A ketrec nélküli tojástermelés trendje miatt a fonálférgekkel, például az Ascaridia gallival való fertőzésekre fokozott figyelem irányul, mivel a fertőzés előfordulási gyakorisága 69,5%-tól közel 90%-ig terjedhet. A kutatások szerint a tökmag és az ürömmag megakadályozhatja a tápanyagok emészthetőségének kerekesféreg-fertőzés okozta csökkenését, valószínűleg a bélmikrobióta módosítása révén.

Az A. galli negatívan befolyásolhatja a jejunális mikrobiótát, csökkentve a mikrobióta diverzitását és növelve a madarak fogékonyságát a bakteriális kórokozókkal, például az Escherichia colival és a Pasteurella multocidával szembeni fertőzésekre. Mivel a lárvák és a kifejlett egyedek a jejunumban találhatók, az A. galli potenciálisan befolyásolhatja a tápanyagok emészthetőségét és felszívódását.

A kizárólag benzimidazol-gyógyszerek helminthiák elleni alkalmazásának korlátozása az EU-ban is igaz, ahol a ketreces tenyésztési rendszereket teljesen betiltották (Fotó: Pixabay)

Míg az A. galli ellen többféle parazitaellenes gyógyszercsoport is hatásos, mint például a levamisol és az ivermektin, az Egyesült Államokban az egyetlen, az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség által törzskönyvezett és kereskedelmi célú baromfi esetében engedélyezett farmakológiai alapanyag a fenbendazol, amelynek a tojásokra vonatkozó várakozási ideje nulla nap.

A kizárólag benzimidazol-gyógyszerek helminthiák elleni alkalmazásának korlátozása az EU-ban is igaz, ahol a ketreces tenyésztési rendszereket teljesen betiltották. A kezelési lehetőségek hiánya aggodalomra ad okot a fenbendazolokkal szembeni rezisztencia tekintetében. Bár egy 2017-ben végzett vizsgálat nem mutatott ki rezisztenciát ezzel a gyógyszerrel szemben az A. galli esetében, más parazitáknál, különböző fajoknál ez már valóság. Pulykák esetében több állatorvos is arról számolt be, hogy az Ascaridia dissimilis ellen többszörös kezelésre van szükség, ami a féreg rezisztenciájára utal.

Féregtelenítő kezelések

Bár rezisztenciáról még nem számoltak be, vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint a féregtelenítés hatása nem tart túl sokáig, és nem ritka, hogy ugyanazon állományban több féregtelenítő kezelésre van szükség. Ennek oka, hogy ezek a gyógyszerek képesek a madarakban lévő élősködők kiirtására, azonban ha ezt a kezelést későn kezdik el, a környezet már szennyezett lesz a kihullott tojásokkal. Ezáltal magas fertőzési terhelést és a kezelés után hamarosan bekövetkező újrafertőződés nagyobb esélyét eredményezi.

A férgek elleni védekezés összetett és kihívást jelentő feladat lehet. A környezetben lévő féregpeték nagyfokú szívóssága miatt a fonalférgekkel való fertőzéseket nehéz pusztán biológiai biztonsággal és jó higiéniai körülmények között megfékezni. Ilyen okok miatt az A. galli elleni leghatékonyabb stratégiának még mindig az anthelmintikumok rutinszerű alkalmazása tekinthető. Ez azonban nem lehetséges a bioállományokban, mivel ez a fajta termelés nem teszi lehetővé a gyógyszerek használatát. Ezenkívül nincsenek olyan vakcinák, amelyek bizonyítottan hatékonyak lennének a fonálférgek ellen. Ez a helyzet alternatív kezelési módokat vizsgáló kutatásokat tesz szükségessé.

Artemisia absinthium és tökmag

A táplálkozási alternatívákat vizsgálták, és kimutatták, hogy a mikrobióta-populáció befolyásolása, a bélgát javítása és az immunrendszer modulálása révén javíthatják a bélrendszer egészségét. A növényi alapú kivonatok a gyógyszerek potenciális alternatívái, és már évek óta használják őket a humán gyógyászatban. Ezek a növényi kivonatok sokféle gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkező vegyületet tartalmaznak, de a legtöbbjük hatásmechanizmusát még mindig nem sikerült jellemezni. Olyan vizsgálatokra van szükség, amelyek a gazdatest-mikrobák kölcsönhatására összpontosítanak.

Két, a háztáji termelők által gyakran használt fitogén termékről kiderült, hogy más gazdaszervezetekben más fonálférgek ellen is felhasználható: az Artemisia absinthium és a tökmag. Az Artemisia absinthiumot általában ürömvirágnak nevezik, és hatásosnak bizonyult a Haemonchus contortus elleni védekezésben juhok esetében. A féreghajtás elleni tevékenységgel összefüggésbe hozott vegyületek a terpének, a limonén, a mircén, az α- és β-tujon. A tökmagot struccok és egerek férgei ellen lehetett használni, és a közös aktív összetevők a flavonoidok, terpének, szaponinok, cucurbitin és cucurbitacin.

Az Auburn Egyetemen végzett vizsgálatban annak eredtek a nyomába, hogy az Artemisia absinthium (0,02%-os felvétel) és a tökmag (1%-os felvétel) használható-e kezelésként, és enyhítheti-e az A. galli általi fertőzésnek a tojástermelésre és -minőségre, a tápanyagok emészthetőségére és a bélmikrobiótára gyakorolt esetleges negatív hatásait.

Minden tápanyag esetében alacsonyabb volt az emészthetőség az A. gallival fertőzött madaraknál. A fertőzött és a kezeletlen madarak kalciumemészthetősége 30%-kal, a foszforé 12%-kal volt alacsonyabb, mint a tökkel vagy artemisiával etetett madaraké.

Ilyen mértékű csökkenés esetén intuitív módon várható, hogy a tojáshéj minősége is romlik. Ez azonban nem történt meg. Különböző mechanizmusok léteznek, amelyekkel a tápanyag-emészthetőség csökkenését kompenzálják a homeosztázis fenntartása érdekében. Az ásványi anyagok emészthetőségének csökkenését az ásványi anyagok csontokból való visszaszerzésével lehetne kompenzálni.

A mindkét kezelésben jelen lévő, potenciális antiparazita hatással rendelkező vegyületek alacsonyabb koncentrációban voltak jelen, mint a kivonatokban (Fotó: Pixabay)

A mikrobióta változása

Egy másik érdekes eredmény ebben a vizsgálatban az a tény, hogy mindkét kezelés megváltoztatta a jejunális mikrobióta relatív abundanciáját a Lactobacillales jelentős növekedésével. A Lactobacillales acetátot termel, amely energiaforrás az enterociták számára, és növelheti az ásványi anyagok felszívódását. Ez magyarázatot adhat arra, hogy az alternatív kezelésekben részesülő, kihívott madarak esetében miért nem csökkent a kalcium emészthetősége. A metabolizmus vizsgálata fontos lenne e hipotézis megerősítéséhez.

Ami az A. galli potenciális kezeléseit illeti, sem az artemisia, sem a tökmag nem mutatott hatást. Fontos kiemelni, hogy a kezelések csak keverékek voltak a takarmányban, hogy szimulálják azt, amit a legtöbb háztáji termelő csinál. Ez azt jelenti, hogy mindkét kezelésben jelen lévő, potenciális antiparazita hatással rendelkező vegyületek alacsonyabb koncentrációban voltak jelen, mint a kivonatokban. Ez lehet az oka annak, hogy ebben a kutatásban nem sok különbséget tapasztaltak, de a vizes és alkoholos kivonataik más gazdáknál potenciált mutattak.

A betegségek okozta negatív hatások csökkentése

Az A. galli valóban hatással volt a tápanyagok emészthetőségére, és az üröm- vagy tökmagot kapó madarak kalciumemészthetősége jobb volt, és a Lactobacillales relatív abundanciája magasabb, ami ennek a különbségnek az oka lehet. Az ezt a mechanizmust vizsgáló jövőbeli tanulmányok még szükségesek. A jelenlegi tanulmány azonban annak illusztrálására használható, hogy a fitogén vegyületek hogyan módosíthatják a mikrobiótát, ezáltal csökkentve a betegségek okozta kihívások okozta negatív hatásokat.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Kreinbacher nagyköveti minősítést kapott a győri Apátúr Sörház

2024.07.20.

Győrben először a Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség tulajdonában lévő Apátúr Sörház nyerte el a Kreinbacher nagyköveti minősítést, és ezzel csatlakozott a Kreinbacher Ambassador Programhoz.

Kedvezményeket kapnak a gép-gép kapcsolatot választó gazdálkodók az eÁFA-rendszerben

2024.07.19.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében már benyújthatók az újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzései a webes felületen és a gép-gép kapcsolaton keresztül is.

Egyszerre támogatják a méhek és a biodiverzitás megőrzését a mikorrhiza gombák

2024.07.19.

A fenntarthatóság jegyében alternatív biológiai megoldás lehet a mikorrhiza gombák alkalmazása, amelyek egy új kutatás eredményei alapján is jelentősen támogatják a növényi kultúrák tápanyagfelvételét.

A szokásosnál hosszabb lesz a magyar kajszibarack szezon

2024.07.19.

A kajszibarack termése nagy szórást mutat az évjáratok között, az elmúlt évek átlagos termése ugyanakkor 15-17 ezer tonna között mozgott.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás