Hirdetés
Az ausztrálok felgyorsítják a hőtűrő búza fejlődését
Az ausztrál kutatók a hőtűrő búza genetikájának fejlesztésére összpontosítanak a következő három évben. A Grains Research & Development Corporation (GRDC) az Ausztrál Nemzeti Egyetemmel (ANU) és ipari partnereivel együttműködve 1,9 millió ausztrál dollárt fektet be egy hároméves kutatási projektbe, hogy felgyorsítsa az éghajlat-ellenálló növények fejlesztését.
Az ANU Mezőgazdasági Élelmiszeripari Innovációs Intézetének (AFII) igazgatója, Owen Atkin professzor szerint az emelkedő globális hőmérséklet már most is hatással van a terméshozamokra a kritikus élelmiszertermelő régiókban Ausztráliában és a tengerentúlon egyaránt.
„Az elmúlt években a globális felmelegedés okozta hőhullámok növekedését tapasztaltuk, ami Ausztrália és a világ búzatermesztésére is hatással volt” – mondja Atkin professzor. „A globális átlaghőmérséklet minden egy fokkal történő emelkedése az előrejelzések szerint hat-tíz százalékos búzatermés-csökkenést eredményez. Ez rendkívül aggasztó, tekintettel arra, hogy a globális népesség növekedésével összhangban sürgető szükség van Ausztrália terméshozamának növelésére.”
Hirdetés
A hőtűrés változása
A GRDC genetikai technológiai menedzsere, Prameela Vanambathina azt mondja, hogy bár a tenyésztők jó munkát végeznek a hőtűrőbb búzacsíra előállításánál, még mindig vannak megválaszolatlan kérdések a levelek széncseréjével kapcsolatban, amelyek felgyorsíthatják az eredményeket.
„A levél széncseréje két kulcsfontosságú folyamat kombinációjára utal: fotoszintézis – szén-dioxid felvétele a levegőből és napfény felhasználása a növény táplálékává történő alakítására – és légzés – ennek a tápláléknak a felhasználása a növények növekedésének elősegítésére, miközben szén-dioxidot is visszaenged. Ki a légkörbe.” – mondja Prameela Vanambathina.
„Tudjuk, hogy a magas hőmérséklet felgyorsítja a búza fejlődését, gátolja a virágfejlődést, és csökkenti a fotoszintézis hatékonyságát, gátolja a növény növekedését és csökkenti a terméshozamot. De még nem értjük, hogy milyen folyamatok felelősek az ausztrál csíraplazma hőtűrő képességének változásáért – ez korlátozza a termesztőket abban, hogy hőtűrő képességet vezessenek be és fejlesszenek a modern növényekben.”
Hőállóbb fajták
Az ANU által vezetett csapat – a Sydney-i Egyetemmel, az Új-Anglia Egyetemmel, a Nyugat-Ausztráliai Egyetemmel, az InterGrainnel és a tengerentúli partnerekkel együttműködve – kutatásának célja a búzanövények hőtűrésének genetikai alapjainak megértése, hogy végül a termelők hőállóbb fajtákhoz juthassanak majd.
Prameela Vanambathina szerint a beruházás hozzájárul ahhoz, hogy az ausztrál gabonaágazat fenntarthatóbb, termelékenyebb és jövedelmezőbb legyen.
Korábbi kutatások kimutatták, hogy sok ausztrál búzafajta hőtűrő. A kiterjedt sokféleségből kifejlesztett új anyagok azonban szántóföldi fenotipizálással és genomiális szelekcióval azt mutatják, hogy az ausztrál búza hőtűrése jelentősen javítható még tovább is.
(Forrás: futurefarming.com)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől
A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.
Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről
Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés