A hazai és a nemzetközi búzapiac jelenéről és jövőjéről, a búzanemesítés irányairól, valamint a minőségi búzatermesztés agrotechnikájáról is szó volt az idei, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézete, a Debreceni Akadémiai Bizottság Agrártudományi Szakbizottság és a Hajdú Gabona Zrt. által szervezett XXXI. búzatanácskozáson. Az eseményen elhangzott: az ágazat jövőjét csakis a minőségi, intenzív termesztés biztosíthatja.

Az intézmény beszámolója szerint a Debreceni Egyetemnek pilot szerepe van a hazai mezőgazdaságban.  

A hazai és a nemzetközi búzapiac jövőjéről, a búzanemesítés irányairól, valamint a minőségi búzatermesztés agrotechnikájáról is szó volt a búzatanácskozáson.
A hazai és a nemzetközi búzapiac jövőjéről, a búzanemesítés irányairól, valamint a minőségi búzatermesztés agrotechnikájáról is szó volt a debreceni búzatanácskozás alkalmával

“Az agrárium intézményünk egyik fő stratégiai területe, ennek megfelelően mindent megteszünk annak érdekében, hogy a legmodernebb technológiák álljanak oktatóink, kutatóink és hallgatóink rendelkezésére. Arra törekszünk, hogy kutatási területeinkkel lefedjük a klimatikus változásokat és ezek alapján újítottuk meg a teljes oktatási portfóliónkat is. Elindítottuk a precíziós mezőgazdasági mérnök alapképzésünket, amelynek keretében júniusban négy hallgatónk utazhat hat hónapra Dél-Dakotába. Fontos azonban, hogy oktatási és kutatási tevékenységünk révén megszerzett tapasztalatainkat, ismereteinket ne csak a hallgatóinknak adjuk át, a legújabb agrotechnológiákkal, eszközökkel, precíziós, autonóm rendszerekkel kapcsolatos tudásunkat a gazdálkodókkal is megosszuk” – mondta a konferencia megnyitóján Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.

Lakatos Zoltán, a Hajdú-Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója az idei búzatermésről szóló előadásában előrevetítette: a tavalyi 5,9 millió tonna után ebben az évben 5,2 millió tonna búzatermés várható.

“Számításaink szerint idén emelkedni fog a búza felvásárlási ára, az egy évvel korábbi, nagyon alacsony tonnánkénti 63-65 ezer forintról előreláthatóan 70-80 ezer forintra nő az ár. Idén is lesz elegendő gabona exportra. A tavalyi, rekordmennyiségben értékesített csaknem 3,2 millió tonna búzát rendkívül alacsony áron tudtuk eladni, ebben az évben számításaink szerint 2,2 millió tonna gabona kerülhet a külföldi piacokra” – fejtette ki Lakatos Zoltán.

 A búzakonferencia a gyakorlati szakembereket leginkább érintő kérdésekkel foglalkozik, idén a tanácskozás központi témája a minőségi búzatermesztés volt - írták.

A befolyásoló tényezőket is elemezték

“Az ágazat külső és belső tényezői azt mutatják, hogy a hazai búzatermesztés jelenlegi útjai nehezen, vagy egyáltalán nem járhatók. A magyar termelőknek rövid időn belül meg kell találniuk azt az új utat, amely hosszútávú fejlődési pályát tud biztosítani az ágazatnak. A minőség lehet az a kitörési pont, amely gazdaságossá teszi a termelést. A konferenciánkon ezért olyan tanácsokat igyekszünk adunk a termelőknek, hogy hogyan tudják ebben a gyorsan változó közegben hatékonnyá tenni vállalkozásukat úgy, hogy közben minőséget állítanak elő” – fejtette ki Pepó Péter.

 A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Növénytudományi Intézet professzora rámutatott, hogy a hazai gazdálkodók nem használják ki az olyan piaci szegmenseket, mint az ostya-, a keksz-, valamint a száraztésztagyártás, a különböző vitális glutinból származó töltelék- vagy a bioetanol-gyártás nyújtotta lehetőségeket.

“A termelőknek már vetés előtt el kell dönteniük, hogy milyen minőségű, milyen piacra kívánnak termelni és ennek megfelelően kell kiválasztaniuk a fajtát és a technológiát” – hangsúlyozta Pepó Péter.

 Harminc év után Pepó Péter, a DE Agrártudományi Doktori Tanács elnöke, a MÉK Növénytudományi Intézet professzora lemondott a konferencia elnöki tisztségéről, munkáját Vad Attilának, a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telep igazgatójának adta át.  

“A búzatanácskozás az elmúlt három évtized alatt az ágazat meghatározó szakmai rendezvénye lett. A konferencia a következő években is a térség búzatermelőinek hasznos szakmai fóruma, partnere kíván lenni, továbbra is betöltve tudásátadó szerepét, nélkülözhetetlen információkat szolgáltatva a gazdálkodóknak és vállalkozásaiknak” – jelentette ki Vad Attila.

A szakmai tanácskozás előadásait követően gyakorlati bemutatót tartottak az egyetem Látóképi Kísérleti Telepén, növényvédelmi, fajtatesztelési, vetésváltási, trágyázási, öntözési és egyéb tartamkísérleteket ismerhettek meg a résztvevők.

 

Megosztás

További híreink

Reped a paradicsom! De mitől? Mit lehet tenni? Még ehető?

2024.06.21.

A paradicsom kedvelt alapanyag a kertekben szerte a világon, élénk íze és sokoldalúsága miatt szinte állandó helye van a konyhában. Gyakori probléma azonban, amellyel sok kertész szembesül, a paradicsom repedése. Ez a jelenség elkeserítő lehet, különösen akkor, ha időt és energiát fektetünk az egészséges növények termesztésébe. A garden-guide.com cikke azt vizsgálta meg, hogyan néz ki a paradicsomrepedés, milyen okok állnak mögötte, mikor fordul elő általában, milyen hatással van az ehetőségre, és hogyan lehet megelőzni.

A NAK-elnökkel erősödött a magyar küldöttség és a gazdák érdekképviselete az Európai Parlamentben

2024.06.21.

A legutóbbi Európa Parlamenti választás merősítette a gazdák érdekérvényesítését az EU központjában, és az agrárium is hangsúlyosabban jelenhet meg az Európai Parlament napirendjén – közölte Nagy István agrárminiszter.

Sivatagból az otthonainkba: 5 gyakorlati tipp a pozsgás növények beltéri gondozásához

2024.06.21.

Akinek volt valaha jáde növénye, és nem tudott rájönni, miért hullanak le folyamatosan a levelei, vagy miért zsugorodott össze váratlanul egy rutin öntözés után, akkor értékelni fogja a poszgás növények gondozására vonatkozó tanácsokat. Ezek a hasznos tippek mindent tartalmaznak, amit tudni kell a beltéri életben tartásukhoz, a megfelelő öntözéstől és fénytől a legjobb talajtípusig.

Ez már nem játék, két vármegyére harmadfokú riasztást adtak ki mára

2024.06.21.

Pénteken változó vastagságú és mennyiségű fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, zavarja a napsütést. Emellett az ország északi, északkeleti harmadán az alacsonyabb szintű felhőzet fokozatosan csökken, gomolyosodik. Csapadék estig általában nem lesz, de a nyugati, délnyugati határvidékre már estefele kis eséllyel besodródhat zápor, zivatar. A keleties irányú szél elkezd déli irányba fordulni és helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30 és 38 fok között várható. A déli országrészben lesz a legmelegebb. Késő estére 22 és 31 fok közé hűl le a levegő. Bács-Kiskun és Csongrád vármegyében harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

Áder János szerint víztározók és csatornák kellenek az árvíz elleni védekezéshez

2024.06.21.

A következő generációnak alkalmazkodnia kell a megváltozott életkörülményekhez a mindennapi életben, és az energia- és vízgazdálkodás szempontjából is - mondta Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás