Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntött, hogy ideiglenesen betiltja a benzin és a gázolaj exportját. Ez a döntés tovább szűkíti az üzemanyagpiacot. Szakértők úgy vélik, hogy Oroszország jelenlegi lépései legfeljebb addig tarthatók fenn, amíg Oroszország tárolókapacitása teljesen telítődik.

Oroszország a héten ideiglenes tilalmat rendeltel a benzin- és dízelolajexportra négy volt szovjet állam kivételével minden más országba, hogy stabilizálja saját piacát -jelentette be a Kreml. A tilalom azonnal hatályba lép. A rendelkezés nem vonatkozik az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamaiba -köztük Fehéroroszországba, Kazahsztánba, Örményországba és Kirgizisztánba -kormányközi megállapodások alapján történő üzemanyag-szállításokra. Az orosz energiaügyi minisztérium szerint az intézkedés megakadályozza az engedély nélküli "szürke" üzemanyag-kivitelt, és a megnövekedett kínálat az orosz fogyasztók számára is csökkenti az árakat.

Fotó: Pixabay

Korábbi elemzések szerint Oroszország a zelmúlt hónapokban benzin-és gázolajhiánytól szenvedett.

Az üzemanyagok nagykereskedelmi árai az egekbe szöktek, annak ellenére, hogy a kiskereskedelmi árakat korlátozták. Mindenesetre elmondható, hogy Oroszország egyes régióiban jelentős többletköltségek merültek fel a mezőgazdasági betakarítási szezonban bekövetkezett áremelkedések miatt. Azt is fontos megjegyezni, hogy szeptember első 20 napjában Oroszország már mintegy 30 százalékkal csökkentette a tengeri dízel- és gázolajexportját augusztushoz képest. Moszkva tavaly 4,82 millió tonna benzint és közel 35 millió tonna gázolajat exportált.

Az üzemanyagárak jelentősen emelkedtek Magyarországon az elmúlt években, részben a finomítói kapacitáshiánya és a szűk piac miatt, de a geopolitikai feszültségek és a növekvő nyersanyagköltségek miatt is. A gázolaj ára meredeken emelkedett, és a kiskereskedelmi árak rekordokat döntöttek, de a képet árnyalni kell.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legutóbbi jelentésében bejelentette, hogy a gázolajfogyasztás az idén napi mintegy 100000 hordóval fog növekedni. Ehhez képest a benzinfogyasztás napi 500000 hordó, a repülőgép-üzemanyag és a kerozinfogyasztás pedig több mint egymillió hordó naponta. A dízel fontos ipari és közlekedési üzemanyag, és a kínálat csökkenése a termelés és a szállítás visszaesésén keresztül az egész gazdaságra kihathat.

Cikkünk az Index összeállítása alapján készült.

Megosztás

További híreink

Tejárak emelkedőben csökkenő termelés mellett - minden, amit tudnia kell

2024.07.24.

2024 májusában a nyerstej termelői ára az USA-ban 15 százalékkal, az Európai Unióban 1 százalékkal nőtt, míg Új-Zélandon 5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A világpiacon az ömlesztett vaj ára 2024 29. hetében 53 százalékkal, a cheddar sajté 5 százalékkal emelkedett, miközben a teljes tejpor ára stagnált, a sovány tejporé pedig 1 százalékkal csökkent 2023 azonos hetéhez viszonyítva.

Rejtélyes jelenségek: miért nem terjednek most a károsítók a kertekben?

2024.07.24.

A hőség folyamatosan új rekordokat dönt. Sok megyénkben a forróság aszállyal és erős UV-sugárzással párosul, és úgy tűnik, még a károsítóknak sem kedvez ez az időjárás.

A cukorpiac meglepetései: látványos árcsökkenés és váratlan trendek

2024.07.24.

A fehércukor világpiaci átlagára 2024 májusában 512 euró/tonna volt, ami közel 9 százalékkal alacsonyabb az áprilisi árnál. A londoni árutőzsdén (LIFFE) a fehércukor fronthavi jegyzése július 8-án 560 dollár/tonnáról ingadozások mellett július 19-re 541 dollár/tonnára esett. A nyerscukor fronthavi jegyzése is hasonló trendet követett, július 19-én 411 dollár/tonnán zárva.

Váratlan fordulat: jelentős változások a szójabab, a repcemag és a napraforgómag árában

2024.07.24.

Érdemi változások csokkentek az olajos magvak világpiacán az elmúlt hetekben. Íme a részletek.

Zuhanó kukoricaárak: itt vannak a legfrissebb számok

2024.07.24.

Az USA-ban termelt kukorica azonnali exportára 13 dollárral 183 dollár/tonnára esett vissza június 7. és július 5. között. A szeptemberi ár 15 dollárral 185 dollár/tonnára, a decemberi pedig 14 dollárral 210 dollár/tonnára csökkent (FOB Gulf). Argentínában a kukoricával továbbra is 185 dollár/tonnáért (–10 dollár) kereskedtek.

Halad a bioszakma, könnyebb megtalálni a magyar ősgabona termékeket az új térképen

2024.07.24.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai és partnerei szakmai napot szervezek Száron, hogy a piac szakmai szereplői, gazdák, molnárok és pékek, valamint a kutatók találkozzanak

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás