A csapadékos időjárás miatt el kell kezdeni a tafrina és a monília elleni védekezést a kertekben, a termelőknek pedig több gombaölő szer is rendelkezésükre áll a sikeres növényvédelemhez. A palánták kiültetése is egyre aktuálisabb, a talajlakó kártevők azonban komoly gondokat okozhatnak. Akadnak olyan növények, amelyekkel gyéríthetjük őket, de aki inkább a növényvédő szerekben bízik, azoknak is van lehetőségük a hatékony beavatkozásra.

Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke szerint a termelőknek ajánlott gombaölők közül a réz-hidroxid, a réz-oxiklorid, valamint a mankoceb hatóanyag tartalmú III. kategóriás növényvédő szerek alkalmazhatók - írja a Kiskertblogger.hu.

A talajlakó kártevők ellen többféleképpen is lehet védekezni - képünk illusztráció

A palánták őrzői

A palánták ágyásba kerülése után számítani lehet a talajlakó kártevőkre, a tél ugyanis nem tizedelte meg a számukat. A jelenlegi, megfelelő talajhőmérsékletnél már a felszínhez vándoroltak, és táplálékot keresnek. Aki ágyást tud váltani, az a megszokott módon folytathatja a kertészkedést. A fertőzött parcellában pedig folyamatos gyomlálással "ki lehet éheztetni" a kártevőket. Ide akár mustárt is lehet vetni, mert az gyéríti a káros talajlakókat, később pedig beforgatva hasznosul zöldtrágyaként. Aki a régi ágyásban kezdi a tavaszi munkákat, az próbálkozzon a riasztó hatású fokhagyma, a muskátli és a pohánka köztesvetéssel, valamint a salátával és a kerti szarkalábbal, mert ezek kicsalogatják a lárvákat. Ha növények ültetésével szabadulunk meg a talajlakó kártevőktől, akkor pénzt is spórolhatunk, hiszen nem kell költenünk a különböző növényvédő szerekre.

A növényvédő-szerek segítsége is elkélhet

Aki mégis jobban bízik a növényvédő szerekben, az a vegyszeres talajfertőtlenítéssel oldhatja meg a gondot. A teflutrin hatóanyag tartalmú szerek számos gyümölcs- és zöldségkultúrában használhatók, leginkább a fiatal lárvák ellen hatásosak. A dazomet hatóanyag tartalmú szerek a növényparazita fonálférgek egyetlen rovarölő szerei, de a drótférgek és a cserebogár pajorok ellen is jól beválnak. A talajból fertőző gombák (pl. gyökérfekély, palántadőlés) és a magról kelő egy- és kétszikű csírázó gyomnövények ellen is sikeres. Ezért nevezik általános talajfertőtlenítő szernek. A széles hatásspektruma viszont gondot is okozhat, mert az elvetett magvakat is károsíthatja. Érdemes a fertőtlenített ágyás több pontjáról talajmintát venni, összekeverni és ebbe az elegybe zsázsát vagy salátát vetni. Amennyiben ezek szépen, egészségesen csíráznak, növekednek és már kiszellőzött a talajunk, vethetjük is a tavasziakat. Az istállótrágya csökkenti a fertőtlenítő hatását, ezért ne trágyázzunk közvetlenül a talajfertőtlenítés előtt vagy után.

Ezzel fokozható egyszerűen a szerek hatékonysága

A fenti készítmények gázosodva hatnak, vagyis a sikeres alkalmazásukhoz a talajnak aprómorzsásnak és nyirkosnak kell lennie. A granulátumokat az előkészített felületre kell egyenletesen kiszórni, majd kézi vagy rotációs kapával 10-15 centiméterre bedolgozni. Az illékony gázokat visszafoghatjuk fóliatakarással vagy felszíni öntözéssel. Továbbá egyenletesebbé tehetjük a kijuttatást, ha például száraz homokkal keverjük össze a granulátumokat, így könnyebben adagolhatóak lesznek.

További híreink

Felfrissülő zöld mezőkön – a regeneratív legeltetésről Szarvasfarmon

2024.06.22.

Legelők állapotfelmérése címmel hirdettek műhelymunkát a bőszénfai Szarvasfarmon, hogy az érdeklődők mélyrehatóbban megismerjék a holisztikus menedzsmentre épülő regeneratív legeltetést és legelőhasználatot. Hogy a regeneratív szó jelentése – újraképződő; felfrissítő – valódi értelmet nyerjen.

Újabb kombájnokat mutat be a John Deere

2024.06.22.

A John Deere két új kombájnsorozatot mutatott be: a T5-öt és a T6-ot. A számok a kombájnban lévő szalmajárók számát jelzik, mégpedig 5-öt és 6-ot. Ezen a két sorozaton belül összesen nyolc új modell közül lehet választani, amelyek számos teljesítménylehetőséget kínálnak. A T5 sorozat legkisebb modellje, a T5 400 305 LE-t ad le a JD PowerTech PSS 6,8 literes hathengeres motorjával. A T6 sorozat legnagyobb modelljét, a T6 800-at 9 literes JD9X motor hajtja, 466 lóerővel.

Csökken a forróság, záporok jönnek

2024.06.22.

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, bár a jelenlegi forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót. A kukorica és napraforgó állományok viszont mostantól igényelnék a legtöbb csapadékot, az Alföldön azonban kezd ismét nagyon kiszáradni a talaj. A hétvégén csak szórványosan lehetnek záporok, zivatarok, nagyobb területen öntöző csapadékra a jövő hét közepén van esély.

Szakmai előadásokkal egybekötött búza fajtabemutató volt Vasszilvágyon - fotókkal

2024.06.22.

Magyarországon 4,3 millió hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés, ahol a hozamelvárások mellett a gazdálkodóknak a magasabb beltartalmi értékek és minőség szempontjait érdemes beemelniük a kalászosok esetében a fajtaválasztásnál.

Mit legyen az építési-bontási törmelékkel? – ingyenes tájékoztató kiadvány jött ki

2024.06.22.

Lakásfelújítás során elkerülhetetlen, hogy építési-bontási hulladék (sitt) keletkezzen. Ezt nem lehet egyszerűen háztartási hulladékként gyűjteni, és az ilyen típusú hulladékot a rendszeres lomtalanítás során sem szállítják el.

Reped a paradicsom! De mitől? Mit lehet tenni? Még ehető?

2024.06.21.

A paradicsom kedvelt alapanyag a kertekben szerte a világon, élénk íze és sokoldalúsága miatt szinte állandó helye van a konyhában. Gyakori probléma azonban, amellyel sok kertész szembesül, a paradicsom repedése. Ez a jelenség elkeserítő lehet, különösen akkor, ha időt és energiát fektetünk az egészséges növények termesztésébe. A garden-guide.com cikke azt vizsgálta meg, hogyan néz ki a paradicsomrepedés, milyen okok állnak mögötte, mikor fordul elő általában, milyen hatással van az ehetőségre, és hogyan lehet megelőzni.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás