Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntött, hogy ideiglenesen betiltja a benzin és a gázolaj exportját. Ez a döntés tovább szűkíti az üzemanyagpiacot. Szakértők úgy vélik, hogy Oroszország jelenlegi lépései legfeljebb addig tarthatók fenn, amíg Oroszország tárolókapacitása teljesen telítődik.

Oroszország a héten ideiglenes tilalmat rendeltel a benzin- és dízelolajexportra négy volt szovjet állam kivételével minden más országba, hogy stabilizálja saját piacát -jelentette be a Kreml. A tilalom azonnal hatályba lép. A rendelkezés nem vonatkozik az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamaiba -köztük Fehéroroszországba, Kazahsztánba, Örményországba és Kirgizisztánba -kormányközi megállapodások alapján történő üzemanyag-szállításokra. Az orosz energiaügyi minisztérium szerint az intézkedés megakadályozza az engedély nélküli "szürke" üzemanyag-kivitelt, és a megnövekedett kínálat az orosz fogyasztók számára is csökkenti az árakat.

Fotó: Pixabay

Korábbi elemzések szerint Oroszország a zelmúlt hónapokban benzin-és gázolajhiánytól szenvedett.

Az üzemanyagok nagykereskedelmi árai az egekbe szöktek, annak ellenére, hogy a kiskereskedelmi árakat korlátozták. Mindenesetre elmondható, hogy Oroszország egyes régióiban jelentős többletköltségek merültek fel a mezőgazdasági betakarítási szezonban bekövetkezett áremelkedések miatt. Azt is fontos megjegyezni, hogy szeptember első 20 napjában Oroszország már mintegy 30 százalékkal csökkentette a tengeri dízel- és gázolajexportját augusztushoz képest. Moszkva tavaly 4,82 millió tonna benzint és közel 35 millió tonna gázolajat exportált.

Az üzemanyagárak jelentősen emelkedtek Magyarországon az elmúlt években, részben a finomítói kapacitáshiánya és a szűk piac miatt, de a geopolitikai feszültségek és a növekvő nyersanyagköltségek miatt is. A gázolaj ára meredeken emelkedett, és a kiskereskedelmi árak rekordokat döntöttek, de a képet árnyalni kell.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legutóbbi jelentésében bejelentette, hogy a gázolajfogyasztás az idén napi mintegy 100000 hordóval fog növekedni. Ehhez képest a benzinfogyasztás napi 500000 hordó, a repülőgép-üzemanyag és a kerozinfogyasztás pedig több mint egymillió hordó naponta. A dízel fontos ipari és közlekedési üzemanyag, és a kínálat csökkenése a termelés és a szállítás visszaesésén keresztül az egész gazdaságra kihathat.

Cikkünk az Index összeállítása alapján készült.

Megosztás

További híreink

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Érkezik a vihar: hatalmas zivatarok és felhőszakadások várhatók

2024.07.23.

A HungaroMet figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére, amely július 23-a kedd éjfélig érvényes.

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás