Sokszor olvashatunk arról, hogy a méhek a legfontosabb beporzó rovarok, ami teljes mértékben igaz is, viszont rajtuk kívül több rovar is végzi még ezt a munkát, akár éjjel is. A molylepkék köztudottan éjszakai állatok, és az éj leple alatt ők is szorgosan ténykednek a növények beporzásán, amíg nappali társaik nem aktívak. Egy új tanulmány szerint pedig a molylepkék igen fontos beporzók az angol gazdaságok területein, és nagy szerepet játszhatnak a terméshozam alakulásában.

Egy kutatás ugyanis kimutatta, hogy a lepkék pollenszállító hálózata összetételében és méretében is nagyobb, mint nappali társaiké. Ennek oka, hogy a molylepkék több olyan növényről is szállítanak virágport, amelyeket a pillangók vagy a méhek nem látogatnak meg, illetve hogy a lepke a mellkasán szállítja a pollent, és nem a pödörnyelvén, ezzel könnyítve a pollenátvitelt – írja a Science Daily.

A molylepkék fontos szerepet játszanak a növények éjszakai beporzásában. (Fotó: Pixabay, Josch13)

A tanulmány vezetője Dr. Richard Walton elmondása szerint a molylepkék nagyon fontos szerepet töltenek be az ökológiában, ennek ellenére sokszor figyelmen kívül hagyják őket. Amellett, hogy a növények beporzását kiegészítik a nappali beporzók mellett, a természetes biodiverzitást is visszaszorítják. Ezek nélkül a lepkék nélkül több állatfaj is veszélybe kerülne, amelyek táplálékait a beporzásuk által biztosítják.

Míg a korábbi megfigyelések és kutatások a lepkék pollenszállításakor azok szívókájára/pödörnyelvére összpontosítottak, amely a táplálkozásban segítette őket, addig később a szokásra is felfigyeltek. Ugyanis táplálkozás közben a lepkék a virágokon ülnek, miközben a szőrös testük hozzáér a növények reproduktív szerveihez, így felveszi, és le is adja a polleneket. Ezáltal könnyen szállítják a virágport növénytől növényig.

Jelen tanulmány éppen akkor foglalkozik a molylepkék beporzásával, amikor azok populációja rohamosan csökkenni kezdett a világon. A tudósokat pedig aggasztja, hogy egy, a beporzásban fontos faj veszélyben van, miközben még csak most kezdték meg a kutatásukat, és eddig nem vették sokan figyelembe.

Dr. Jan Axmacher, aki a tanulmány egyik társszerzője elárulta, hogy véleménye szerint nem fordítottak elegendő figyelmet az éjszakai beporzókra, akik nagyon fontos szerepet játszanak a növények életében. Az elmúlt évtizedekben tudományos tekintetben elsősorban az egyedülálló és a szociális méheket vizsgálták, amelyek létszámcsökkenése a beporzást igénylő növények terméshozamának csökkenéséhez vezetett. Viszont az éjszakai lepkéket –amelyeknél több faj ismert, mint méhek tekintetében-, elhanyagolták kutatás szempontjából, amelyen sürgősen változtatni kell. A jövőben ugyanis fontos szerepet tölthetnek be a mezőgazdaság életében, hiszen ha nagyobb figyelmet fordítunk a molylepkékre, akár a terméshozam növekedését is elősegíthetik. Bár még szükségesek további kutatások is a beporzó szerepük megértése érdekében, amely kétségkívül egyedülálló és létfontosságú a növények számára.

A kutatást 2016-2017-es növekedési időszakban végezték Kelet-Angliában, az Egyesült- Királyság területén. Az éjszakai beporzókat, valamint a nappaliakat is havonta egyszer megvizsgálták, hogy mely növényeket látogatják és milyen gyakran.

A 838 éjszakai lepke közül 381 egyed esetében találtak pollenszállítást, amely a lepkék majdnem 50 százalékát jelenti. Összesen 47 növényfaj pollenjét találták meg a molylepkéken, amelyet nappali beporzók esetén nem fedeztek fel a szállításukban.

Dr. Walton arra a következtetésre jutott a tanulmány során, hogy bár a méhek szuperbeporzóként ismertek, ők is elsősorban a legtermékenyebb pollenforrásokat választják. A molylepkék pedig talán kevésbé tűnnek hatékonynak beporzás tekintetében, viszont sokféleségük és egyedszámuk miatt nagyon is fontosak lehetnek a pollenszállításban, ezért érdemes kutatni őket. Ezek a kutatások pedig elősegíthetik az éjszakai növény-rovar kapcsolatok hatásának megismerését a külvilágra, amelyek lehetséges, hogy létfontosságúak is lehetnek mind mezőgazdaság, mind pedig ökoszisztéma szempontjából.

Megosztás

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás