A dél-lengyelországi Mezőgazdasági Kamara vezetősége, az állattenyésztő gazdák kérésére, kezdeményzete olyan szervezési és oktatási intézkedések megtételét, hogy az illetékes hatóságok, különösen a rendőrség, képesek legyenek kezelni a megszökött háziállatokat vagy a vadon élő állatokat. Egy tehén tragikus sorsa szolgáltatta az apropót.

Mindez azzal az esettel függ össze, amely május 9-én történt amikor is az egyik gazdának megszökött egy tehene, és a környéken szaladgált. A helyzet ellenőrzésére és a tehén megfékezésére tett kísérletek ellenére az állat agresszív viselkedése és az emberek életére és egészségére jelentett potenciális kockázat miatt a rendőr kénytelen volt szolgálati fegyverét használni a tehén ártalmatlanítására (a tehenet lelőtték). Az ilyen drasztikus és nem megfelelő eszközök, mint az állat éles lőszerrel való megölése, nem történhetnek meg. Először is, az állat halála egyáltalán nem volt szükséges – a tehén meg volt rémülve a hosszú órákon át tartó üldözéstől, és elég lett volna altatószerek használata. Másodszor, az állat megölése jelentős anyagi veszteséget okozott a gazdának – mondta Ryszard Borys, a Dél-Lengyelországi Mezőgazdasági Kamara elnöke.

Forrás: Pixabay - illusztráció

A gazdák szerint elegendő lenne, ha a rendőröket kiképeznék az ilyen típusú esetekre. Továbbá fel kellene szerelni őket altatólövedékes fegyverekkel, amelyek jelenleg az állatorvosi szolgálat birtokában vannak. Ahogy az eset is mutatja, nem sikerült kapcsolatba lépni az ügyeletes állatorvossal, aki gyorsan a helyszínre érkezhetett volna és kezelhette volna a helyzetet. Ha a rendőrségnek kéznél lett volna ilyen felszerelés, az ügy azonnal megoldódott volna az állat megölése, éles lőszer használata és több tucat lövés nélkül, minimalizálva ezzel a veszélyt, hogy az emberek találkozzanak a megriadt tehénnel, és megóvva a gazdát az anyagi veszteségektől – olvasható a Dél-Lengyelországi Mezőgazdasági Kamara állásfoglalásában.

A rendőrség álláspontja

A Bukowc-ban lévő legelő, ahol május 9-én a tehén legelt, elektromos kerítéssel, úgynevezett villanypásztorral volt körülvéve. - Nem tudni, mi váltotta ki a 600 kilós tehén pánikját. Amikor a gazda megjelent a munkásaival, a megriadt állat először megtámadta őket, majd elmenekült a legelőről – közölte a helyi portál.

A rendőrök, hogy elkerüljék a tragédiát, fény- és hangjelzéseket használtak, amelyek elriasztották az állatot. Az egyenruhások értesítették az ügyeletest a helyzetről. Az intézkedések során azonosították a tulajdonost, aki szintén másokkal együtt kereste a tehenet. Közben a jeleniogórski rendőrség ügyeletese telefonhívásokat fogadott az aggódó és ijedt lakosoktól, akiknek sikerült elmenekülniük a tehén támadása elől. Az állat egy élelmiszerbolt és egy egészségügyi központ előtt is megjelent Wojkówban, ahol sok ember tartózkodott, valamint az úttest közepén futott, veszélyeztetve az autósokat. A rendőrök próbálták megállítani, de a járókelők biztonsága érdekében a helyzetnek megfelelő intézkedéseket tettek, az állat menekülése során megrongálta a magántulajdonú kerítéseket, végül pedig egy patakba futott.

Amikor a tehén kijött a patakból, már ott volt egy rendőr, aki látta, hogy a tehén egy utcán sétáló kislány felé fut. Több lövést adott le 9 mm-es P99-es pisztolyával. Megölte az állatot. Mindez nagyon dinamikusan történt, nem volt idő állatorvossal konzultálni, aki elaltathatta volna az állatot. Az állatorvos csak az eset után érkezett a helyszínre. A rendőr tapasztalt tiszt, több éves szolgálati idővel. A tehén még nem volt két éves. Az események helyszínén volt az állat tulajdonosa is. Jelenleg nyomozás folyik, és nem tudni, hogy vádat emelnek-e ellene – olvastuk a cenyrolnicze.pl-en.

A rendőrség szerint a tehén komoly veszélyt jelentett az emberek életére és egészségére. Ahogy a jeleniogórski rendőrség szóvivője közölte: "A helyzet kezelése és az állat ellenőrzése ellenére annak agresszív viselkedése és az emberek életére és egészségére jelentett potenciális veszély miatt a rendőr kénytelen volt szolgálati fegyverét használni annak ártalmatlanítására."

Megosztás

További híreink

Érzékeli a növényi stressz vészhelyzetben leadott jeleit

2024.06.16.

A növényi jelzőmolekulákat észlelő érzékelők kimutathatják, ha a növényeknek túl sok fényt vagy túl sok hőt kell eltűrniük, ha növényi stressz éri, illetve ha rovarok vagy mikrobák támadják meg őket. Az MIT és a Szingapúr-MIT Kutatási és Technológiai Szövetség (SMART) kutatói szén nanocsövekből készült szenzorpár segítségével olyan jeleket fedeztek fel, amelyek megmutatják, ha a növényeket stressz éri, például hő, fény vagy rovarok, illetve baktériumok támadása.

15 olyan növény, amelyet hangyák ellen lehet alkalmazni

2024.06.15.

A hangyákról ismert, hogy menedéket nyújtanak a rovaroknak, például a levéltetveknek és a fehérlegyeknek, és sok kárt okozhatnak a kertben. Ráadásul a hangyatelepek hatalmasak, és megakadályozhatják, hogy a pázsit egy részét használjuk! Szóval hogyan javítsuk ki? Olyan növények ültetésével, amelyek ellenségei a hangyáknak, és távol tartják őket.

Hatékony gépeket, eszközöket és megoldásokat mutatott be a KITE Zrt. Mezőfalván - képekkel

2024.06.15.

A KITE Zrt. idén is mozgó- és állógépbemutatóval vett részt a Mezőfalván rendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n, ráirányítva a figyelmet a legújabb technológiai fejlesztésekre és gépújdonságokra.

Itt a sajt, ami soha nem látott tehenet

2024.06.15.

A NewMoo, Ltd. élelmiszer-technológiai startup cég a „boldog tehén” világában debütál: növényi molekuláris gazdálkodást alkalmaz a sajtkészítéshez szükséges kazeinfehérjék előállítására. A kazein a tejfehérjék körülbelül 80%-át teszi ki. Az így létrejött termék költséghatékony, állatmentes és fenntartható módon teszi lehetővé a sajtkészítők számára, hogy ugyanazt a sajtélményt nyújtsák, mint a hagyományos, tejjel készült sajtok.

Pénz érkezik a termelőknek, 171 kérelemre 10,84 milliárd forintot kapnak

2024.06.15.

Pénz érkezik a termelőknek, a Vidékfejlesztési Program felhívásaiban újabb 171 kérelem vonatkozásában 10,84 milliárd forint értékben hozott támogatói döntéseket.

A legjobb 7 hazai egyetem között maradt a MATE a Quacquarelli Symonds elemzése alapján

2024.06.15.

Az előző években megszerzett helyezését tartva idén is a legjobb 7 magyar felsőoktatási intézmény közé került a MATE a Quacquarelli Symonds (QS) elemzőközpont 2025-ös világrangsorában.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás