Ősszel is várja a diákokat a mezőgazdaság. A gyümölcsültetvényeken hasznos munkát végezhetnek a fiatalok, ráadásul olyan élményekre és tapasztalatokra tehetnek szert, ami későbbi pályaválasztásukat is segítheti. A közelmúltban egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei felső tagozatos osztály is élt a lehetőséggel: a diákok egy helyi termelő almáskertjében keresték meg az osztálykiránduláshoz még hiányzó összeget. A digitalizáció nyújtotta előnyök mellett a kétkezi munkát is érdemes és hasznos jól kitanulni.

A NAK kedvcsináló anyaga foglalta össze, hogy egyre több fiatalt hódít meg az agrárium. A digitalizáció nyújtotta előnyök mellett (drónok, számítógépek, műholdak használata) a kétkezi munkát sem veti meg az új generáció. Kiváló példa erre az a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei felső tagozatos osztály, akik egy helyi almáskertben keresték meg az osztálykiránduláshoz szükséges összeget - írták.

Életet meghatározó élményt adhat a mezőgazdasági munka a diákoknak, a digitalizáció nyújtotta előnyök mellett a kétkezi munkát is érdemes és hasznos jól kitanulni - Fotó: Magro.hu, Svédország

A diákok osztályfőnöke kereste meg az egyik szabolcsi almatermelőt, abban bízva, hogy a betakarítás során akad könnyebb munka, amivel az osztály egy-két nap alatt össze tudná gyűjteni az utazáshoz hiányzó forintokat.

A kezdeményezést a termelő és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatta, így a diákok saját élményekkel tapasztalhatták meg, hogy a kétkezi munkának teremtő ereje van, az agrárium pedig csodákat tartogat számukra - fogalmaztak.

A diákmunka a legtöbbek számára a nyári szünidő alatti tevékenységet jelenti, holott a mezőgazdaságban még ősszel is számos olyan feladat van, amelyre a fiatalok is jelentkezhetnek. Remek példa erre a gyümölcsök betakarítása, amely nem igényel túl nagy erőfeszítést a diákoktól, az elvégzett munkával azonban a termelő és a gyerekek is jól járnak. A diákok betekintést kaphatnak a munka világába, találkozhatnak a munkaadói elvárásokkal. Továbbá megélik annak a nagyszerűségét is, hogy az otthonról kapott zsebpénzt saját keresetükkel egészíthetik ki.

Az agrárjövőt is meghatározhatják az élmények

Bízunk abban, hogy a szabolcsi példa ragadós lesz: a legifjabb generáció is belekóstolhat a mezőgazdasági munkákba, az így megszerzett élményekre pedig a pályaválasztás során is támaszkodni tudnak majd a fiatalok. A szakmaorientáció kapcsán a NAK is igyekszik átadni a mezőgazdasággal kapcsolatos információkat a diákoknak - fogalmaztak.

A felnövekvő generációnak sajnos sokszor ma már nincs élő kapcsolata a mezőgazdasággal, a természettel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért igyekszik minél szélesebb körben megismertetni a gyermekekkel, a diákokkal az agrárium szépségeit. A NAK részéről elmúlt években számtalan üzemlátogatást szerveztek, ahol a fiatalok a legmodernebb eszközöket is kipróbálhatták, de akár a legmagasabb szintű szakmai kiállításokra és bemutatókra is segítenek eljutni az érdeklődő fiataloknak.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás