Az OIV (International Organisation of Vine and Wine) bortermelésre vonatkozó előrejelzései jelentős csökkenést jeleznek. A globális mennyiség 7%-kal, 244 millió hektoliterre esik vissza, ami történelmi mélypontot jelent. A világszintű kereslet csökkenése és a jelentős készletek megléte miatt azonban ez a csökkenés hozzájárulhat a nemzetközi piac stabilizálásához.

Az OIV közzétette a 2023-as globális bortermelésre vonatkozó első becslését, amely borús képet fest az ágazat számára. A 244 millió hektoliter (mhl) össztermeléssel a termelés várhatóan 7%-kal csökken 2022-hez képest, ami az elmúlt 60 év legalacsonyabb szintjét jelenti.

A visszaesés legnagyobb részét a déli félteke szenvedte el. A régió szőlőültetvényei 2023-ban mindössze 45 mhl bort termeltek, ami 19%-os csökkenés az előző évhez képest. Ez a 2003 óta mért legalacsonyabb mennyiséget jelenti. A déli félteke valamennyi jelentős bortermelő országában jelentős termeléscsökkenés volt tapasztalható, az éves csökkenés mértéke -10% és -30% között mozgott.

Az északi félteke valamivel jobban járt, de még mindig kihívásokkal kellett szembenéznie. Az Európai Unióban (EU) a bortermelés becslések szerint 150 mhl, ami 11 mhl (-7%) csökkenést jelent 2022-hez képest. Olaszország és Spanyolország, a világ két legnagyobb bortermelője különösen jelentős csökkenésről számolt be a lisztharmathoz és aszályhoz vezető kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. Franciaország viszont 2023-ban várhatóan világszinten a legnagyobb termelő lesz, az ötéves átlagot kissé meghaladó mennyiséggel.

A 29 bortermelő ország által összeállított legfrissebb becslések szerint a világ bortermelése 2023-ban 247 millió hektoliterről 244 millió hektoliterre esik vissza, ami az elmúlt 60 év legalacsonyabb termelését jelenti. Ez a jelentős csökkenés a déli féltekén és az EU számos kulcsfontosságú régiójában a szüretelt mennyiségek kivételesen alacsony szintjének együttes hatásából ered. A szélsőséges éghajlati jelenségek, köztük a korai fagyok, a túlzott esőzések és a tartós aszályok károsan befolyásolták a világ szőlőültetvényeinek termelését. A csökkenő globális fogyasztás és a különböző régiók magas készletszintjei mellett azonban a várhatóan alacsony termelés egyensúlyt teremthet a világpiacon.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás