Cégünk, a Corteva Agriscience, a kukorica és a napraforgó mellett, nagy hangsúlyt fektet az őszi káposztarepce nemesítésére is. Ennek során kinemesítettük az őszi káposztarepcék legújabb generációját (Next Generation), kifejezetten azzal a céllal, hogy ezek a hibridek a szélsőséges körülmények között is megállják a helyüket.

Az ide tartozó hibridek mindegyikéről – így jelen esetben a PT314 és a PT315 Pioneer® hibridekről – elmondható a következő tulajdonságegyüttes.

  • Kiugró termésszint a kiváló pergésellenállás révén

A kiváló pergésellenállás az új HMX (HarvestMax) génnek köszönhető, ez a gén egy magas fokú kipergés- ellenállóságot biztosít, emiatt nagymértékben lecsökken az érés során felnyíló becők száma.

  • Erőteljes vigorral rendelkeznek, emellett gyors őszi fejlődés és tavasszal korai újraindulás jellemzi őket.
  • Termésük olajtartalma kiváló!
  • Nagyon jó kórtani tulajdonságaik vannak.

Milyen adatokkal igazolható a fenti állítás, miszerint szélsőséges körülmények között is az átlagosnál jobban megállják helyüket? Ha visszaemlékszünk, 2021 őszétől 2022 júniusáig az ország nagy része nem bővelkedett csapadékban, a megszokottnál jelentősen kevesebb csapadék hullott ebben az időszakban. A száraz viszontagságos körülmények ellenére a PT314 és a PT315 Pioneer® őszi káposztarepce hibridek kimagaslottak a saját fejlesztői kísérleteinkben.

A következő évben, a 2022-2023-as termesztési szezonban már sokat javult a csapadékellátottság a vegetációs szezonban, sőt, az őszi vetéseket a jelentős mennyiségű csapadék akár már hátráltatta is. Majd 2023 tavaszán számottevő hőingást tapasztalhattunk, április elején a levegő hőmérséklete elérte a 20 °C fokot, majd lehűlés következett. Ezután egy hirtelen felmelegedéssel csapadék is jött, ezzel párhuzamosan a kifejlődött sűrű növényállományban a május közepi tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak. Ilyen körülmények között is igazolódott a PT314 és a PT315 hibridjeinkről, hogy jól termeszthetőek a hazai viszonyok között, ugyanis a gazdálkodók által kivitelezett üzemi kísérleteinkben kiválóan vizsgáztak.

Próbálja ki Ön is saját területén, és győződjön meg a korai tenyészidejű PT314 és a közép-késői tenyészidejű PT315 Pioneer® hibridek kiváló tulajdonságairól!

SÓLYOM JÁNOS vetőmag-termékmenedzser
Corteva Agriscience

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás