A dsm-firmenich éves felmérése, a World Mycotoxin Survey szerint a mikotoxinok szintje tavaly tovább emelkedett, és egyre több minta mutatta több mint 5 mikotoxin jelenlétét. 2023-ban közel 24 000 mintát és több mint 113 000 elemzést végeztek a 95 ország 6 fő mikotoxinjára vonatkozóan.

A mikotoxintrendek 2004-ig nyúlnak vissza

Anneliese Muller, a dsm-firmenich mikotoxin-technikai szakértője a mikotoxinkutatás trendjeit és áttöréseit vizsgálta az elmúlt 20 év során az első világméretű felmérés óta, 2004-ben. 2004 januárjától 2023 decemberéig, ami azt mutatta, hogy a FUM legmagasabb előfordulási százaléka 80% volt 2007-ben, míg a legmagasabb átlagos koncentráció 2014-ben 4732 ppb volt jelentős eltérésekkel. 

A hat fő mikotoxin közül legalább egy mikotoxinra pozitívnak bizonyult minták százalékos aránya a ppb-ben kifejezett küszöbérték felett volt (Fotó: Pixabay)

Az évek többségében a vett minták körülbelül 60%-ában találtak FUM prevalenciát. Az ilyen statisztikák lehetővé teszik a vállalat számára, hogy javítsa előrejelzéseit – mondta.

2023-as elemzések: 6 fő mikotoxin

Doris Hartinger, a dsm-firmenich kutató-fejlesztő tudósa elmondta, hogy 2023-ban közel 24 000 mintát és több mint 113 000 elemzést végeztek a 95 ország 6 fő mikotoxinjára vonatkozóan. A mintákat különböző módszerekkel – ELISA, HPL és LC-MS/MS – elemezték.

Súlyos kockázatú kistérségek

Hartinger elmondta, hogy a hat fő mikotoxin közül legalább egy mikotoxinra pozitívnak bizonyult minták százalékos aránya a ppb-ben kifejezett küszöbérték felett volt – 2023-ban Dél-Amerika, a szubszaharai Afrika és Dél-Afrika egyes régiói, valamint Délkelet- és Közép-Ázsia. Dél-Európa egyes részei a mérsékelt kockázatról a súlyosra mozdultak el tavaly, míg Észak-Amerikában és Kína egyes részein folytatódtak a szélsőséges kockázati szintek.

A társfertőzés ma már inkább gyakori, mint ritka

Elmondta, hogy az összes vett minta összesen 61%-a mutatott kokontaminációt (vagyis egynél több mikotoxin jelenlétét), míg 24%-ban egy mikotoxin volt, így a minták 15%-a a kimutatható szint alatt maradt. Hozzátette, hogy az együttszennyeződés káros adalékanyag- és szinergetikus hatásokhoz vezethet a baromfiban, a sertésben és a halban: „A társfertőzés ma már inkább meglehetősen gyakori, mint ritka” – tette hozzá.

6%-os kockázatnövekedés

Sander Janssen, a mikotoxinok kockázatának európai menedzsere elmondta, hogy 9685 takarmánymintát vettek a 6 fő mikotoxin – Afla, ZEN, DON, T2, FUM és OTA – elemzéséhez. Európa nagy része mérsékelt kockázatot mutatott (a minták 26-50%-a a kockázati küszöb felett), de Dél-Európában ez 51-75% közé emelkedett. A régió átlaga 46% volt, ami 6%-os emelkedés a 2022-es adatokhoz képest, és a szeptember óta végzett minták elemzése folyamatos emelkedést mutat.

A DON a legelterjedtebb mikotoxin

Janssen szerint a DON volt a legelterjedtebb mikotoxin, amelyet tavaly találtak (60% a 2022-es 46%-hoz képest), ezt követi a ZEN (54% a 42%-hoz képest), a FUM (45% a 34%-hoz képest) és az Alfa (17% a 11-hez képest). %). 

A DON esetében a minták 35%-a volt a kockázati küszöb felett, átlagosan 526 ppb. Csak az OTA szintje maradt stabil a tavalyi évhez képest. A minták kétharmada egynél több mikotoxin jelenlétét mutatta ki. Például a kukoricaszilázs és a nedves kukorica mintáinak 88,6%-ában 5 vagy több mikotoxint találtak, és ez az arány közel 95%-ra emelkedett a szalmaminták elemzésekor.

Baromfitakarmány

A baromfi-késztakarmányra térve Janssen elmondta, hogy az Észak-Afrikából és a Közel-Keletről vett minták a B-trichotecének 100%-os prevalenciáját mutatták, 85%-kal a kockázati küszöb feletti szinttel és a legmagasabb, 5907 ppb koncentrációval.

A szubszaharai Afrikában a kockázati szint 71% volt, szemben a 2022-es 66%-kal (+5%), a legmagasabb emelkedés pedig a ZEN (+12%) és a DON (+7%) esetében volt. Az összes árut vizsgálva a minták közel 72%-a több mint 5 mikotoxint tartalmazott, és ez a szint 90%-ra emelkedett a baromfi- és sertés-késztakarmányok esetében.

Hatás az állati takarmánygyártókra

Martin Witek, a Romer Labs mikotoxin-termékmenedzsere a mikotoxin-tesztek fejlődését és a takarmánygyártókra gyakorolt ​​hatását vizsgálta. Witek elmondta, hogy mostanra több mint 400 mikotoxint lehetett megvizsgálni egy menetben, és megjelentek az oldalirányú áramlási eszközök, amelyek gyors és egyszerű helyszíni eredményeket biztosítanak, kevesebb mint tíz perc alatt a különböző mezőgazdasági áruk beérkező nyersanyagainál.

Elle Chadwick, a dsm-firmenich baromfitakarmány-minőségi szakértője elmondta, hogy a mikotoxinok befolyásolják a bél integritását, és hajlamosíthatnak a betegségekre. Bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy megzavarják a madár emésztési mikroflóráját, elősegítik a kórokozók növekedését, károsíthatják a bélgát integritását és megváltoztathatják az immunrendszer működését. A mikotoxinok csökkentik a madarak tápanyag-felhasználását is, ami magasabb FCR-hez vezet, ha mikotoxinok vannak jelen.

Hatás az állatállomány egészségére

A minták összesen 80%-a tartalmazott egynél több mikotoxint, és csak a minták 6%-a nem produkált kimutatható szintet. Passos szerint a mikotoxinok káros hatással vannak a szaporodásra – a méh és a petefészkek fejlődésére és működésére, befolyásolva a petesejtek fejlődését és a terhességi hormonok felborulását – az immunkompetenciát és a csontok egészségét, ami a csontok törékenységéhez és artériás működési zavarokhoz vezet. A mikotoxinok által kiváltott oxidatív stressz szintén hátrányosan befolyásolhatja a csontháztartást, és a csontváz törékenységéhez vezethet. A mikotoxinok más betegségekre is hajlamosíthatnak lehetnek – tette hozzá.

Aquafeed: a mikotoxinok 5 milliárd dollárjába kerülnek az ágazatnak

Benedict Standen, a dsm-firmenich aqua specialistája szerint egyre nagyobb a nyomás a halliszt alternatíváinak keresése iránt. A cseréje azonban nem kívánt szennyeződésekhez, például mikotoxinokhoz vezethet, amelyek negatívan befolyásolják az immunrendszert, kevésbé hatékonyak, növelve az FCR-t. Ez a 2023-as rekordmagas tengeri hőmérséklettel együtt további nyomást gyakorol a fajokra, és további stresszt okoz. A mikotoxinok évente 5 milliárd dollárjába kerülnek az akvakultúra-iparnak – tette hozzá.

(Forrás: allaboutfeed.net)   

Megosztás

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás