A házikertekben kicsiben ugyanolyan fontos a megfelelő permetezési gyakorlat, mint a nagyobb, üzemi ültetvényekben. Aki pedig vegyszermentes kertet tart fenn, annak is érdemes megtanulnia jól permetezni, hiszen a növényi levek, biostimulátorok és sok más biotermesztésben használt anyag kijuttatása is így történik. Célszerű elolvasni, komolyan venni a készítmények használati utasításait.

Időpont: időjárás- és célfüggő

A permetezés időpontját két szempontból is jól kell célozni. Az adott kórokozó, kártevő vagy  időjárási stressztényezőnek, amivel szemben védekezünk, olyan stádiumban kell lennie, hogy az ellene végzett kezelés a legjobbkor történjen. A baktériumok, gombák fejlődési stádiumában csakúgy, mint a kártevő rovarok esetén vannak olyan időszakok, amikor azok a legérzékenyebbek a kezelésre. Tehát ha azt jókor végezzük,sokkal ütősebb lesz az eredmény.

Permetezésre a hajnali órák a legalkalmasabbak, hiszen ekkorra a talaj hőmérséklete már közel azonos a levegőével, nem lesz felfelé irányuló termikus légmozgás sem. (Fotó: Pixabay)

Biostimulátoroknál és lombon keresztül felszívódó tápanyagoknál is ugyanez a helyzet. Például egy virágzáskori fagyra vagy nyáron egy aszálykár elkerülésére a megfelelő időpontban kell kijuttatni a biostimulátor készítményeket. A rovarkártevőknél csapdázással figyelhető a rajzás, hogy pont akkor történjen a kezelés, amikor annak a optimális az ideje.

A másik szempont, hogy a permetezés jó időjárási körülmények között történjen. Ha a szer kijuttatása után esik az eső, akkor azt lemossa. Ha közben fúj a szél, akkor elsodródik a permetszer. Ami miatt jobb esetben csak a kezelés hatékonysága romlik, rosszabb esetben, például gyomirtószernél óriási károk tudnak keletkezni.

Permetezésre a hajnali órák a legalkalmasabbak, hiszen ekkorra a talaj hőmérséklete már közel azonos a levegőével, nem lesz felfelé irányuló termikus légmozgás sem. 

Bekeverés: egyszerű folyamat buktatókkal

Nagyban is, akárcsak kicsiben, házikerti permetezéskor a szer tömegének 2-3-szorosát kitevő mennyiségű vízzel keverjük össze a por alakú szereket, amíg egy sűrű, de egyenletes pépet kapunk. Ezt hagyjuk duzzadni negyedórán át, csak ezt követően helyezzük a permetező szűrőjébe, és mossuk be vízzel a tartályba.

Többféle növényvédő szer, illetve növényvédő szer és lombtrágya együttes kijuttatása előtt végezzünk keverési próbát. Nehogy olyan ülepedéssel járó kémiai reakciók induljanak be a komponensek között, amelyek dugulást okozhatnak a permetezőgépben.

Csökkenti a költségeket, ha többféle szert egy menetben tudunk kijuttatni, de az csak akkor működik, ha azok egymás hatását nem rontják. Koktél készítésekor (amikor több szert egy menetben permetezünk ki) nő az oldat koncentrációja, ami rossz esetben a permetező fúvókájának az eldugulását eredményezheti. De nem ez az egyetlen hibalehetőség...

Ügyeljünk a permetlé hőmérsékletére!

Permetlé készítéséhez legalkalmasabb a 15-20 német keménységi fokú víz, a víz hőmérséklete is lényeges mind oldódási szempontból, mind azért, mert melegben a  levelére kerülő hideg permetet stresszként éli meg a növény. 

A felhasznált vízmennyiség is lényeges kérdés: praktikusan minél kevesebb vízbe keverve juttatjuk ki a szereket, annál gyorsabban végzünk,  de ez nem mindig célravezető. A szerek hatása akkor lesz értékelhető, ha a hatóanyag megfelelő koncentrációban és minél egyenletesebb eloszlásban kerül a levelekre. 

A felszívódó (szisztemikus) készítmények nem tudnak a növénybe bejutni, ha a cseppek idő előtt beszáradnak a levélen, mondjuk a magas hőmérséklet vagy légmozgás miatt. E száradási folyamatot gyorsítja, ha túl tömény oldatot készítünk, de az is, ha a cseppeket túl apróra porlasztjuk.

Az apróra porlasztott permetlé kis cseppjei ideálisak, mert egyenletesebben fedik a levelet, ám a kisebb cseppeknek nagyobb a fajlagos felületük, így könnyen párolognak még a növényre jutásig is, és nagyobb az elsodródás veszélye is. A középút az ideális: minél egyenletesebb legyen a cseppelrendeződés, de ne száradjon meg idő előtt a permet a növényen.

Precizitás, egyenletes szerborítottság

A permetező fúvókáinak beállításával befolyásoljuk a szórásképet. Ez kontakt szereknél kifejezetten fontos, de más esetekben is jó, ha egyenletesen kerül a szer a növényre.
Olyan porlasztási mértéknél, ahol 50-70 db kb. 250 mikron méretű csepp jut egy négyzetcentiméterre, már megfelelő toxikus rács alakítható ki, ami áthatolhatatlan a kórokozóknak.
Rovarok elleni permetezéskor 35-40 csepp/cm2 is elegendő, hiszen ezek az élőlények elég mozgékonyak ahhoz, hogy ilyen szerfedéssel is eredményt érjünk el.

Gyomirtásnál, talajkezelésnél 15-20 db/cm2/500-700 mikronos csepp, állománykezelésnél, azaz a gyomnövényre fújva 20-25 db/cm2/600-800 mikron méretű csepp az ideális.

Tehát gomba és baktérium elleni szerek esetén apróra porlasztott cseppekkel érünk el jó eredményt, rovarokra kisebb mértékű porlasztással is „lőhetünk". Gyomirtó szereket nagyobb méretű, következésképp kisebb mennyiségű cseppekkel juttassunk ki. Gyomirtóknál a nagy cseppméret azért is lényeges, mert így megakadályozzuk a szer elsodródását. 

És nem utolsósorban, olvassuk el a készítmények használati utasítását. Azok olyan tanácsokat is tartalmazhatnak, amelyek betartásával akár 30 százalékkal is fokozható a szerek hatása. És ez pénzt jelent, hiszen az adott szer, amit már megvásároltunk, nem mindegy, hogy csak „valamennyire hat”, vagy a legtöbbet hozzuk ki belőle...

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)

További híreink

Megrokkant a gépek forgalma: óriásit zuhant a traktorok és a gabonakombájnok eladása

2024.06.19.

Az AKI írta meg, hogy 2023-ban a gépeladás 25 százalékkal csökkent, a legnagyobb mértékű csökkenés a traktorok és a kombájnok piacát érintette.

Gyakori kérdések a termeléshez kötött támogatás (CIS) témájában

2024.06.19.

A termeléshez kötött támogatás egy olyan mezőgazdasági támogatási forma Magyarországon (és az Európai Unióban), amely közvetlenül a mezőgazdasági termelés volumenéhez kötődik. Ez a támogatás célzottan olyan ágazatokban vagy termékek esetében nyújtható, amelyek különös gazdasági vagy társadalmi jelentőséggel bírnak, vagy ahol a termelés fenntartása különösen fontos.

Segítséget kapnak a magyar burgonyatermesztők

2024.06.19.

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek.

Egész héten hőségriasztás van érvényben, de néhány megye fellélegezhet

2024.06.19.

Szerdán napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. Főként a déli megyékre másodfokú hőségriasztás van érvényben.

Tudjon róla és védekezzen: támad a peronoszpóra a szőlőben

2024.06.19.

A folyamatos csapadék és magas páratartalom a rendkívül gyors vegetatív- és generatív fejlődés mellett a gombák, így a peronoszpóra számára is kedvező helyzetet teremt.

Tilos a séta: erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

2024.06.19.

A Gemenc Zrt. a 2024. június 14. és 30. közötti időszakban minden nap erdőlátogatási tilalmat rendelt el a vagyonkezelésében lévő területeken a rendeletet kiegészítő térkép megjelölt részein.

Partnerhírek
Partner

Szendvicspanel, egy okos építőanyag

2024.06.18.

A szendvicspanel nem más, mint egy könnyen szerelhető, táblás, többrétegű építőelem, amelynek hozzáadott értéke a hőszigetelés. A termék két felületkezelt acéllemezből és a közöttük elhelyezkedő szigetelő magból áll. Számos területen felhasználható, nemcsak gyárakat, raktárakat és csarnoképületeket építhetünk belőlük, hanem garázsunkat, melléképületünket vagy akár házunkat is. Kizárólag a képzeletünk szabhat határt a szendvicspanelek felhasználásának, hiszen az ilyen könnyűszerkezetes épületekbe egyszerűen beépíthetők a nyílászárók, a riasztórendszer és megoldható a vízelvezetés is. A burkolat pedig bármely élelmiszeripari követelménynek megfeleltethető.

Partner

Ha nem felejtünk el vetni, már nem elég a boldoguláshoz

2024.06.11.

Izgalmas kerekasztal-beszélgetésre került sor 2024. június 5-én a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow nevű rendezvényén, Mezőfalván, ahol Németh István, a Magro.hu portálvezetője, a gabonapiac 2024. évi kilátásairól kérdezte Fórián Zoltánt az Erste Bank, Zábrák Gergelyt, a Hungrana és Zsarnóci Csabát az OTP Agrár képviselőjét. Szóba került Ukrajna, Oroszország és az EU jövőbeni szerepe, a spekuláció hatása az árakra, de a Magyarország számára javasolt út is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás