A ketrec nélküli tojástermelés trendje miatt a fonálférgekkel, például az Ascaridia gallival való fertőzésekre fokozott figyelem irányul, mivel a fertőzés előfordulási gyakorisága 69,5%-tól közel 90%-ig terjedhet. A kutatások szerint a tökmag és az ürömmag megakadályozhatja a tápanyagok emészthetőségének kerekesféreg-fertőzés okozta csökkenését, valószínűleg a bélmikrobióta módosítása révén.

Az A. galli negatívan befolyásolhatja a jejunális mikrobiótát, csökkentve a mikrobióta diverzitását és növelve a madarak fogékonyságát a bakteriális kórokozókkal, például az Escherichia colival és a Pasteurella multocidával szembeni fertőzésekre. Mivel a lárvák és a kifejlett egyedek a jejunumban találhatók, az A. galli potenciálisan befolyásolhatja a tápanyagok emészthetőségét és felszívódását.

A kizárólag benzimidazol-gyógyszerek helminthiák elleni alkalmazásának korlátozása az EU-ban is igaz, ahol a ketreces tenyésztési rendszereket teljesen betiltották (Fotó: Pixabay)

Míg az A. galli ellen többféle parazitaellenes gyógyszercsoport is hatásos, mint például a levamisol és az ivermektin, az Egyesült Államokban az egyetlen, az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség által törzskönyvezett és kereskedelmi célú baromfi esetében engedélyezett farmakológiai alapanyag a fenbendazol, amelynek a tojásokra vonatkozó várakozási ideje nulla nap.

A kizárólag benzimidazol-gyógyszerek helminthiák elleni alkalmazásának korlátozása az EU-ban is igaz, ahol a ketreces tenyésztési rendszereket teljesen betiltották. A kezelési lehetőségek hiánya aggodalomra ad okot a fenbendazolokkal szembeni rezisztencia tekintetében. Bár egy 2017-ben végzett vizsgálat nem mutatott ki rezisztenciát ezzel a gyógyszerrel szemben az A. galli esetében, más parazitáknál, különböző fajoknál ez már valóság. Pulykák esetében több állatorvos is arról számolt be, hogy az Ascaridia dissimilis ellen többszörös kezelésre van szükség, ami a féreg rezisztenciájára utal.

Féregtelenítő kezelések

Bár rezisztenciáról még nem számoltak be, vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint a féregtelenítés hatása nem tart túl sokáig, és nem ritka, hogy ugyanazon állományban több féregtelenítő kezelésre van szükség. Ennek oka, hogy ezek a gyógyszerek képesek a madarakban lévő élősködők kiirtására, azonban ha ezt a kezelést későn kezdik el, a környezet már szennyezett lesz a kihullott tojásokkal. Ezáltal magas fertőzési terhelést és a kezelés után hamarosan bekövetkező újrafertőződés nagyobb esélyét eredményezi.

A férgek elleni védekezés összetett és kihívást jelentő feladat lehet. A környezetben lévő féregpeték nagyfokú szívóssága miatt a fonalférgekkel való fertőzéseket nehéz pusztán biológiai biztonsággal és jó higiéniai körülmények között megfékezni. Ilyen okok miatt az A. galli elleni leghatékonyabb stratégiának még mindig az anthelmintikumok rutinszerű alkalmazása tekinthető. Ez azonban nem lehetséges a bioállományokban, mivel ez a fajta termelés nem teszi lehetővé a gyógyszerek használatát. Ezenkívül nincsenek olyan vakcinák, amelyek bizonyítottan hatékonyak lennének a fonálférgek ellen. Ez a helyzet alternatív kezelési módokat vizsgáló kutatásokat tesz szükségessé.

Artemisia absinthium és tökmag

A táplálkozási alternatívákat vizsgálták, és kimutatták, hogy a mikrobióta-populáció befolyásolása, a bélgát javítása és az immunrendszer modulálása révén javíthatják a bélrendszer egészségét. A növényi alapú kivonatok a gyógyszerek potenciális alternatívái, és már évek óta használják őket a humán gyógyászatban. Ezek a növényi kivonatok sokféle gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkező vegyületet tartalmaznak, de a legtöbbjük hatásmechanizmusát még mindig nem sikerült jellemezni. Olyan vizsgálatokra van szükség, amelyek a gazdatest-mikrobák kölcsönhatására összpontosítanak.

Két, a háztáji termelők által gyakran használt fitogén termékről kiderült, hogy más gazdaszervezetekben más fonálférgek ellen is felhasználható: az Artemisia absinthium és a tökmag. Az Artemisia absinthiumot általában ürömvirágnak nevezik, és hatásosnak bizonyult a Haemonchus contortus elleni védekezésben juhok esetében. A féreghajtás elleni tevékenységgel összefüggésbe hozott vegyületek a terpének, a limonén, a mircén, az α- és β-tujon. A tökmagot struccok és egerek férgei ellen lehetett használni, és a közös aktív összetevők a flavonoidok, terpének, szaponinok, cucurbitin és cucurbitacin.

Az Auburn Egyetemen végzett vizsgálatban annak eredtek a nyomába, hogy az Artemisia absinthium (0,02%-os felvétel) és a tökmag (1%-os felvétel) használható-e kezelésként, és enyhítheti-e az A. galli általi fertőzésnek a tojástermelésre és -minőségre, a tápanyagok emészthetőségére és a bélmikrobiótára gyakorolt esetleges negatív hatásait.

Minden tápanyag esetében alacsonyabb volt az emészthetőség az A. gallival fertőzött madaraknál. A fertőzött és a kezeletlen madarak kalciumemészthetősége 30%-kal, a foszforé 12%-kal volt alacsonyabb, mint a tökkel vagy artemisiával etetett madaraké.

Ilyen mértékű csökkenés esetén intuitív módon várható, hogy a tojáshéj minősége is romlik. Ez azonban nem történt meg. Különböző mechanizmusok léteznek, amelyekkel a tápanyag-emészthetőség csökkenését kompenzálják a homeosztázis fenntartása érdekében. Az ásványi anyagok emészthetőségének csökkenését az ásványi anyagok csontokból való visszaszerzésével lehetne kompenzálni.

A mindkét kezelésben jelen lévő, potenciális antiparazita hatással rendelkező vegyületek alacsonyabb koncentrációban voltak jelen, mint a kivonatokban (Fotó: Pixabay)

A mikrobióta változása

Egy másik érdekes eredmény ebben a vizsgálatban az a tény, hogy mindkét kezelés megváltoztatta a jejunális mikrobióta relatív abundanciáját a Lactobacillales jelentős növekedésével. A Lactobacillales acetátot termel, amely energiaforrás az enterociták számára, és növelheti az ásványi anyagok felszívódását. Ez magyarázatot adhat arra, hogy az alternatív kezelésekben részesülő, kihívott madarak esetében miért nem csökkent a kalcium emészthetősége. A metabolizmus vizsgálata fontos lenne e hipotézis megerősítéséhez.

Ami az A. galli potenciális kezeléseit illeti, sem az artemisia, sem a tökmag nem mutatott hatást. Fontos kiemelni, hogy a kezelések csak keverékek voltak a takarmányban, hogy szimulálják azt, amit a legtöbb háztáji termelő csinál. Ez azt jelenti, hogy mindkét kezelésben jelen lévő, potenciális antiparazita hatással rendelkező vegyületek alacsonyabb koncentrációban voltak jelen, mint a kivonatokban. Ez lehet az oka annak, hogy ebben a kutatásban nem sok különbséget tapasztaltak, de a vizes és alkoholos kivonataik más gazdáknál potenciált mutattak.

A betegségek okozta negatív hatások csökkentése

Az A. galli valóban hatással volt a tápanyagok emészthetőségére, és az üröm- vagy tökmagot kapó madarak kalciumemészthetősége jobb volt, és a Lactobacillales relatív abundanciája magasabb, ami ennek a különbségnek az oka lehet. Az ezt a mechanizmust vizsgáló jövőbeli tanulmányok még szükségesek. A jelenlegi tanulmány azonban annak illusztrálására használható, hogy a fitogén vegyületek hogyan módosíthatják a mikrobiótát, ezáltal csökkentve a betegségek okozta kihívások okozta negatív hatásokat.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Bőséges vérkonzerv kínálat, 53 csípős faj és sok tudás van a nemzeti szúnyoglaborban

2024.07.25.

A PTE Természettudományi Kar adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának a tagja, a Virológiai Nemzeti Laboratórium Betegségvektor és Betegségökológia Kutatócsoport vezetője, Dr. Kurucz Kornélia beszélt a szúnyogokról.

Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Itt vannak az idei hivatalos terméseredmények - vége az aratásnak

2024.07.25.

Július 24-ig a nyári aratás gyakorlatilag véget ért, néhány kisebb terület kivételével, és idén nem voltak jelentős akadályok, amelyek befolyásolták volna a munkálatokat. A raktárkapacitás elegendő, és az idei termés nagy része már a tárolókban van.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

2024.07.25.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

Visszatér a kánikula, meg is mutatjuk, mikor

2024.07.25.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható. Nagyjából Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna környezetében alakulhatnak ki záporok, zivatarok, másutt csapadéknak kicsi az esélye. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 16 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Örömmel fogadja az orosz búzát Kína és Törökország is

2024.07.25.

Májusban Kína több mint 141 ezer tonna gabonát és lisztet importált Oroszországból (33 millió dollár értékben), ami 2,9-szerese az előző év azonos hónapjának.

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás