Az ausztrál kutatók a hőtűrő búza genetikájának fejlesztésére összpontosítanak a következő három évben. A Grains Research & Development Corporation (GRDC) az Ausztrál Nemzeti Egyetemmel (ANU) és ipari partnereivel együttműködve 1,9 millió ausztrál dollárt fektet be egy hároméves kutatási projektbe, hogy felgyorsítsa az éghajlat-ellenálló növények fejlesztését.

A magas hőmérséklet felgyorsítja a búza fejlődését, gátolja a virágfejlődést, és csökkenti a fotoszintézis hatékonyságát, meggátolja a növény növekedését és csökkenti a hozamot. Nagy jelentőségű tehát a hőtűrő búza termelése. (Forrás: futurefarming.com)

Az ANU Mezőgazdasági Élelmiszeripari Innovációs Intézetének (AFII) igazgatója, Owen Atkin professzor szerint az emelkedő globális hőmérséklet már most is hatással van a terméshozamokra a kritikus élelmiszertermelő régiókban Ausztráliában és a tengerentúlon egyaránt.

„Az elmúlt években a globális felmelegedés okozta hőhullámok növekedését tapasztaltuk, ami Ausztrália és a világ búzatermesztésére is hatással volt” – mondja Atkin professzor. „A globális átlaghőmérséklet minden egy fokkal történő emelkedése az előrejelzések szerint hat-tíz százalékos búzatermés-csökkenést eredményez. Ez rendkívül aggasztó, tekintettel arra, hogy a globális népesség növekedésével összhangban sürgető szükség van Ausztrália terméshozamának növelésére.”

A hőtűrés változása

A GRDC genetikai technológiai menedzsere, Prameela Vanambathina azt mondja, hogy bár a tenyésztők jó munkát végeznek a hőtűrőbb búzacsíra előállításánál, még mindig vannak megválaszolatlan kérdések a levelek széncseréjével kapcsolatban, amelyek felgyorsíthatják az eredményeket.

„A levél széncseréje két kulcsfontosságú folyamat kombinációjára utal: fotoszintézis – szén-dioxid felvétele a levegőből és napfény felhasználása a növény táplálékává történő alakítására – és légzés – ennek a tápláléknak a felhasználása a növények növekedésének elősegítésére, miközben szén-dioxidot is visszaenged. Ki a légkörbe.” – mondja Prameela Vanambathina.

„Tudjuk, hogy a magas hőmérséklet felgyorsítja a búza fejlődését, gátolja a virágfejlődést, és csökkenti a fotoszintézis hatékonyságát, gátolja a növény növekedését és csökkenti a terméshozamot. De még nem értjük, hogy milyen folyamatok felelősek az ausztrál csíraplazma hőtűrő képességének változásáért – ez korlátozza a termesztőket abban, hogy hőtűrő képességet vezessenek be és fejlesszenek a modern növényekben.”

Hőállóbb fajták

Az ANU által vezetett csapat – a Sydney-i Egyetemmel, az Új-Anglia Egyetemmel, a Nyugat-Ausztráliai Egyetemmel, az InterGrainnel és a tengerentúli partnerekkel együttműködve – kutatásának célja a búzanövények hőtűrésének genetikai alapjainak megértése, hogy végül a termelők hőállóbb fajtákhoz juthassanak majd.

Prameela Vanambathina szerint a beruházás hozzájárul ahhoz, hogy az ausztrál gabonaágazat fenntarthatóbb, termelékenyebb és jövedelmezőbb legyen.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy sok ausztrál búzafajta hőtűrő. A kiterjedt sokféleségből kifejlesztett új anyagok azonban szántóföldi fenotipizálással és genomiális szelekcióval azt mutatják, hogy az ausztrál búza hőtűrése jelentősen javítható még tovább is.

(Forrás: futurefarming.com

Megosztás

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás