A hazai feldolgozóipari meggy szezonja az Érdi bőtermő betakarításával kezdetét vette. Közel egyhetes időeltérés van az ország különböző részei között: míg Dél-Dunántúlon, Pest és Bács-Kiskun megyében néhány napon belül be is fejeződik az Érdi bőtermő betakarítása, addig az északi és észak-keleti termőtájakon komolyabb mennyiségekkel most kezdődik.

Az Érdi bőtermő a hazai meggytermés 20-25%-át adja, így – a betakarítható mennyiségek alapján – jelenleg kb. a szezon 10-15%-a lehet mögöttünk.

A szezon első hete után egyre inkább úgy tűnik, hogy a pesszimista véglet vagy akár annál rosszabb szcenárió valósul meg (Fotó: Pixabay)

„A szezon első hetét követően – a 2022. június 7-én megjelent elemzésünk és prognózisunk után – szükségessé vált a termésbecslés aktualizálása és az elmúlt egyheti piaci történések értékelése” – írja a FruitVeB.

Aszály: gyenge termés, súlyos méretproblémák

A mintegy három hete készített termésprognózisban úgy értékelték a helyzetet a szakértők, hogy a várható hazai termés a csapadékviszonyok és az ezáltal meghatározott gyümölcsméretek függvénye. Így csak széles intervallumban becsülhető, vagyis rosszabb esetben az elmúlt három év átlagának megfelelő 60 ezer tonna magasságában állhat meg a termés, jobb esetben ennél akár 20-30%-kal is magasabb lehet. A szezon első hete után egyre inkább úgy tűnik, hogy ezek közül a pesszimista véglet vagy akár annál rosszabb szcenárió valósul meg.

Az ok a jelentős csapadékhiányban rejlik. Az ország nagy részén most már szinte soha nem látott méreteket ölt és károkat okoz az aszály. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csapadékanomália-térképe jól mutatja a termelés gyakorlatában is érzékelt helyzetet.

Az ország meggyültetvényeinek ¾-ét (az északi, észak-keleti és középső országrészben) jelentős aszály sújtja (Forrás OMSZ-FruitVeB)

Míg Nyugat- és Dél-Dunántúlon a 2-3 héttel ezelőtti esőzések okán megfelelő a csapadékellátottság, addig a Dunától keletre tetemes csapadékhiány mutatkozik. Tekintettel arra, hogy a jó vagy elfogadható csapadékellátottságú területekhez mindössze a meggy termőterületeink negyede tartozik, az ország meggyültetvényeinek ¾-ét (az északi, észak-keleti és középső országrészben) jelentős aszály sújtja. A relatíve száraz ősz és tél miatt a talaj mélyebb vízkészletei is kimerültek.

Katasztrofális kilátások

Ráadásul a kilátások a következő egy hétben is rosszak, mondhatni katasztrofálisak: csapadék abszolút nem várható, ellenben 35-37 °C-os nappali kánikulára, extrém UV-sugárzásra és 20°C fok feletti éjszakai hőmérsékletekre lehet számítani. A gyümölcs növekedése ilyen időjárási viszonyok mellett leáll, szélsőséges esetben a meggy – szakzsargonnal élve – rásül a fára.

Jelenleg az látszik, hogy az Érdi bőtermő esetében a gyümölcsméretek többségében elérik a feldolgozóipar által elvárt 18 mm-es átmérőt (bár a keleti országrészben itt is vannak részleges méretgondok), ami elsősorban azzal van összefüggésben, hogy e fajtánál a tavaszi fagykárok miatt relatíve gyenge a termésterhelés, így a fák rossz csapadékellátottság mellett is kinevelték az elfogadható gyümölcsméretet.

Ezzel szemben a magyar meggytermés kb. 60-70%-át adó és a meggybefőtt-gyártás alapját képező fürtös meggyeknél (Debreceni bőtermő, Újfehértói fürtös, Kántorjánosi, Petri, Éva) ketté szakad az ország. A Dunántúl nagyobb részén várhatóan megfelelőek lesznek a gyümölcsméretek, míg a Dunától keletre, vagyis a termőterület ¾-én jelenleg elégtelen, 12-15 mm a jellemző gyümölcsméret. Szintén megfelelő gyümölcsméreteket tapasztalunk az öntözött ültetvényekben, azonban komoly hátrány, hogy a meggyültetvényeknek mindössze 10-15%-a öntözött.

Erősen lefelé korrigált prognózis

A rendkívül kedvezőtlen időjárási körülmények okán a korábbi prognózis alsó határára, 60 ezer tonna körülire kényszerült módosítani prognózisát a FruiVeB. Azzal, hogy a fán lévő abszolút mennyiségnél sokkal nagyobb kérdés, hogy ebből mennyi fogja elérni a feldolgozóipar által megkövetelt 18 mm-es méretet. Vagyis mennyi lesz a piacon megjelenő árualap. 

Minden, a meggy várható méretére vonatkozó prognózis nagy bizonytalansággal terhelt, de jelenlegi becslésük (ami a következő egy heti kedvezőtlen időjárást is figyelembe veszi) az, hogy a hűtő- és konzervipar potenciális alapanyag-bázisát adó Érdi bőtermő és fürtös meggyfajták együttes termésének 20-40%-a nem fogja elérni a betakarításig a 18 mm-es méretet, így mind feldolgozóipari, mind frisspiaci felhasználásra alkalmatlan lesz. 

A léipar sem tudja hasznosítani

Az „apró” meggyet a rossz lékihozatal okán a léipar sem tudja hasznosítani, ráadásul a léiparunk felvevő kapacitása mindössze 8,0 ezer tonna. Ekkora mennyiséggel és az apró meggy minőségével várhatóan a pálinkaipar sem tud mit kezdeni. Ez azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen 10-16 ezer tonna meggy kiesik a piacról, értékesíthetetlenné válik.

Mindezek okán nem zárható ki, hogy a főszezonban (kb. július 05-15. közötti időszakban) minőségi meggyből hiány fog fellépni a piacon, illetve elképzelhető, hogy majd további negatív korrekció válik szükségessé a termésprognózisban.

Méltánytalan árak

A szezon első hetében a meggy ára meglehetősen kedvezőtlenül, a várakozások alatt alakult. A június 7-ei helyzetértékelésben arról számoltak be, hogy a magyar meggytermelők minimális árelvárása nettó 280-300 Ft/kg (a FruitVeB mint szakmaközi szervezet által kommunikált árakról a feldolgozók nem alkottak hivatalos véleményt, illetve nem fogalmaztak meg a maguk oldaláról árelvárásokat).

Az első meggybefőttkötések mintegy 20%-kal alacsonyabb árszinten történtek, mint a hazai konzervgyárak kiajánlott árai (Forrás: FruitVeB)

A termelők elvárásával szemben a nettó 250 Ft/kg körüli nyitó árak (belföldi feldolgozóba beszállított, I. osztályú, hűtő-és konzervipari alapanyag meggyre vetítve) néhány nap elteltével 220 Ft/kg-ra estek vissza. Mindez azzal lehet összefüggésben, hogy a szezon elindulása ellenére – a hazai kb. 60 millió üveges meggybefőtt-gyártással szemben – eddig mindössze 5-6 millió üvegre történtek kötések, ami a piac rendkívüli óvatosságára utal, illetve tovább fokozza az eleve meglévő bizonytalanságot.

Továbbá szerepet játszott az árzuhanásban – meglepő és elkeserítő módon az is –, hogy ezek az első meggybefőttkötések mintegy 20%-kal alacsonyabb árszinten történtek, mint a hazai konzervgyárak kiajánlott árai. Úgy tűnik, ebben az évben is érvényesülni látszik a néhány nagy német vevő erőfölénye. Ők a magyar meggytermelők és konzervgyárak érdekeit és elvárásait jórészt figyelmen kívül hagyják.

A hazai feldolgozók a kiajánlott áraikban próbálták figyelembe venni a termelés és a feldolgozás költségnövekedését és fokozódó kockázatát, de mintha szinte semmit nem tudtak volna érvényesíteni ebből a néhány nagy német vevővel szemben.

Mintha semmit nem tudtak volna érvényesíteni

Ennek eredőjeként eddig mind a késztermék, mind az alapanyag árában méltánytalan árak alakultak ki. Amennyiben nagyobb tételekre irányuló befőttkötések is ezen az áron történnek a következő napokban, az elméletileg nehezen fogja kiengedni a konzervipari meggy nettó termelői árát a 200 Ft/kg körüli árszintről, amivel a termelők járnak rosszul. Ellenben valószínűsíthető, hogy a július 5-15. közé prognosztizálható, a minőségi (18+ méretű) meggyben kialakuló hiány árversenyt indít be a minőségi meggyért, felfelé húzva a termelői árakat, aminek pedig – az alapanyag és a befőtt árának satujában – a hazai konzervgyárak és hűtőipari üzemek lesznek a kárvallottjai.

Exportpiacainkon a hazai piaci áraknál magasabbak az árak, amelyek párosulnak egy szigorúbb minőségi igénnyel, valamint csak jelentős fuvarköltséggel terhelten juttatható el az üzemekbe a meggy. A kockázatokat és a költségeket figyelembe véve a hazai exportőrök a nettó 220-280 Ft/kg közötti ártartományban vásárolnak meggyet export célra hazai berakó paritáson.

Elkeseredett termelők

Összegezve megállapítható, hogy az elmúlt évtized talán legnehezebb meggyszezonja elé nézünk. Az óriási aszály miatt várhatóan a meggytermés több tíz százaléka méret alatti marad, amivel értékesíthetetlenné válik. Tetemes terméskieséseket és gazdasági károkat okozva termelők sokaságának. Az árviszonyok sem alakulnak kedvezően, a jelenlegi kilátások alapján vagy a termelők, vagy a feldolgozók számukra kedvezőtlen árszintet fognak realizálni. Vagyis a termékpálya valamely magyar szereplője veszteségeket szenved el. Megoldást az jelenthet, ha a meggybefőttkötések az eddig kialakulóban lévőnél jóval magasabb árszinten fognak bekövetkezni. Ezzel minden piaci szereplő életben tud maradni.

Megosztás

További híreink

Megválasztották 2024 legjobb pálinkáját - kóstolta már?

2024.06.24.

A 11. alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Tönkölypálinka Verseny kiemelten hozzájárul a magyar pálinkakultúra építéséhez, a fogyasztók tájékozódásának elősegítéséhez, valamint nemzeti italunk hitelének és ismertségének erősítéséhez – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Budapesten a verseny díjátadó ünnepségén.

Nem indul jól a hét, holnaptól újra drágább lesz az üzemanyag

2024.06.24.

Kedden tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak - írta meg a holtankoljak.hu. A benzin és a  gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 2-2 forinttal kerül majd többe.

Partner

A Creatiger újszerű megoldásai gyorsabb kivitelezést tesznek lehetővé alacsonyabb költségekkel

2024.06.24.

A Creatiger Kft. mesterséges tavak, csatornák építésével és geoműanyag kereskedelemmel foglalkozik. Szolgáltatásaik közé tartozik a víztározók és tavak kivitelezése, valamint kazaltakarók készítése. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a magas minőségű, könnyű és hajlékony HDPE vízszigetelő fóliák alkalmazására. Projektmenedzsment szolgáltatásaik és viszonteladói kapcsolataik révén széleskörű megoldásokat kínálnak ügyfeleik számára. Törő Gergely, a cég egyik ügyvezetője, három terméküket mutatja most be a Magro.hu olvasóinak.

Új vállalati együttműködési felületet hozott létre a MATE 100 Klub

2024.06.24.

A MATE 100 Klub a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem száz legjelentősebb ágazati és piaci vállalatának vezetői számára teremt új együttműködési platformot.

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Partnerhírek
Partner

A Creatiger újszerű megoldásai gyorsabb kivitelezést tesznek lehetővé alacsonyabb költségekkel

2024.06.24.

A Creatiger Kft. mesterséges tavak, csatornák építésével és geoműanyag kereskedelemmel foglalkozik. Szolgáltatásaik közé tartozik a víztározók és tavak kivitelezése, valamint kazaltakarók készítése. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a magas minőségű, könnyű és hajlékony HDPE vízszigetelő fóliák alkalmazására. Projektmenedzsment szolgáltatásaik és viszonteladói kapcsolataik révén széleskörű megoldásokat kínálnak ügyfeleik számára. Törő Gergely, a cég egyik ügyvezetője, három terméküket mutatja most be a Magro.hu olvasóinak.

Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás