A dél-lengyelországi Mezőgazdasági Kamara vezetősége, az állattenyésztő gazdák kérésére, kezdeményzete olyan szervezési és oktatási intézkedések megtételét, hogy az illetékes hatóságok, különösen a rendőrség, képesek legyenek kezelni a megszökött háziállatokat vagy a vadon élő állatokat. Egy tehén tragikus sorsa szolgáltatta az apropót.

Mindez azzal az esettel függ össze, amely május 9-én történt amikor is az egyik gazdának megszökött egy tehene, és a környéken szaladgált. A helyzet ellenőrzésére és a tehén megfékezésére tett kísérletek ellenére az állat agresszív viselkedése és az emberek életére és egészségére jelentett potenciális kockázat miatt a rendőr kénytelen volt szolgálati fegyverét használni a tehén ártalmatlanítására (a tehenet lelőtték). Az ilyen drasztikus és nem megfelelő eszközök, mint az állat éles lőszerrel való megölése, nem történhetnek meg. Először is, az állat halála egyáltalán nem volt szükséges – a tehén meg volt rémülve a hosszú órákon át tartó üldözéstől, és elég lett volna altatószerek használata. Másodszor, az állat megölése jelentős anyagi veszteséget okozott a gazdának – mondta Ryszard Borys, a Dél-Lengyelországi Mezőgazdasági Kamara elnöke.

Forrás: Pixabay - illusztráció

A gazdák szerint elegendő lenne, ha a rendőröket kiképeznék az ilyen típusú esetekre. Továbbá fel kellene szerelni őket altatólövedékes fegyverekkel, amelyek jelenleg az állatorvosi szolgálat birtokában vannak. Ahogy az eset is mutatja, nem sikerült kapcsolatba lépni az ügyeletes állatorvossal, aki gyorsan a helyszínre érkezhetett volna és kezelhette volna a helyzetet. Ha a rendőrségnek kéznél lett volna ilyen felszerelés, az ügy azonnal megoldódott volna az állat megölése, éles lőszer használata és több tucat lövés nélkül, minimalizálva ezzel a veszélyt, hogy az emberek találkozzanak a megriadt tehénnel, és megóvva a gazdát az anyagi veszteségektől – olvasható a Dél-Lengyelországi Mezőgazdasági Kamara állásfoglalásában.

A rendőrség álláspontja

A Bukowc-ban lévő legelő, ahol május 9-én a tehén legelt, elektromos kerítéssel, úgynevezett villanypásztorral volt körülvéve. - Nem tudni, mi váltotta ki a 600 kilós tehén pánikját. Amikor a gazda megjelent a munkásaival, a megriadt állat először megtámadta őket, majd elmenekült a legelőről – közölte a helyi portál.

A rendőrök, hogy elkerüljék a tragédiát, fény- és hangjelzéseket használtak, amelyek elriasztották az állatot. Az egyenruhások értesítették az ügyeletest a helyzetről. Az intézkedések során azonosították a tulajdonost, aki szintén másokkal együtt kereste a tehenet. Közben a jeleniogórski rendőrség ügyeletese telefonhívásokat fogadott az aggódó és ijedt lakosoktól, akiknek sikerült elmenekülniük a tehén támadása elől. Az állat egy élelmiszerbolt és egy egészségügyi központ előtt is megjelent Wojkówban, ahol sok ember tartózkodott, valamint az úttest közepén futott, veszélyeztetve az autósokat. A rendőrök próbálták megállítani, de a járókelők biztonsága érdekében a helyzetnek megfelelő intézkedéseket tettek, az állat menekülése során megrongálta a magántulajdonú kerítéseket, végül pedig egy patakba futott.

Amikor a tehén kijött a patakból, már ott volt egy rendőr, aki látta, hogy a tehén egy utcán sétáló kislány felé fut. Több lövést adott le 9 mm-es P99-es pisztolyával. Megölte az állatot. Mindez nagyon dinamikusan történt, nem volt idő állatorvossal konzultálni, aki elaltathatta volna az állatot. Az állatorvos csak az eset után érkezett a helyszínre. A rendőr tapasztalt tiszt, több éves szolgálati idővel. A tehén még nem volt két éves. Az események helyszínén volt az állat tulajdonosa is. Jelenleg nyomozás folyik, és nem tudni, hogy vádat emelnek-e ellene – olvastuk a cenyrolnicze.pl-en.

A rendőrség szerint a tehén komoly veszélyt jelentett az emberek életére és egészségére. Ahogy a jeleniogórski rendőrség szóvivője közölte: "A helyzet kezelése és az állat ellenőrzése ellenére annak agresszív viselkedése és az emberek életére és egészségére jelentett potenciális veszély miatt a rendőr kénytelen volt szolgálati fegyverét használni annak ártalmatlanítására."

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás