Több pénz jut jövőre a szarvasmarha-tartóknak és a tejtermelőknek. A támogatás az idei duplájára nő, ami talán fedezheti a csökkenő felvásárlási árak miatti veszteségeket. A mezőgazdasági nagyüzemek érdekképviselete szerint az 1200 hektár felett gazdálkodókat sújtó támogatás-megvonás hosszabb távon az állatállomány csökkenéséhez vezet.

„A kérődzők vannak benne, a szántóföldi növények közül a cukorrépa, a rizs és a zöldség-gyümölcs ágazat, valamint a fehérjék.” Az államtitkár az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságában sorolta fel, hogy kik között osztják el a nagybirtokoktól elvont területalapú támogatást. „Jövőre a tejkvótarendszer meg fog szűnni. Ez azt jelenti, hogy szabadpiaci versenyhelyzetbe kerülnek a tejtermelőink is. És a minisztérium leginkább ezen a támogatási rendszeren keresztül tud majd segíteni. Tehát a közvetlen támogatások tekintetében valóban a 2014. évi 13 forint per kilogrammos támogatási összeghez képest 26 forint lesz várhatóan” – mondta Czerván György.

A piacnyitással a tej felvásárlási ára a mostani 95-100 forintról 85 forintra eshet – hívta fel a figyelmet a nagygazdaságok érdekképviseletének illetékese. „A kvóta megszüntetése az Európai Unióban és az orosz embargó együttesen óriási veszélyt jelent. A tej ára már most elindult lefelé, csökken, és további csökkenések várhatók. Tehát gyakorlatilag, ha az a csökkenés, amelyet prognosztizálnak, bekövetkezik, akkor a megnövekedett támogatással együtt ugyanott leszünk, ahol most vagyunk” – nyilatkozta Karjcsovicz András, a Szarvasmarha-tenyésztők Választmányának elnöke.
Több pénz jut jövőre a szarvasmarhát tartó és a tejtermeléssel foglalkozó gazdáknak
  A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének kongresszusán az elnök bírálta a kormányt, amiért elvonta az 1200 hektár feletti földterület uniós támogatását. „A mi kormányunk hadat üzent a mezőgazdasági társas vállalkozásoknak.” Nagy Tamás szerint a támogatás csökkentésének hatása évek múlva mutatkozik majd meg a nagygazdaságoknál. „Hosszú ciklusú folyamatokról van szó, és ugye kötöttségekről, amiről beszéltem, hogy mondjuk a támogatások révén, a fejlesztések révén elkötelezték a gazdaságok magukat hosszú évekre.

Nyilvánvalóan nincsenek azonnali lépéskényszerben. A kormányzati dokumentációk ezt mind tartalmazzák. Nyilván nem fog azonnal megjelenni egy radikálisan csökkenő állatállomány vagy hitelállomány” – tette hozzá a MOSZ elnöke.

Forrás: mno.hu/HírTV

További híreink

Bőséges vérkonzerv kínálat, 53 csípős faj és sok tudás van a nemzeti szúnyoglaborban

2024.07.25.

A PTE Természettudományi Kar adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának a tagja, a Virológiai Nemzeti Laboratórium Betegségvektor és Betegségökológia Kutatócsoport vezetője, Dr. Kurucz Kornélia beszélt a szúnyogokról.

Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Itt vannak az idei hivatalos terméseredmények - vége az aratásnak

2024.07.25.

Július 24-ig a nyári aratás gyakorlatilag véget ért, néhány kisebb terület kivételével, és idén nem voltak jelentős akadályok, amelyek befolyásolták volna a munkálatokat. A raktárkapacitás elegendő, és az idei termés nagy része már a tárolókban van.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

2024.07.25.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

Visszatér a kánikula, meg is mutatjuk, mikor

2024.07.25.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható. Nagyjából Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna környezetében alakulhatnak ki záporok, zivatarok, másutt csapadéknak kicsi az esélye. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 16 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Örömmel fogadja az orosz búzát Kína és Törökország is

2024.07.25.

Májusban Kína több mint 141 ezer tonna gabonát és lisztet importált Oroszországból (33 millió dollár értékben), ami 2,9-szerese az előző év azonos hónapjának.

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus Argus szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus Argus szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás