Harmadik éve folyamatosan növekszik a sertéslétszám és az ágazatba bekapcsolódó családi gazdaságok, valamint vállalkozások száma Magyarországon. 2012-ben, 10 éves csökkenés után 2,8 milliós sertésállomány mára 3,2 milliósra nőtt. 

Fazekas Sándor a IX. Tiszator Böllérfesztiválon tartott sajtótájékoztatón fontos előrelépésnek nevezte azt is, hogy sok új vállalkozás lépett be az ágazatba: az egyéni sertéstartók száma 9, a társas vállalkozásoké pedig 11 százalékkal bővült az utóbbi időben.

Jelezte: nincs könnyű dolga a sertéstartóknak, hiszen az orosz embargó és a túltermelés lefelé szorítja az árakat, melyet azonban ellensúlyoz a belső piacokon tapasztalható kereslet.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a sertésstratégiában megvalósuló fejlesztésekre évente mintegy 2 milliárd forint pluszforrás áll a gazdák rendelkezésére. Ezen kívül a „Még több munkahelyet a mezőgazdaságba!” programból összesen további 180 milliárd, évente körülbelül 35 milliárd forint jut az állattartók támogatására. Az eseményen Lipcsey György Imre, az Agrármarketing Centrum (AMC)vezérigazgató-helyettese arról beszélt: a magyar élelmiszerek külföldi piacra segítése mellett kiemelt feladatuk a belföldi fogyasztás ösztönzése. Ezt a célt szolgálja az AMC kommunikációs kampánya a sertéshúsfogyasztás népszerűsítésére, amelynek első állomása, egyben nyitórendezvénye az abádszalóki fesztivál, ahová tízezer látogatót várnak.

Horváth István kiemelt programokért felelős miniszteri biztos ezt kiegészítve a tájékoztatón emlékeztetett: az elmúlt 20 évben felére esett vissza az egy főre jutó éves sertéshús-fogyasztás Magyarországon, ez jelenleg 25 kilogramm. Aláhúzta: a most induló kampány célja, hogy ez a mennyiség érzékelhetően növekedjen.

Forrás: MTI

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás