Előremutató fenntarthatósági elvek alapján készült, díjnyertes dizájnbútorokat adományozott Balogh Levente üzletember a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek, amit jelképesen Dr. Gyuricza Csaba, az Egyetem rektora vett át. A bútorokat a MATE Budai Campusának közösségi terében helyezték el. Az átadott MATCH elnevezésű termékcsalád megalkotásánál alapvető szempont volt, hogy a hulladékcsökkentés és az újrahasznosítás nagy szerepet kapjon a magas minőségű dizájnbútorok anyagválasztásában és gyártása során.

A körforgásos gazdaság törekvéseivel összhangban a termékek forgácslapjai régi bútorok vagy egyéb faanyagok újbóli felhasználásából származnak, a párnák rugalmas töltőanyaga a gyártás során keletkezett poliuretánhab-esedékből és poliésztervatelin-maradékból, a kárpit teljes egésze pedig újrahasznosított PET-palackokból áll, míg a bútorokban megjelenő tömörfa, rétegelt falemez és fémalkatrészek teljes egészében újrahasznosíthatóak. A MATE anyagát szemléztük.

Előremutató fenntarthatósági elvek alapján készült, díjnyertes dizájnbútorokat adományozott Balogh Levente üzletember a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek, amit jelképesen Dr. Gyuricza Csaba, az intézmény rektora vett át

Az ásványvizes cégvezető beszélt a kibocsátáscsökkentésről

Balogh Levente nagyra értékeli a hasonló kezdeményezéseket, hiszen a környezetvédelem és a fenntarthatóság nem csak magánemberként, hanem cégvezetőként is rendkívül fontos számára. Az általa vezetett Szentkirályi Magyarország Kft. egyik kiemelt célja, hogy tíz éven belül átálljon a körforgásos gazdaságra, hulladékmentessé téve az ásványvízfogyasztást.

„A körforgásos gazdasági működésre átállásnak három lépcsője van. A Szentkirályinál az elsőt már teljesítettük, vagyis a környezetbarát tervezésnek köszönhetően a PET palackok száz százalékban újrahasznosítható anyagból készülnek. A második lépés a palackok hatékony visszagyűjtése, hiszen csak annyit lehet újrahasznosítani, amennyi visszajut a gyártásba. Ezt szolgálja majd a jövő év elején érvénybe lépő betétdíjas rendszer is, amelynek bevezetése hosszú évek óta szívügyem. A harmadik pedig, ami a legfenntarthatóbb megoldás, a „palackból-palackot” alapelv, vagyis az a folyamat, melynek során a régi PET-palackból új készül, ezzel pedig bezárul a PET-körforgás” – foglalta össze a körforgásos gazdaság felépítését Balogh Levente. A szakember szeptemberben a MATE Akadémián meghívott előadóként mesélt a hallgatóknak arról, hogy mi a Szentkirályi sikerének titka.

„Számomra fontos, hogy támogassak minden olyan kezdeményezést, amely maximalizálja a körforgást. Ennek példája ez a bútorcsalád is, amelyet a MATE Budai Campusának adományoztam. Külön öröm, hogy ezzel egyben fiatal magyar tehetségeket is támogathatok” – fűzte hozzá az üzletember.

A MATE környezetvédelmi törekvései

„Az újrahasznosított anyagokból készült bútorok koncepciója teljes mértékben beleillik a MATE körforgásos gazdaság érdekében végzett tevékenységébe. Egyetemünk világszinten kiemelkedő munkát folytat fenntarthatósági és környezetvédelmi területeken, valamint folyamatosan keressük azokat a hatékony módszereket és megoldásokat, amelyek révén sikeresen tudjuk bevezetni a körforgásos gazdasági folyamatokat a campusainkon. Ennek érdekében többek között biológiai körforgásos gazdaság tudás- és elemzőközpontot hoztunk létre, a jelenleg is üzemelő elkülönített hulladékgyűjtési rendszerünket fejlesztettük és egységesítettük, aerob hasznosítási gépeket szereztünk be, komposztálási technológiákat vezettünk be, valamint szerves termésnövelők és talajjavítók minőségbiztosítási rendszerét hoztuk létre” – mondta a rektor.

Használatban az újrahasznosított anyagokból készített bútorok

„Büszkék vagyunk arra, hogy a világon egyedülálló módon a gödöllői campusunkon képződő összes biológiailag lebomló hulladékot helyben hasznosítjuk egy professzionális infrastruktúra révén. Ezáltal a saját komposztálótelepünkön teljes körű helyben történő hasznosításra van lehetőség, sikeresen megvalósítva ezzel a biológiai körforgásos gazdaságot. Továbbá arra is rendkívül büszkék vagyunk, hogy a MATE a világ 100  legjobbja közé került a Times Higher Education Impact Rankings rangsor ENSZ által deklarált éhezés elleni küzdelmet meghatározó Zero Hunger kategóriájában” – mondta Gyuricza Csaba.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás