Ugyan egyre nagyobb területen végeznek megfelelően erdőkezelést, de még így is folyamatosan csökken a világ erdeinek mérete. Mégis, mi az oka a fák folyamatos pusztulásának?

Az ok egyértelműen a növekvő népesség, valamint az ebből adódó élelmiszerigény növekedése és a mezőgazdasági területek gyarapodása. 1990-től a mai napig összesen egy a Dél-Afrikai Köztársaság területével megegyező nagyságú erdőterület tűnt el bolygónk felszínéről. Ez összesen 129 millió hektárnyi erdő kiirtását jelenti. Ez hatalmas területnek tűnik, de azt is hozzá kell tenni, hogy az elmúlt 25 évben ezzel együtt 50 százalékkal csökkent az erdőirtás mértéke.

Szerencsére mostanra egyre több ország vette észre az erdőirtás globális problémáját, aminek eredményeképp egyre több erdőterület kerül védelem alá, valamint folyamatosan javulnak az erdőgazdálkodási módszerek is.

Bár egyre inkább csökken az erdőirtások mértéke, mégis, egyre kisebb területet borít erdő a világon
 
Következzen néhány beszédes számadat:
  • 1990-ben összesen a szárazföld 31,6 százalékát borította erdő (4.128 millió hektár). 2015-re az erdővel való borítottság mértéke 1 százalékkal csökkent (3.999 millió hektár).
  • az elmúlt 25 évben a kezdeti 0,18 százalékról 0,08 százalékra csökkent az erdőterületek csökkenése évente.
  • jelen pillanatban az összes erdőterület 93 százaléka természetes erdő, a maradék 7 százalék telepített erdőterület.
  • a világ éves GDP-jéhez az erdészeti ágazatok 600 milliárd dollárral járulnak hozzá, miközben 50 millió ember számára biztosítanak megélhetést.
Miben mutatkozik meg, hogy javul az erdőgazdálkodás a világon?

Elsősorban abban, hogy a telepített erdők aránya fokozatosan növekszik. Továbbá az is sikerként könyvelhető el, hogy a nagyrészt állami tulajdonokban lévő erdők mellett egyre több a magántulajdonban lévő erdő. A két említett jelenség azonban csak akkor lehet pozitív hatással az erdőgazdálkodásra, ha az erdőterületek tulajdonosai a fenntartható erdőgazdálkodási módszereket betartva gondozzák tovább erdeiket.

Az erdők fenntartása több szempontból is fontos a Föld népességének:

  • az erdők adnak otthont a szárazföldi állatfajok és növények több, mint felének,
  • sok védett erdő nyújt lakóhelyet védett élőlényeknek is,
  • a természetes erdő kvázi génbankként funkcionál,
  • az erdő fái komoly szerepet töltenek be a talajvíz megtisztításában, a talajerózió és a földcsuszamlások megakadályozásában.

A FAO felhívja a figyelmet arra is, hogy maga az erdőirtás, az erdőségek állapotának romlása növeli az üvegházhatású gázok koncentrációját a légkörben, nem beszélve a fák kivágása révén elveszített a szén-dioxid-elnyelő kapacitásokról.

A FAO becslése szerint az erdőségek eltűnésének csökkenő mértéke is hozzájárult ahhoz, hogy 2001 és 2015 között több mint 25 %-kal mérséklődött az erdők szén-dioxid kibocsátása.

Megosztás

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás