A takarmányozásban a fejadag minősége közvetlenül befolyásolja a tej- és hústermelést, valamint a szarvasmarhatartók költségszerkezetét. Ennek biztosítása viszont nem csak az állattartók feladata. A homogén tápanyagellátás már a vágáskor kezdődik és a takarmány vályúba helyezésével végződik. A kettő között számos paramétert kell figyelembe venni. A Fendt a DLG-ezüstérmet nyert automatikus kaszabeállító technológiájával arra törekszik, hogy állandó legyen a szárazanyag-tartalom egy területen és egy vágáson keresztül.

A Mezőhír írta meg, hogy vágáskor a gyep- és szántóföldi takarmánynövények magas, heterogén kezdeti szárazanyag-mennyiséget mutatnak, ami a betakarításkor különböző mértékű fonnyadáshoz vezet. A kívánt cél, hogy a szilázs szárazanyag-különbözete legfeljebb 10 százalék legyen. Ez ritkán érhető el, ami a szilázs heterogén savszerkezetét eredményezi. Az automatikus kaszabeállító segít ennek megvalósításában.

A Fendt a DLG-ezüstérmet nyert automatikus kaszabeállításával arra törekszik, hogy állandó legyen a szárazanyag-tartalom egy területen és egy vágáson keresztül

Az állandóság felé tart az automatikus kaszabeállító rendszer

A Fendt a DLG-ezüstérmet nyert automatikus kaszabeállításával arra törekszik, hogy állandó legyen a szárazanyag-tartalom egy területen és egy vágáson keresztül. Ehhez a biomassza növekedését vagy úgy határozzák meg, hogy műholdas adatok alapján készítenek egy kijuttatási térképet, vagy úgy, hogy egy érzékelő közvetlenül a szántóföldön való áthajtás közben rögzíti a termésadatokat. Az így gyűjtött adatokat az ISOBUS rendszeren keresztül elküldik a kaszálógép munkaszámítógépének, amely kiszámítja a megfelelő beállításokat, és közvetlenül továbbítja azokat a gépen lévő villanymotornak.

Az eredmények és a hatások

Az eredmény homogénebb takarmányozás a mezőn és a vágáson belül is. Végső soron az állat és a gazdálkodó egyaránt profitál a beállítások jelentős továbbfejlesztéséből. A homogén tulajdonságok jobb állati teljesítményt eredményeznek, és a betakarítógép vezetőjének csak a kaszálási folyamatra kell figyelnie. Ezzel szemben a kasza jelentős és döntő beállításait az érzékelőrendszer vagy a kijuttatási térkép vezérli. Ez az anyagalapú beállítás az üzemanyag-fogyasztás és az egyéb veszteségek csökkenéséhez vezet. Ez a mesterséges intelligencia tehermentesíti a gépkocsivezetőt, csökkenti a beállítási időt, és következetes, költséghatékony munkát tesz lehetővé - írták.

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás