A CottonConnect és az Assimila az Európai Űrügynökség EO Science for Society programjának támogatásával létrehozta a Combat Against Climate Change on Cotton Communities, más néven C5 elnevezésű megvalósíthatósági tanulmányt. A C5 azt vizsgálja, hogy az éghajlati tanácsadás hogyan segítheti a gazdálkodók döntéshozatalát a gyapottermelési ciklus kulcsfontosságú szakaszaiban.

A hamis színű kép lehetővé teszi az ember számára, hogy olyan hullámhosszakat is megjelenítsen, amelyeket a szem nem lát, és különösen hasznosak a növények, például a gyapot azonosítására és aktuális állapotuk felmérésére. Az egészséges, sűrű növényzet világoszölddel, a csupasz talaj pedig sötétbarnával jelenik meg  (Fotó: Assimila)

A C5 célja, hogy a termés mellett a gazdáknak segítsen enyhíteni az egészségüket fenyegető veszélyeket, és ez az első olyan rendszer a maga nemében, amely a gyapottermelők és -szedők megélt tapasztalataira összpontosít.

Tervezni a szélsőséges éghajlatváltozásra

A megvalósíthatósági tanulmány azt vizsgálja, hogy a Föld-megfigyelés és az éghajlati elemzés összekapcsolása hogyan segíthet a gazdálkodóknak abban, hogy tervezzenek a szélsőséges éghajlatváltozásra, amely hatással lehet a gazdálkodási lehetőségeikre.

A rendszer két fő elemet foglal magában: egy egészségügyi „stressz”-indexet, amely a mezőgazdasági tevékenységek tervezése és irányítása érdekében azonosítja, hogy hol nőnek az egészségügyi kockázatok (például hőguta és kimerültség), valamint egy riasztórendszert, amely a gyapottermelési naptár kulcsfontosságú mérföldköveinél szélsőséges időjárási figyelmeztetéseket, riasztásokat és azonnali beavatkozásra felhívó információkat nyújt.

A Sentinel-2 valódi színű képei olyan sávokat használnak, amelyek nagyjából megfelelnek a színspektrum vörös, zöld és kék színének, és az eredmény olyan, mint amilyennek az emberek látják a világot.

Korlátozza a munkavállalók káros hőhatásnak való kitettségét

A C5 információkat szöveges üzeneteken, rádióadásokon és felvilágosító csoportokon keresztül terjesztik a gazdálkodók körében, és célja, hogy korlátozzák a munkavállalók káros hőségnek való kitettségét, elkerüljék az olyan jelentős kockázatokat, mint az árvíz, és javítsák az olyan kapcsolódó tevékenységeket, mint a növénytermesztés és az állattenyésztés, amelyeket szintén veszélyeztet az éghajlatváltozás.

Az Assimila biztosítja a földmegfigyelési és éghajlati adatok elemzését, a CottonConnect pedig kapcsolatot tart fenn a gyapottermelő közösségekkel, és megkönnyíti az adatgyűjtést. A C5 prototípusát a bangladesi felhasználók számára fejlesztik ki azzal a céllal, hogy más nagy gyapottermelő országokban is elterjedjen.

Az éghajlatváltozás hatásai

Alison Ward, a CottonConnect vezérigazgatója elmondta: „Tudjuk, hogy a kisbirtokos gazdák már most is szembesülnek az éghajlatváltozás hatásaival. Ez az Európai Űrügynökség által támogatott jelentős partnerség az Assimila Föld-megfigyelés, modellezés és számítástechnika terén szerzett szakértelmét egyesíti a CottonConnect vidéki közösségekkel való együttműködésben szerzett tapasztalatával, hogy az éghajlattal kapcsolatos változásokkal foglalkozzunk, amelyeket túl gyakran tapasztalunk a gazdáink körében. Bízunk abban, hogy a jobb előrejelző eszközökhöz való hozzáférés segít majd nekik fenntarthatóbb termesztési gyakorlatok kialakításában, mivel segít megérteni, nyomon követni, sőt megjósolni azt a környezetet, amelyben gazdálkodnak.”

Andy Shaw, az Assimila igazgatója elmondta: „A C5 a gyapottermelők egészségét érintő kérdésekre összpontosító, korszerű, naprakész információkkal támogatja a gyapottermesztőket a változó éghajlati tényezőkhöz való alkalmazkodásban. A földmegfigyelés és az éghajlati adatok tudományának fejlődését kihasználva a C5 egy sor veszélyességi indexet és riasztási szolgáltatást fog létrehozni, amelyek a gazdálkodók és a dolgozók számára nyújtott támogatási mechanizmusok tájékoztatására szolgálnak.”

(Forrás: futurefarming.com)   

Megosztás

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás