A fiatal növény dinamikus fejlődését sok tényező korlátozza. Az alacsony hőmérséklet, a száraz környezet vagy éppen a vízzel telített talaj levegőtlensége, mind tápanyag felvételi mind fejlődési zavarokat okoz. Stresszel jár a palántás növények kiültetése, vagy az ültetvények telepítése is, hiszen a növények más közegbe kerülnek át. Ezek a stresszhatások sokszor látható tüneteket produkálva, máskor termésdepresszióban jelentkeznek. A heterogén talajadottságok eltérő feltételeket biztosítanak a termesztett kultúrák indulásához. Például a hidegebb foltokon vontatottabb a kelés, és tápanyagfelvétel, melynek következtében lassabb a növekedés üteme az optimálisan fejlődő növényekhez képest.

A TIMAC AGRO által kifejlesztett gyökérstimulátor oldatok hatóanyagai gyorsítják a növények megerősödését és homogenizálják az állományt. A készítmény humin- és fulvósav tartalma megvédi a tápelemeket a kimosódástól, javítja a talaj tápelemszolgáltató képességét. A benne található zeatin, segíti a sejtosztódást és az anyagcsere-folyamatokat, ami nagyobb tápanyagfelvételt eredményez. Glicin-betain hatóanyaga növeli a kedvezőtlen környezeti feltételekkel szembeni toleranciát. Ennek köszönhetően folyamatos a fejlődés és csökkenthetők a heterogén talajviszonyok negatív hatásai.

A Fertiactyl Starter® technológia szintű alkalmazásával segíti a növények korai, a terméspotenciál szempontjából kulcsfontosságú fejlődési folyamatait, mint például a kalászosok bokrosodását, a repce oldalhajtásainak növekedését. Bármely kultúra korai fejlődési szakaszában felhasználható szántóföldi permetezővel vagy csepegtető öntözéssel kijuttatva.

A kukorica cinkigénye nem csak a virágzást megelőzően, hanem a kezdeti fejlődés során is magas. Mivel hazánkban a termőterületek többsége alacsony cinkellátottságú, illetve felvételét a talaj pH erőteljesen befolyásolja, a FERTIACTYL ALLEGRO® cinktartalma megoldást jelent a kezdeti hiány elkerülésére, biostimulátor tartalma pedig fokozza a beépülést.

A fiatal növény – kiváltképpen a repce - az egészséges fejlődéshez a kezdeti időszakban bórt is nagyobb mennyiségben igényel. Erre jelent megoldást a Fertiactyl Radical®, ezen felül a gyümölcsök és a cukorrépa cukortartalmát, a burgonya keményítő tartalmát, az olajos növények olajtartalmát és minőségi paramétereit is fokozza. Az anyagcsere folyamatok katalizálásával olyan pozitív változásokat eredményez, melyek hatására fokozódik a növény ellenálló képessége, így a fejlődés folyamatos lesz.

A FERTIACTYL GZ® használatának elsődleges célja nem a tápanyag-utánpótlás, hanem a megnövelt biostimulátor tartalom által kiváltott gyorsabb fejlődés támogatása, de a termékben lévő nitrogén és kálium hatóanyagok további tartalékot jelentenek a növény számára. A termék hatása egyértelműen a látványos hajtásnövekedésben nyilvánul meg, a vízháztartás támogatásával pedig elősegíti a folyamatos fejlődést. A készítmény elsősorban a gyökérszőrök fejlődésére van hatással.

A növényeknek a kezdeti időszakban történő támogatáson túl, a későbbi fázisokban is szükségük van a segítségre. A genetikailag kódolt termésmennyiség a gyakorlatban nehezen megvalósítható, hiszen annak elérése minden tényező szempontjából optimális környezetet igényel. Kontinentális klímánkon szembe kell néznünk a talaj és az időjárás szélsőségeivel, valamint néha a saját magunk okozta hibákkal is. A SEACTIV® (korábbi nevén: FERTILEADER®) termékcsalád minden terméke tartalmazza a két komponensből álló SEACTIV® biostimulátor komplexet, melynek izopentil-adenin része a növény aktiválását és az élettani folyamatok szabályozását, glicin-betain tartalma pedig a stresszfaktorokkal szembeni ellenállóképességet növeli.

A SEACTIV TONIC® készítményt kifejezetten a bokrosodás javítására fejlesztették a kutatók. Elsősorban intenzív kalászos fajták és hibridek kezelésére javasolt. Technológia szintű alkalmazásával fokozzuk a másodlagos gyökerek és az oldalhajtások fejlődését. A termék használata magasabb toleranciát biztosít a stresszhatásokkal szemben, így csökkenti a kialakult oldalhajtások elszáradását aszály esetén.

A SEACTIV Trio® a kalászosok 2 nóduszos állapotában a kalászdifferenciálódás segítésére, illetve a repcénél 2 cm-es becőméret esetén, a termés minőségének javítására szolgál. A szárba szökkenés időszakában hirtelen megugrik a vegetatív növekedéshez szükséges tápanyagszükséglet. A készítmény a tápanyagszállítás és beépítés fokozásán keresztül támogatja a növényt.

A SEACTIV Vital® a kalászosok termésminőségének javítására és a csemegekukorica, illetve zöldborsó zsengeségének fenntartására ajánlott, a rugalmasabb betakarítás érdekében. Fokozza a zászlóslevél fotoszintézisét, gyorsítja a tápanyagok áthelyeződését, így az ezermagtömeg emelkedése mellett a beltartalmi értékek is növekednek.

A SEACTIV Gold®-ot az olajos és gyümölcs kultúrák, valamint keresztesvirágúak kondicionálására, fejlődésszabályozására javasolt használni a virágzást megelőzően. A napraforgó hozama jelentősen emelhető, ha a tányér közepén lévő virágok is termékenyülnek és a kaszatok teljesen kitelnek. A termék a biológiai folyamatok stimulálásával javítja a termékenyülést, a tápanyagtranszport fokozásával pedig segíti a kaszatok kitelését.

Az olajos kultúrák magas terméshozamának és olajtartalmának elérése érdekében, elengedhetetlen a fővirágzást megelőző lombtrágyázás. A SEACTIV Alpha® tartalmazza a fehérjeszintézishez szükséges nitrogént és az ATP-képzéshez szükséges foszfort, valamint bórtartalmával elősegíti a termékenyülést, továbbá a magas olajtartalom és minőség elérését.

A SEACTIV Elite® a zöldség és a kalciumigényes gyümölcskultúrák termésnövelésének szabályozására és kálcium pótlására alkalmas. Az intenzív szármegnyúlás időszakában repcében és napraforgóban hatékonyan segíti a kalciumbeépülést, az ellenálló szárszerkezet kialakulását.

A SEACTIV Magical® alkalmas a zöldség és a kalciumigényes gyümölcskultúrák terméshús minőségének és tárolhatóságának javítására. A biostimulátor hatóanyagai fokozzák a tápanyagtranszport- és beépülés folyamatát, így nem alakul ki kalciumhiány, ezzel javítható a termés pultontarthatósága. Az intenzív termésnövekedés kezdetétől a végleges termésméret eléréséig, több alkalommal, 1%-os töménységben történő kijuttatása javasolt.

A kalászos kultúrák az intenzív bokrosodás időszakában kifejezetten igénylik a rezet. A rézpótlás pozitív hatással van a bokrosodásra, a gabonák fehérje- és sikértartalmára, a termésminőség és termésmennyiség kialakítására. A SEACTIV Rame® támogatja a megfelelő szárszilárdság kialakulását, valamint a vízháztartásban és a szárazságtűrő képesség fokozásában is kiemelt jelentőségű.

A SEACTIV Axis® nagy mennyiségű cinket és foszfort tartalmazó biostimulátoros készítmény a kukorica termékenyülésének és csőfejlődésének szabályozására. Technológia szintű alkalmazásával növelhető a növény stressztűrő-képessége, kompenzálható az évjárathatás. Aktiválja a fotoszintézist és a termelő folyamatokat, a kiváló termékenyülés és termésfejlődés érdekében.

A SEACTIV Viti® a zöldség- és gyümölcstermesztésben a koraiság és az érés fokozására ajánlott. Az érési folyamatok fokozása, a termésre jellemző íz és zamatanyagok kialakulása javítja a piaci pozíciót. Tápelemtartalma és annak felszívódása igazodik a növény éréskori igényeihez. A végleges termésméret elérésétől kezdve több alkalommal, 1%-os töménységben történő kijuttatása javasolt.

A SEACTIV Vertis® mangán- és vastartalmának köszönhetően fontos szerepet tölt be a fotoszintézisben, klorofilképzésben és az aminosavak szintézisében. Magas CaCO₃ tartalmú talajokon, ahol gátolt a vasfelvétel, használatával megelőzhető a növények vashiányos állapota. Szőlő- és gyümölcsültetvényekben a teljes vegetáció alatt használható 3-4 alkalommal.

Keresse szaktanácsadó kollégáinkat, akik az Ön számára legmegfelelőbb megoldást tudják nyújtani bármely tápanyag-utánpótlási kérdésben, valamint látogasson el honlapunkra és folyamatosan frissülő Facebook oldalunkra!

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás