A dél-lengyelországi Mezőgazdasági Kamara vezetősége, az állattenyésztő gazdák kérésére, kezdeményzete olyan szervezési és oktatási intézkedések megtételét, hogy az illetékes hatóságok, különösen a rendőrség, képesek legyenek kezelni a megszökött háziállatokat vagy a vadon élő állatokat. Egy tehén tragikus sorsa szolgáltatta az apropót.

Mindez azzal az esettel függ össze, amely május 9-én történt amikor is az egyik gazdának megszökött egy tehene, és a környéken szaladgált. A helyzet ellenőrzésére és a tehén megfékezésére tett kísérletek ellenére az állat agresszív viselkedése és az emberek életére és egészségére jelentett potenciális kockázat miatt a rendőr kénytelen volt szolgálati fegyverét használni a tehén ártalmatlanítására (a tehenet lelőtték). Az ilyen drasztikus és nem megfelelő eszközök, mint az állat éles lőszerrel való megölése, nem történhetnek meg. Először is, az állat halála egyáltalán nem volt szükséges – a tehén meg volt rémülve a hosszú órákon át tartó üldözéstől, és elég lett volna altatószerek használata. Másodszor, az állat megölése jelentős anyagi veszteséget okozott a gazdának – mondta Ryszard Borys, a Dél-Lengyelországi Mezőgazdasági Kamara elnöke.

Forrás: Pixabay - illusztráció

A gazdák szerint elegendő lenne, ha a rendőröket kiképeznék az ilyen típusú esetekre. Továbbá fel kellene szerelni őket altatólövedékes fegyverekkel, amelyek jelenleg az állatorvosi szolgálat birtokában vannak. Ahogy az eset is mutatja, nem sikerült kapcsolatba lépni az ügyeletes állatorvossal, aki gyorsan a helyszínre érkezhetett volna és kezelhette volna a helyzetet. Ha a rendőrségnek kéznél lett volna ilyen felszerelés, az ügy azonnal megoldódott volna az állat megölése, éles lőszer használata és több tucat lövés nélkül, minimalizálva ezzel a veszélyt, hogy az emberek találkozzanak a megriadt tehénnel, és megóvva a gazdát az anyagi veszteségektől – olvasható a Dél-Lengyelországi Mezőgazdasági Kamara állásfoglalásában.

A rendőrség álláspontja

A Bukowc-ban lévő legelő, ahol május 9-én a tehén legelt, elektromos kerítéssel, úgynevezett villanypásztorral volt körülvéve. - Nem tudni, mi váltotta ki a 600 kilós tehén pánikját. Amikor a gazda megjelent a munkásaival, a megriadt állat először megtámadta őket, majd elmenekült a legelőről – közölte a helyi portál.

A rendőrök, hogy elkerüljék a tragédiát, fény- és hangjelzéseket használtak, amelyek elriasztották az állatot. Az egyenruhások értesítették az ügyeletest a helyzetről. Az intézkedések során azonosították a tulajdonost, aki szintén másokkal együtt kereste a tehenet. Közben a jeleniogórski rendőrség ügyeletese telefonhívásokat fogadott az aggódó és ijedt lakosoktól, akiknek sikerült elmenekülniük a tehén támadása elől. Az állat egy élelmiszerbolt és egy egészségügyi központ előtt is megjelent Wojkówban, ahol sok ember tartózkodott, valamint az úttest közepén futott, veszélyeztetve az autósokat. A rendőrök próbálták megállítani, de a járókelők biztonsága érdekében a helyzetnek megfelelő intézkedéseket tettek, az állat menekülése során megrongálta a magántulajdonú kerítéseket, végül pedig egy patakba futott.

Amikor a tehén kijött a patakból, már ott volt egy rendőr, aki látta, hogy a tehén egy utcán sétáló kislány felé fut. Több lövést adott le 9 mm-es P99-es pisztolyával. Megölte az állatot. Mindez nagyon dinamikusan történt, nem volt idő állatorvossal konzultálni, aki elaltathatta volna az állatot. Az állatorvos csak az eset után érkezett a helyszínre. A rendőr tapasztalt tiszt, több éves szolgálati idővel. A tehén még nem volt két éves. Az események helyszínén volt az állat tulajdonosa is. Jelenleg nyomozás folyik, és nem tudni, hogy vádat emelnek-e ellene – olvastuk a cenyrolnicze.pl-en.

A rendőrség szerint a tehén komoly veszélyt jelentett az emberek életére és egészségére. Ahogy a jeleniogórski rendőrség szóvivője közölte: "A helyzet kezelése és az állat ellenőrzése ellenére annak agresszív viselkedése és az emberek életére és egészségére jelentett potenciális veszély miatt a rendőr kénytelen volt szolgálati fegyverét használni annak ártalmatlanítására."

Megosztás

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás