A ketrec nélküli tojástermelés trendje miatt a fonálférgekkel, például az Ascaridia gallival való fertőzésekre fokozott figyelem irányul, mivel a fertőzés előfordulási gyakorisága 69,5%-tól közel 90%-ig terjedhet. A kutatások szerint a tökmag és az ürömmag megakadályozhatja a tápanyagok emészthetőségének kerekesféreg-fertőzés okozta csökkenését, valószínűleg a bélmikrobióta módosítása révén.

Az A. galli negatívan befolyásolhatja a jejunális mikrobiótát, csökkentve a mikrobióta diverzitását és növelve a madarak fogékonyságát a bakteriális kórokozókkal, például az Escherichia colival és a Pasteurella multocidával szembeni fertőzésekre. Mivel a lárvák és a kifejlett egyedek a jejunumban találhatók, az A. galli potenciálisan befolyásolhatja a tápanyagok emészthetőségét és felszívódását.

A kizárólag benzimidazol-gyógyszerek helminthiák elleni alkalmazásának korlátozása az EU-ban is igaz, ahol a ketreces tenyésztési rendszereket teljesen betiltották (Fotó: Pixabay)

Míg az A. galli ellen többféle parazitaellenes gyógyszercsoport is hatásos, mint például a levamisol és az ivermektin, az Egyesült Államokban az egyetlen, az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség által törzskönyvezett és kereskedelmi célú baromfi esetében engedélyezett farmakológiai alapanyag a fenbendazol, amelynek a tojásokra vonatkozó várakozási ideje nulla nap.

A kizárólag benzimidazol-gyógyszerek helminthiák elleni alkalmazásának korlátozása az EU-ban is igaz, ahol a ketreces tenyésztési rendszereket teljesen betiltották. A kezelési lehetőségek hiánya aggodalomra ad okot a fenbendazolokkal szembeni rezisztencia tekintetében. Bár egy 2017-ben végzett vizsgálat nem mutatott ki rezisztenciát ezzel a gyógyszerrel szemben az A. galli esetében, más parazitáknál, különböző fajoknál ez már valóság. Pulykák esetében több állatorvos is arról számolt be, hogy az Ascaridia dissimilis ellen többszörös kezelésre van szükség, ami a féreg rezisztenciájára utal.

Féregtelenítő kezelések

Bár rezisztenciáról még nem számoltak be, vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint a féregtelenítés hatása nem tart túl sokáig, és nem ritka, hogy ugyanazon állományban több féregtelenítő kezelésre van szükség. Ennek oka, hogy ezek a gyógyszerek képesek a madarakban lévő élősködők kiirtására, azonban ha ezt a kezelést későn kezdik el, a környezet már szennyezett lesz a kihullott tojásokkal. Ezáltal magas fertőzési terhelést és a kezelés után hamarosan bekövetkező újrafertőződés nagyobb esélyét eredményezi.

A férgek elleni védekezés összetett és kihívást jelentő feladat lehet. A környezetben lévő féregpeték nagyfokú szívóssága miatt a fonalférgekkel való fertőzéseket nehéz pusztán biológiai biztonsággal és jó higiéniai körülmények között megfékezni. Ilyen okok miatt az A. galli elleni leghatékonyabb stratégiának még mindig az anthelmintikumok rutinszerű alkalmazása tekinthető. Ez azonban nem lehetséges a bioállományokban, mivel ez a fajta termelés nem teszi lehetővé a gyógyszerek használatát. Ezenkívül nincsenek olyan vakcinák, amelyek bizonyítottan hatékonyak lennének a fonálférgek ellen. Ez a helyzet alternatív kezelési módokat vizsgáló kutatásokat tesz szükségessé.

Artemisia absinthium és tökmag

A táplálkozási alternatívákat vizsgálták, és kimutatták, hogy a mikrobióta-populáció befolyásolása, a bélgát javítása és az immunrendszer modulálása révén javíthatják a bélrendszer egészségét. A növényi alapú kivonatok a gyógyszerek potenciális alternatívái, és már évek óta használják őket a humán gyógyászatban. Ezek a növényi kivonatok sokféle gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkező vegyületet tartalmaznak, de a legtöbbjük hatásmechanizmusát még mindig nem sikerült jellemezni. Olyan vizsgálatokra van szükség, amelyek a gazdatest-mikrobák kölcsönhatására összpontosítanak.

Két, a háztáji termelők által gyakran használt fitogén termékről kiderült, hogy más gazdaszervezetekben más fonálférgek ellen is felhasználható: az Artemisia absinthium és a tökmag. Az Artemisia absinthiumot általában ürömvirágnak nevezik, és hatásosnak bizonyult a Haemonchus contortus elleni védekezésben juhok esetében. A féreghajtás elleni tevékenységgel összefüggésbe hozott vegyületek a terpének, a limonén, a mircén, az α- és β-tujon. A tökmagot struccok és egerek férgei ellen lehetett használni, és a közös aktív összetevők a flavonoidok, terpének, szaponinok, cucurbitin és cucurbitacin.

Az Auburn Egyetemen végzett vizsgálatban annak eredtek a nyomába, hogy az Artemisia absinthium (0,02%-os felvétel) és a tökmag (1%-os felvétel) használható-e kezelésként, és enyhítheti-e az A. galli általi fertőzésnek a tojástermelésre és -minőségre, a tápanyagok emészthetőségére és a bélmikrobiótára gyakorolt esetleges negatív hatásait.

Minden tápanyag esetében alacsonyabb volt az emészthetőség az A. gallival fertőzött madaraknál. A fertőzött és a kezeletlen madarak kalciumemészthetősége 30%-kal, a foszforé 12%-kal volt alacsonyabb, mint a tökkel vagy artemisiával etetett madaraké.

Ilyen mértékű csökkenés esetén intuitív módon várható, hogy a tojáshéj minősége is romlik. Ez azonban nem történt meg. Különböző mechanizmusok léteznek, amelyekkel a tápanyag-emészthetőség csökkenését kompenzálják a homeosztázis fenntartása érdekében. Az ásványi anyagok emészthetőségének csökkenését az ásványi anyagok csontokból való visszaszerzésével lehetne kompenzálni.

A mindkét kezelésben jelen lévő, potenciális antiparazita hatással rendelkező vegyületek alacsonyabb koncentrációban voltak jelen, mint a kivonatokban (Fotó: Pixabay)

A mikrobióta változása

Egy másik érdekes eredmény ebben a vizsgálatban az a tény, hogy mindkét kezelés megváltoztatta a jejunális mikrobióta relatív abundanciáját a Lactobacillales jelentős növekedésével. A Lactobacillales acetátot termel, amely energiaforrás az enterociták számára, és növelheti az ásványi anyagok felszívódását. Ez magyarázatot adhat arra, hogy az alternatív kezelésekben részesülő, kihívott madarak esetében miért nem csökkent a kalcium emészthetősége. A metabolizmus vizsgálata fontos lenne e hipotézis megerősítéséhez.

Ami az A. galli potenciális kezeléseit illeti, sem az artemisia, sem a tökmag nem mutatott hatást. Fontos kiemelni, hogy a kezelések csak keverékek voltak a takarmányban, hogy szimulálják azt, amit a legtöbb háztáji termelő csinál. Ez azt jelenti, hogy mindkét kezelésben jelen lévő, potenciális antiparazita hatással rendelkező vegyületek alacsonyabb koncentrációban voltak jelen, mint a kivonatokban. Ez lehet az oka annak, hogy ebben a kutatásban nem sok különbséget tapasztaltak, de a vizes és alkoholos kivonataik más gazdáknál potenciált mutattak.

A betegségek okozta negatív hatások csökkentése

Az A. galli valóban hatással volt a tápanyagok emészthetőségére, és az üröm- vagy tökmagot kapó madarak kalciumemészthetősége jobb volt, és a Lactobacillales relatív abundanciája magasabb, ami ennek a különbségnek az oka lehet. Az ezt a mechanizmust vizsgáló jövőbeli tanulmányok még szükségesek. A jelenlegi tanulmány azonban annak illusztrálására használható, hogy a fitogén vegyületek hogyan módosíthatják a mikrobiótát, ezáltal csökkentve a betegségek okozta kihívások okozta negatív hatásokat.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás