Egyszerre komoly veszély, lehetőség és feladat a magyar mezőgazdaságban, hogy a felmérések szerint a termelő gazdaságok irányítóinak jelentős része 65 év feletti. Az év elején hatályba lépett jogszabály célja, hogy elősegítse a nemzedékváltást a mezőgazdaságban. Mindezt úgy kell megvalósítani, hogy a termőföldhöz jutás szigorú szabályaival továbbra se lehessen visszaélni. Az új törvényi szabályozás megteremti a lehetőséget arra, hogy öröklés és ajándékozás nélkül, szerződéses megállapodás alapján is lehetőség legyen a termelő gazdaságok átadására.

A Központi Statisztikai Hivatal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megbízásából készített felmérése alapján 2020-ban a gazdaságok irányítóinak 35 százaléka volt 65 éves vagy annál idősebb, ugyanakkor csupán 10 százaléka volt 40 évnél fiatalabb - írta a Napi.hu.

A gazdaságátadást segíti egy új jogszabály, továbbá forrásokkal, új törvénnyel és lehetőségekkel erősödhetnek a fiatal gazdák - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva, 2022

Az elemzés szerint általánosan jellemző, hogy a gazdaságok vezetői nem tudják, hogy kire bízzák a jövőben vállalkozásukat, a legtöbb esetben a gazdálkodók gyermekei teljesen más pályát választanak maguknak.

Nemzedékváltás szükséges a mezőgazdaságban

A 2023. január elsején életbe lépett törvényi szabályozás megteremti a lehetőséget arra, hogy öröklés és ajándékozás nélkül, szerződéses megállapodás alapján is lehetőség legyen a termelő gazdaságok átadására. Ez alapján két új fogalmat vezet be a jogszabály, a gazdaságátadót és a gazdaságátvevőt.

A gazdaságátadóval szembeni követelmények:

  • elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt vagy a szerződés megkötésétől számítva legfeljebb 5 éven belül elérő őstermelő vagy egyéni vállalkozó,
  • 10 éve saját nevében folytat mező- erdőgazdasági tevékenységet,
  • a gazdaságátadási szerződésben meghatározott mező-, erdőgazdasági hasznosítású föld területe több mint háromnegyedének a földhasználati nyilvántartásba legalább 5 éve bejegyzett földhasználója,
  • erdőgazdálkodói nyilvántartásba legalább 5 éve bejegyzett erdőgazdálkodója vagy az akként bejegyzett gazdasági társaság tulajdonosa

A gazdaságátvevővel szembeni követelmények:

  • a gazdaságátadónál legalább tíz évvel fiatalabb, az 50. életévét el nem érő mezőgazdasági őstermelő vagy egyéni vállalkozó
  • az átvenni kívánt gazdaság működtetésére a jogszabályban előírt feltételeknek megfelel, és aki a gazdaságátadóval a családi gazdaságokról szóló törvényben meghatározott hozzátartozói láncolatban áll,
  • vagy a gazdaságátadóval legalább 7 éve munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll

Az életbe lépett jogszabály egyik fontos rendelkezése, hogy a gazdaságátadási szerződést közokiratba, vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni.

Uniós pályázati források is segítik a fiatal gazdák piacra lépését

A Közös Agrárpolitika magyar stratégiájának elfogadása után látható, hogy több forrásból is lesz lehetőség a meglévő és az induló mezőgazdasági vállalkozások támogatására. A KAP stratégiai tervben szereplő legtöbb beavatkozás várhatóan egymásra épül, így aki gazdaságot tervez átvenni, számtalan más pályázaton is sikeresen indulhat várhatóan az év második felétől. Lesz pályázati lehetőség fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására, amely várhatóan erdőgazdálkodók számára is elérhető lesz.

A létrejött új jogszabály indoklásában szerepel, hogy a gazdaságátadás támogatása nagy segítség lesz a jelen piaci körülményeket ellensúlyozó gazdaságfejlesztésre és a tőkeszerzéshez, így új fiatalos lendülettel fejlődhet tovább több mezőgazdasági ágazat - írták. A fiatal gazdák lehetőségeiről ide kattintva lehet többet olvasni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Terméskilátások a világ fő mezőgazdasági területein

2024.07.26.

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze.

Eróziós- és jégkárok mellett nagyon forró napok is jöttek júniusban Tokaj-hegyaljára

2024.07.26.

Eseményteli nyári hónap volt 2024. júniusa, erről számolt be a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. talajnedvesség- és időjáráselemzése.

Súlyos aszály lehetősége közeleg, szomjaznak a növények

2024.07.26.

A nyári kapás növényeinknek most lenne legnagyobb szükségük csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak néhány helyen enyhítették az egyre súlyosbodó csapadékhiányt. Középső és keleti országrészben a talaj már nagyon száraz. Az elkövetkező 8-10 napban sem várható jelentős eső, így az aszályhelyzet tovább fog romlani.

Készülj a forróságra: hétvégi kánikula és hőségriadó érkezik

2024.07.26.

Pénteken napos idő várható általában kevés, az ország keleti harmadán némileg több gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne hagyjuk, hogy az extrém nyári meleg elbánjon kerti tavainkkal!

2024.07.26.

A nyári hőmérséklet emelkedésével a kerti tavak számos kihívással nézhetnek szembe. A hosszan tartó meleg befolyásolhatja a víz minőségét, a növények egészségét és a benne élő állatok jólétét. E hatások megértése és azok mérséklésének módja elengedhetetlen a virágzó tóökoszisztéma fenntartásához. A garden-guide.com cikke betekintést enged, és gyakorlati tanácsokat ad a kerti tavak gondozásához a szélsőséges nyári melegben.

Jó szezont hoz a magyar csemegekukorica: feldolgozásra és fazékba is bőven jut

2024.07.26.

A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt csöves kukorica is.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás