Hollandiában van a legtöbb egy főre jutó napelem Európában, amit úgy értek el, hogy vízfelületekre, parkolókra és hulladéklerakókra is telepítettek paneleket. Szakértők szerint a napenergia és a hozzá kapcsolódó iparág növekedésének kulcsa a mezőgazdasággal való együttműködés. A Solar Power Europe ágazati szövetség szerint Hollandiában ma átlagosan két napelem jut egy lakosra. A telepített kapacitás meghaladja az egy főre jutó egy kilowattot.

A holland vidéken, Amszterdamtól mintegy 130 kilométerre keletre egy szokatlan külsejű domb magasodik csillogva a tanyák, lombtalan fák és sáros, füves területek fölé. A 25 méter magas dombot 15 év háztartási és üzleti hulladékából építették. Ami figyelemre méltó, az az, ami befedi: 23 ezer napelem.

Holland szakértők szerint a napenergia fejlesztés és a hozzá kapcsolódó iparág növekedésének kulcsa a mezőgazdasággal való együttműködés

Komoly napelemes fejlesztések

A holland TPSolar napenergia-fejlesztő cég 2020 közepén nyitotta meg a 8,9 megawatt teljesítmény előállítására képes tömböt a Hollandia keleti részén fekvő Armhoedében. Az egykori hulladéklerakó most mintegy 2500 háztartás számára elegendő áramot termel - írta a Thomson Reuters Alapítvány tudósítása alapján a Szabad Európa.

A projekt tükrözi Hollandia szélesebb körű törekvését – az országban jelenleg több mint 48 millió napelem van telepítve –, hogy innovatív helyeket találjanak az új megújuló energia-kapacitások elhelyezésére.

Mivel a világon szinte mindenütt kevés a megújuló energiaforrások elhelyezésére alkalmas terület, a holland tapasztalatok – többek között napelem elhelyezése parkolókban, mesterséges tavakon, juhlegelőkön, eperfarmokon, használaton kívüli templomokon, vasútállomásokon és repülőtereken – világszerte ösztönzőleg hathatnak a megújuló energiaforrások elhelyezésére.

„Mivel Hollandiában kevés hely áll rendelkezésünkre, fontos, hogy kihasználjuk a földet” – mondta Bernd Nijen Twilhaar, a Solarfields holland napenergia-fejlesztő cég koordinátora. A vállalat nagy naperőműparkokat kezel, legalább 450 ezr panelt telepített az országban.

„Innovatívnak és kreatívnak kell lennünk, hogy meg tudjuk termelni azt az áramot, amire Hollandiának szüksége van ahhoz, hogy zöld legyen” – tette hozzá.

A Solar Power Europe ágazati szövetség szerint Hollandiában ma átlagosan két napelem jut egy lakosra. A telepített kapacitás meghaladja az egy főre jutó egy kilowattot (KW), így az ország az egy főre jutó panelek számát tekintve Európa naperőművének nevezhető.

Épül a napelemtelep Armhoedében

A napenergia-fejlesztők és -elemzők szerint a bővülés hátterében a berendezések árának nagymértékű esése, a hatékony energiatámogatási rendszer és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló ambiciózus kormányzati célok állnak.

A cikk szerint a holland kormány célja, hogy 2030-ra a villamos energia 70 százaléka megújuló energiaforrásból származzon, főként a nap- és szélenergia-kapacitás bővítése révén, mivel Európa hat legszennyezőbb országának egyikeként igyekszik csökkenteni a kibocsátását.

Az Európai Unió (EU) számos országához hasonlóan Hollandia is csökkenti az Oroszországtól való energiafüggőségét az ukrajnai háború miatt.

A holland nap- és szélerőművek segítettek betölteni a gázerőművek által hagyott villamosenergia-ellátási űrt, miközben üzemeltetésük a rekordmagas gázárak közepette amúgy is veszteségessé vált.

A holland termőföld azonban az egyik legdrágább az EU-ban, ami költségessé teszi a napenergiatervek megvalósítását.

Emiatt, valamint az ország nagy népsűrűségének következtében a napelemes cégeknek találékonynak kell lenniük, hogy helyet találjanak.

Európa vezető napenergia-termelője

Az elmúlt években Hollandia törvénybe iktatta az olyan éghajlati célokat, mint a megújuló energiára vonatkozó célkitűzés, megfogadta, hogy korlátozza a szárazföldi gáz- és olajfúrásokat, és általában véve növelte a környezetvédelemre fordított kiadásokat. Az ország 2022-es, megújuló energiaforrásokra szánt költségvetése 13 milliárd euró (13,9 milliárd dollár).

Tavaly Hollandia az áram 14 százalékát naperőművekből állította elő – a 2015-ös egy százalékhoz képest –, ezzel először előzte meg a széntüzelésű energiatermelést.

A napenergiából előállított villamos energia aránya itt a legmagasabb az EU-ban – közölte az Ember Climate tanácsadó csoport.

Az energiaügyi minisztérium szerint ezzel párhuzamosan az ország nettó mérési rendszere alapján – amelyet 2004-ben hoztak létre, és lehetővé teszi a napelemekkel rendelkező háztartások számára, hogy zöldáramtermelésüket beszámítsák a fogyasztásukba – ma már több mint kétmillió háztartás termel megújuló energiát.

A holland kormány vizsgálja, hogyan lehetne megváltoztatni a területrendezést és a pénzügyi támogatást, hogy ösztönözzék a tájba jobban beilleszkedő naperőművek építését – közölte az energiaügyi minisztérium szóvivője.

Napelempark a víz felett Hollandiában

Joeri Jacobs, aki zöldenergia-projektek építésével foglalkozik az Afvalzorg hulladékgazdálkodási vállalatnál, MacGyver-szerűnek nevezte a megújuló energiaforrások holland megközelítését – utalva a nyolcvanas évekbeli amerikai tévésorozatra, amely egy leleményes titkos ügynökről szólt, aki hétköznapi tárgyakból zseniális eszközöket rakott össze.

„Fogjuk a különböző energetikai technológiákat, rakjuk őket egymásra, és próbáljunk meg olyan kombinációt létrehozni, amely működik” – mondta Jacobs, akinek cége egy helyi közműszolgáltatóval együttműködve használaton kívüli hulladéklerakókat alakított át napenergiafarmmá.

„Eltart egy darabig, de ha egyszer mindenki felpattan a vonatra, akkor viszonylag gyorsan megvalósítjuk Hollandiában.”

A helyi érdek előtérbe helyezése

Az alacsonyan fekvő ország felszínének közel 20 százaléka víz. A napenergia-fejlesztők, köztük a GroenLeven ezt kihasználva mesterséges tavakra telepítettek farmokat.

A vállalat több mint 500 ezer napelemet telepített a holland vizekre. Ezzel Hollandia Kína után világviszonylatban a második az ilyen jellegű telepítések terén.

Vízen úszó napelemek Hollandiában - Fotó: Thomson Reuters Foundation/Karolin Schaps

„Az úszó napelem ötlete Hollandiában korábban merült fel, mint más országokban” – mondta Benedikt Ortmann, a BayWa r.e. német megújuló energiával foglalkozó vállalat, a GroenLeven 2018-ban felvásárolt globális napenergia-projektekért felelős igazgatója.

A holland példán felbuzdulva a BayWa r.e. most több úszó napelemes telephelyet épít ki európai országokban, Belgiumban, Ausztriában és Franciaországban.

A holland cégek azt is keresik, hogyan lehetne a naperőműveket a mezőgazdasági termelés mellett működtetni.

Közös használat

„Ahelyett, hogy azon harcolnánk, ki kapja meg a földterülethez való hozzáférést, inkább olyan megoldásokat találunk ki, amelyekkel közösen használhatjuk” – mondta Carel Kooij, a svéd Vattenfall közműszolgáltató holland leányvállalatának nagyméretű fotovoltaikáért (PV) felelős üzletfejlesztési vezetője.

Az egyik úgynevezett Agri-PV-projekt keretében szamócát (epret) és málnát termesztenek a napelemes tető alatt, felváltva a gazdák által hagyományosan használt műanyagfólia-tetőt.

A 4 éves kísérleti időszak felénél a projekt vezetői elmondták, hogy a növényeknek 25 százalékkal kevesebb vízre van szükségük, mivel védve vannak a naptól, ami az öntözővíz megtakarítását jelentheti egy olyan időszakban, amikor az éghajlatváltozás egyre forróbb és szárazabb nyarakat okoz.

Fejlesztés és megújuló energia

Az ország 2019-es éghajlatvédelmi terve például előírja, hogy a megújuló energiával kapcsolatos projekteknek arra kell törekedniük, hogy az általuk termelt zöldenergia 50 százalékát a helyi lakosoknak juttassák.

Bár ez jogilag nem kötelező érvényű, a fejlesztők készek befektetni a közösségbe – például a megtermelt megújuló energia egy százalékát a helyi energiaszövetkezeteknek küldik, vagy társadalmi-gazdasági alapot hoznak létre az energiahatékonysági fejlesztések megvalósítására.

„Mivel Hollandia olyan kicsi, mindig valakinek a hátsó udvarában dolgozunk” – mondta Robert van der Horst, a TPSolar projektfejlesztője.

„Beszélni kell az emberekkel, meg kell vitatni, hogy mi a legjobb egy adott terület számára. Aztán megpróbálod ezt fokozni a napelemparkoddal” - fogalmazott.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Felfrissülő zöld mezőkön – a regeneratív legeltetésről Szarvasfarmon

2024.06.22.

Legelők állapotfelmérése címmel hirdettek műhelymunkát a bőszénfai Szarvasfarmon, hogy az érdeklődők mélyrehatóbban megismerjék a holisztikus menedzsmentre épülő regeneratív legeltetést és legelőhasználatot. Hogy a regeneratív szó jelentése – újraképződő; felfrissítő – valódi értelmet nyerjen.

Újabb kombájnokat mutat be a John Deere

2024.06.22.

A John Deere két új kombájnsorozatot mutatott be: a T5-öt és a T6-ot. A számok a kombájnban lévő szalmajárók számát jelzik, mégpedig 5-öt és 6-ot. Ezen a két sorozaton belül összesen nyolc új modell közül lehet választani, amelyek számos teljesítménylehetőséget kínálnak. A T5 sorozat legkisebb modellje, a T5 400 305 LE-t ad le a JD PowerTech PSS 6,8 literes hathengeres motorjával. A T6 sorozat legnagyobb modelljét, a T6 800-at 9 literes JD9X motor hajtja, 466 lóerővel.

Csökken a forróság, záporok jönnek

2024.06.22.

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, bár a jelenlegi forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót. A kukorica és napraforgó állományok viszont mostantól igényelnék a legtöbb csapadékot, az Alföldön azonban kezd ismét nagyon kiszáradni a talaj. A hétvégén csak szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, nagyobb területen öntöző csapadékra a jövő hét közepén van esély.

Szakmai előadásokkal egybekötött búza fajtabemutató volt Vasszilvágyon - fotókkal

2024.06.22.

Magyarországon 4,3 millió hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés, ahol a hozamelvárások mellett a gazdálkodóknak a magasabb beltartalmi értékek és minőség szempontjait érdemes beemelniük a kalászosok esetében a fajtaválasztásnál.

Mit legyen az építési-bontási törmelékkel? – ingyenes tájékoztató kiadvány jött ki

2024.06.22.

Lakásfelújítás során elkerülhetetlen, hogy építési-bontási hulladék (sitt) keletkezzen. Ezt nem lehet egyszerűen háztartási hulladékként gyűjteni, és az ilyen típusú hulladékot a rendszeres lomtalanítás során sem szállítják el.

Reped a paradicsom! De mitől? Mit lehet tenni? Még ehető?

2024.06.21.

A paradicsom kedvelt alapanyag a kertekben szerte a világon, élénk íze és sokoldalúsága miatt szinte állandó helye van a konyhában. Gyakori probléma azonban, amellyel sok kertész szembesül, a paradicsom repedése. Ez a jelenség elkeserítő lehet, különösen akkor, ha időt és energiát fektetünk az egészséges növények termesztésébe. A garden-guide.com cikke azt vizsgálta meg, hogyan néz ki a paradicsomrepedés, milyen okok állnak mögötte, mikor fordul elő általában, milyen hatással van az ehetőségre, és hogyan lehet megelőzni.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás