gazdasági vagy társadalmi jelentőséggel bírnak, vagy ahol a termelés fenntartása különösen fontos.

Segítséget kapnak a magyar burgonyatermesztők

2024.06.19.

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek.

Egész héten hőségriasztás van érvényben, de néhány megye fellélegezhet

2024.06.19.

Szerdán napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. Főként a déli megyékre másodfokú hőségriasztás van érvényben.

Tudjon róla és védekezzen: támad a peronoszpóra a szőlőben

2024.06.19.

A folyamatos csapadék és magas páratartalom a rendkívül gyors vegetatív- és generatív fejlődés mellett a gombák, így a peronoszpóra számára is kedvező helyzetet teremt.

Tilos a séta: erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

2024.06.19.

A Gemenc Zrt. a 2024. június 14. és 30. közötti időszakban minden nap erdőlátogatási tilalmat rendelt el a vagyonkezelésében lévő területeken a rendeletet kiegészítő térkép megjelölt részein.

Debrecenben gyűltek össze a halas szakemberek

2024.06.19.

A XX. Magyar Haltani Konferencián a Tisza-tó, a Holt-Tisza, a Hortobágy-Berettyó és a Közép-Tisza-vidéki holtmedrek halfaunájának helyzetéről is szó volt.

Partnerhírek
Partner

Szendvicspanel, egy okos építőanyag

2024.06.18.

A szendvicspanel nem más, mint egy könnyen szerelhető, táblás, többrétegű építőelem, amelynek hozzáadott értéke a hőszigetelés. A termék két felületkezelt acéllemezből és a közöttük elhelyezkedő szigetelő magból áll. Számos területen felhasználható, nemcsak gyárakat, raktárakat és csarnoképületeket építhetünk belőlük, hanem garázsunkat, melléképületünket vagy akár házunkat is. Kizárólag a képzeletünk szabhat határt a szendvicspanelek felhasználásának, hiszen az ilyen könnyűszerkezetes épületekbe egyszerűen beépíthetők a nyílászárók, a riasztórendszer és megoldható a vízelvezetés is. A burkolat pedig bármely élelmiszeripari követelménynek megfeleltethető.

Partner

Ha nem felejtünk el vetni, már nem elég a boldoguláshoz

2024.06.11.

Izgalmas kerekasztal-beszélgetésre került sor 2024. június 5-én a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow nevű rendezvényén, Mezőfalván, ahol Németh István, a Magro.hu portálvezetője, a gabonapiac 2024. évi kilátásairól kérdezte Fórián Zoltánt az Erste Bank, Zábrák Gergelyt, a Hungrana és Zsarnóci Csabát az OTP Agrár képviselőjét. Szóba került Ukrajna, Oroszország és az EU jövőbeni szerepe, a spekuláció hatása az árakra, de a Magyarország számára javasolt út is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás