A napraforgó jelentős területet foglal el a hazai vetésforgóban. A pillanatnyi felvásárlási árakat tekintve a gazdaságos termesztés csak intenzív technológiával, de mégis költséghatékonyan valósítható meg.

A tavaszi vetést követően az olajos növények (napraforgó, szója) megfelelő gyökértömeg-kialakításához és az energiaháztartásához fontos a foszfor hatékony és gyorsan hasznosítható.

A napraforgó termesztésében a makroelemek közül a kálium a legnagyobb mennyiségben igényelt tápanyag. A nitrogén túlzott adagolása kerülendő, mivel a lazítja szöveteket, így a növényeket ért biotikus stresszhatások gyorsabban érvényesülnek (kártevők és betegségek megjelenése). A napraforgónál fontos a megfelelő mennyiségű kalcium és magnézium utánpótlása, mivel ezek az elemek szerepet játszanak az olajtartalom kialakulásában.

A kalcium meghatározó a sejtmembránok áteresztő képességének szabályozásában, valamint a sejtfalak stabilitásának kialakulásában. A tápanyag-utánpótlás bázisa az alaptrágyákon keresztül biztosított tápelemek talajba juttatása, de ennek hiányában, vagy csökkentett kijuttatása esetén a lombtrágyázás hatékony kiegészítő megoldást biztosít. A termesztés sikerét meghatározó szempont, hogy a napraforgó kimondottan érzékeny a mikroelem-utánpótlásra, amelyek közül elsődlegesen a bór, de a mangán és a vas is fontos szerepet játszik. A mikroelemek hasznosítható jelenléte elengedhetetlen része az növényi életfolyamatoknak (klorofill képzés, fotoszintézis, enzimatikus folyamatok).

https://www.youtube.com/watch?v=JaqfOmnkaW4

A DR GREEN lombtrágyák egyedi minősége és mikrokristályos formulációja a tápelemek magas hatóanyag-tartalmát biztosítja, amelyek technológiai alkalmazása növeli a termés minőségét és mennyiségét.

A napraforgóban alkalmazható DR GREEN lombtrágyák:

  • DR GREEN Olajos (B-100,0; Cu-2,0; Fe-25,0; Mn-50,0; Mo-0,5; Zn-20,0 g/kg)
  • DR GREEN Bór (B-120,0; Fe-50,0 g/kg)
  • DR GREEN Start (N-120,0; P2O5-600,0 g/kg)
  • DR GREEN Energy (N-100,0; K2O-400,0 g/kg)
  • DR GREEN Quality (P2O5-500,0; K2O 340,0 g/kg)

A DR GREEN lombtrágyák alkalmazása azonnal hasznosuló tápelemeket biztosít a növényeknek. Kísérleteinkben a komplex DR GREEN-technológia alkalmazása pozitív hatást gyakorolt a napraforgó termés- és olajtartalom-mennyiségének alakulására, amely az olajbonifikációval magasabb felvásárlási árat biztosít. A technológiában első kezelésre a DR GREEN Start 2 kg/ha-os dózisát önmagában, valamint a DR GREEN Olajos 2 kg/ha-os dózisával kiegészítve, majd második kezelésben a DR GREEN Bór 2 kg/ha + DR GREEN Energy 1 kg/ha kombinációját alkalmaztuk.

Valcum Agro Kft.
www.valcumagro.com
+36 30 217 9256

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás