Japán tudósok azt állítják, hogy megértik, mit jelentenek a különböző csirkehangok – a mesterséges intelligenciának köszönhetően. A tudósok állítása szerint a csirkék hanghordozását elemző technológia segítségével 80%-os pontossággal meg tudnak fejteni hat különböző érzelmi állapotot, így az éhséget, a félelmet, a dühöt, az elégedettséget, az izgalmat és a szorongást.

A tanulmányt a Tokiói Egyetem professzora, Adrian David Cheok vezette, aki inkább a szexrobot-kutatásairól ismert.

Remélik a tudósok, hogy ezeket a mesterséges intelligencia- (AI-) és ML-technikákat más állatokra is adaptálni tudják majd, és megalapozzák a hihetetlen intelligenciát a különböző, állatokkal kapcsolatos iparágakban (Fotó: Pixabay)

A Research Square című folyóiratban megjelent proof-of-concept tanulmány részletesen ismerteti a csapat eredményeit. A tanulmányt még nem bírálták el, de a Nature Scientific Reportshoz már benyújtották.

„Ez egy hatalmas ugrás a tudomány számára!” – mondta Adrian David Cheok. „És ez még csak a kezdet. Reméljük, hogy ezeket a mesterséges intelligencia- (AI-) és ML-technikákat más állatokra is adaptálni tudjuk majd, és megalapozzuk a hihetetlen intelligenciát a különböző, állatokkal kapcsolatos iparágakban. Ha tudjuk, mit éreznek az állatok, sokkal jobb világot tudunk tervezni számukra.”

„Módszerünk egy élvonalbeli AI-technikát alkalmaz, amelyet Deep Emotional Analysis Learningnek (DEAL) nevezünk, egy rendkívül matematikai és innovatív megközelítést, amely lehetővé teszi az érzelmi állapotok árnyalt megértését a hallási adatokon keresztül” – folytatta Cheok.

Cheok egy nyolc állatpszichológusból és állatorvosból álló csapattal működött együtt, akik a csirkék érzelmi állapotával kapcsolatos meglátásaikat ajánlották fel. Együttesen 80 madárból álló mintát és mintegy 200 órányi hangot elemeztek.

A tudósok 100 órányi csirkehangfelvétellel táplálták a mesterséges intelligenciát, és minden hangot érzelmi állapottal jelöltek meg.

A kutatók szerint a csirkék számos összetett érzelemmel rendelkeznek.

Ezután 100 órányi új csirkehangot töltöttek fel az AI-nak, és a technológia az esetek többségében helyesen tudta meghatározni a csirkék érzelmi állapotát.

„Ez a kutatás nemcsak új utakat nyit az állatjólét megértéséhez és javításához, hanem precedenst teremt a mesterséges intelligencia vezérelte kommunikáció további vizsgálataihoz is” – mondta a csapat.

(Forrás: nypost.com)

Megosztás

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás