Sokszor olvashatunk arról, hogy a méhek a legfontosabb beporzó rovarok, ami teljes mértékben igaz is, viszont rajtuk kívül több rovar is végzi még ezt a munkát, akár éjjel is. A molylepkék köztudottan éjszakai állatok, és az éj leple alatt ők is szorgosan ténykednek a növények beporzásán, amíg nappali társaik nem aktívak. Egy új tanulmány szerint pedig a molylepkék igen fontos beporzók az angol gazdaságok területein, és nagy szerepet játszhatnak a terméshozam alakulásában.

Egy kutatás ugyanis kimutatta, hogy a lepkék pollenszállító hálózata összetételében és méretében is nagyobb, mint nappali társaiké. Ennek oka, hogy a molylepkék több olyan növényről is szállítanak virágport, amelyeket a pillangók vagy a méhek nem látogatnak meg, illetve hogy a lepke a mellkasán szállítja a pollent, és nem a pödörnyelvén, ezzel könnyítve a pollenátvitelt – írja a Science Daily.

A molylepkék fontos szerepet játszanak a növények éjszakai beporzásában. (Fotó: Pixabay, Josch13)

A tanulmány vezetője Dr. Richard Walton elmondása szerint a molylepkék nagyon fontos szerepet töltenek be az ökológiában, ennek ellenére sokszor figyelmen kívül hagyják őket. Amellett, hogy a növények beporzását kiegészítik a nappali beporzók mellett, a természetes biodiverzitást is visszaszorítják. Ezek nélkül a lepkék nélkül több állatfaj is veszélybe kerülne, amelyek táplálékait a beporzásuk által biztosítják.

Míg a korábbi megfigyelések és kutatások a lepkék pollenszállításakor azok szívókájára/pödörnyelvére összpontosítottak, amely a táplálkozásban segítette őket, addig később a szokásra is felfigyeltek. Ugyanis táplálkozás közben a lepkék a virágokon ülnek, miközben a szőrös testük hozzáér a növények reproduktív szerveihez, így felveszi, és le is adja a polleneket. Ezáltal könnyen szállítják a virágport növénytől növényig.

Jelen tanulmány éppen akkor foglalkozik a molylepkék beporzásával, amikor azok populációja rohamosan csökkenni kezdett a világon. A tudósokat pedig aggasztja, hogy egy, a beporzásban fontos faj veszélyben van, miközben még csak most kezdték meg a kutatásukat, és eddig nem vették sokan figyelembe.

Dr. Jan Axmacher, aki a tanulmány egyik társszerzője elárulta, hogy véleménye szerint nem fordítottak elegendő figyelmet az éjszakai beporzókra, akik nagyon fontos szerepet játszanak a növények életében. Az elmúlt évtizedekben tudományos tekintetben elsősorban az egyedülálló és a szociális méheket vizsgálták, amelyek létszámcsökkenése a beporzást igénylő növények terméshozamának csökkenéséhez vezetett. Viszont az éjszakai lepkéket –amelyeknél több faj ismert, mint méhek tekintetében-, elhanyagolták kutatás szempontjából, amelyen sürgősen változtatni kell. A jövőben ugyanis fontos szerepet tölthetnek be a mezőgazdaság életében, hiszen ha nagyobb figyelmet fordítunk a molylepkékre, akár a terméshozam növekedését is elősegíthetik. Bár még szükségesek további kutatások is a beporzó szerepük megértése érdekében, amely kétségkívül egyedülálló és létfontosságú a növények számára.

A kutatást 2016-2017-es növekedési időszakban végezték Kelet-Angliában, az Egyesült- Királyság területén. Az éjszakai beporzókat, valamint a nappaliakat is havonta egyszer megvizsgálták, hogy mely növényeket látogatják és milyen gyakran.

A 838 éjszakai lepke közül 381 egyed esetében találtak pollenszállítást, amely a lepkék majdnem 50 százalékát jelenti. Összesen 47 növényfaj pollenjét találták meg a molylepkéken, amelyet nappali beporzók esetén nem fedeztek fel a szállításukban.

Dr. Walton arra a következtetésre jutott a tanulmány során, hogy bár a méhek szuperbeporzóként ismertek, ők is elsősorban a legtermékenyebb pollenforrásokat választják. A molylepkék pedig talán kevésbé tűnnek hatékonynak beporzás tekintetében, viszont sokféleségük és egyedszámuk miatt nagyon is fontosak lehetnek a pollenszállításban, ezért érdemes kutatni őket. Ezek a kutatások pedig elősegíthetik az éjszakai növény-rovar kapcsolatok hatásának megismerését a külvilágra, amelyek lehetséges, hogy létfontosságúak is lehetnek mind mezőgazdaság, mind pedig ökoszisztéma szempontjából.

Megosztás

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás